Όσα θες να ξέρεις για την ηλιοπροστασία

14.07.2010
Kι όμως, είναι βέβαιο πως παρ’ όλη την υπερπληροφόρηση που δεχόμαστε, αγνοούμε πολλά και σημαντικά για το πώς θα προστατευθούμε αποτελεσματικά από τον ήλιο.

H ανάγκη για αντιηλιακή προστασία και ελεγχόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και η έκταση που μπορεί να πάρουν για ενήλικες και παιδιά τα βλαβερά αποτελέσματα της υπερέκθεσης είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων ετών -και όχι τυχαία.

O ήλιος γίνεται όλο και πιο επιθετικός, οι περιπτώσεις εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου του δέρματος παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, οι ειδικοί δεν παύουν να συμβουλεύουν για την αναγκαιότητα της χρήσης αντιηλιακού, και όλοι μας έχουμε την αίσθηση πως, με το που ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία, ανεβαίνει ταυτόχρονα και η ολομέτωπη επίθεση ενημέρωσης που δεχόμαστε από Mέσα και ειδικούς.

Συνεπώς, δεν είναι καθόλου παράδοξο να νιώθουμε γνώστες του θέματος. Kι όμως, είναι βέβαιο πως παρ’ όλη την υπερπληροφόρηση που δεχόμαστε, αγνοούμε πολλά και σημαντικά για το πώς θα προστατευθούμε αποτελεσματικά από τον ήλιο.

Εκείνα που μπορεί ν' αγνοείς:

* Αν δεν μπορουμε να αποχωριστούμε το αγαπημένο μας άρωμα στην πλαζ, κινδυνεύουμε, στην καλύτερη περίπτωση, να αποκτήσουμε λεκέδες στο δέρμα ή να παρουσιάσουμε ακόμα και δερματίτιδα, σε περιπτώσεις μεγάλης φωτοευαισθησίας.

Aυτή η μικρή λεπτομέρεια, άγνωστη σε πολλές γυναίκες, είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ανωμαλιών στο δέρμα σε μικρές ηλικίες, όταν, δηλαδή, δεν είναι λογικό να μιλάμε για αθροιστικές βλάβες. O συνδυασμός αρώματος και ηλίου μπορεί να ευθύνεται επίσης για μικροερεθισμούς, κοκκινίλες, ήπιο αίσθημα κνησμού, συμπτώματα που συνήθως εξαφανίζονται όταν διακόψουμε τη χρήση αρώματος στην παραλία. Kι αν η πλήρης απαγόρευση δεν μας βρίσκει σύμφωνους, για τους φανατικούς υπάρχει η λύση των alcohol-free αρωμάτων, τα οποία λανσάρονται από πολλές εταιρείες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

* Aξίζει τον κόπο να λάβουμε υπόψη μας και τις εξής λεπτομέρειες προτού ξεκινήσουμε τις διακοπές μας:

1. Αποφεύγουμε να καπνίζουμε ενώ είμαστε εκτεθειμένοι (π.χ. ενώ κάνουμε ηλιοθεραπεία). Tο κάπνισμα κάτω από τον ήλιο είναι από τις πλέον επιβαρυντικές για την επιδερμίδα συνήθειες, που μεγιστοποιεί την οξείδωσή της και επιταχύνει την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών πρόωρης γήρανσης.

2. Kάτι ανάλογο ισχύει και για την κατανάλωση αλκοόλ: Είναι δυνατό να προκαλέσει ζαλάδα, διαταραχές στο γαστροπεπτικό σύστημα στους υγιείς, ενώ ο συνδυασμός αλκοόλ και ηλίου μπορεί να έχει και εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες σε άτομα με χρόνιο νόσημα ή με κάποια υφέρπουσα πάθηση την οποία τυγχάνει να μην γνωρίζουν.

3. Το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 15 λεπτά προτού ξεκινήσει η άμεση έκθεση στον ήλιο. Φορώντας το όταν πλέον βρισκόμαστε στην παραλία, η επιδερμίδα μένει εκτεθειμένη για το τέταρτο που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρώσεις την εφαρμογή του σε όλο το πρόσωπο και το σώμα.

4. Με το αντιηλιακό μπορούμε να μαυρίσουμε. Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση ενός προϊόντος με υψηλό SPF σημαίνει αυτομάτως πως δεν θα πάρουν χρώμα, και ενώ ξεκινούν με καλές προθέσεις (π.χ. SPF30) στις πρώτες 2-3 επισκέψεις τους στην παραλία, προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες σε εκπτώσεις (SFP 20, 15 ή και ακόμα μικρότερο) στη συνέχεια.

Ως αποτέλεσμα, συχνά εμφανίζουν έγκαυμα ή ερεθισμούς, ενώ το όποιο χρώμα υποτίθεται πως παίρνουν είναι ουσιαστικά ό,τι μένει ως κατάλοιπο στην επιφάνεια της επιδερμίδας από την αποθεραπεία του εγκαύματος. Oι ειδικοί συστήνουν να μένουμε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πιστοί στον δείκτη προστασίας που ενδείκνυται για το δέρμα μας, με τον οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε το χρώμα που ο φωτότυπός μας επιτρέπει, με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.

5. Διάλεξε το αντιηλιακό που σου ταιριάζει: Oι πολύ υψηλοί δείκτες προστασίας ταιριάζουν στον φωτότυπο 1, δηλ. σε άτομα με πολύ λευκό δέρμα, που συνήθως συνοδεύεται από ξανθά μαλλιά καθώς και άτομα με φυσικά κόκκινα μαλλιά, τα οποία επίσης έχουν στην πλειονότητά τους πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Oι υψηλοί δείκτες ενδείκνυνται για πιο σταράτες επιδερμίδες, ενώ όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η φυσική απόχρωση του δέρματος τόσο μικρότερο δείκτη μπορείς να επιλέξεις το SPF15 θεωρείται ένα άτυπο minimum από την πλειονότητα των ειδικών.

Για την επιλογή σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της επιδερμίδας (λιπαρή, ξηρή, με πανάδες κ.λπ.), ενώ η σωστή φύλαξη του προϊόντος (σε σκιερό μέρος) έχει σημασία ώστε το αντιηλιακό να διατηρεί ενεργά τα φίλτρα του.

Τιπ: Tα τελευταία χρόνια υπάρχουν στην αγορά όλο και πιο εξειδικευμένα προϊόντα για τον ήλιο, που όχι μόνον ικανοποιούν κάθε ανάγκη, αλλά πολλές φορές συνδυάζουν παροχές, επιτρέποντας και στις πιο απαιτητικές καταναλώτριες να βρουν το ιδανικό τους. Aντιηλιακά προσώπου με χρώμα, ειδικά αντιηλιακά για τις ώριμες επιδερμίδες, σπρέι με ανάλαφρες υφές αλλά και αντιηλιακά σώματος με συσφιγκτική ή αντικυτταριτιδική δράση είναι μόνον κάποια από τα πρωτοποριακά προϊόντα που κυκλοφορούν και σε καλούν να τ' ανακαλύψεις.

Από τη Χαριτωμένη Βοντα