Νομίζεις πως μόνο η υπερκατανάλωση αλατιού και το τσιγάρο αυξάνουν την αρτηριακή πίεση; Τα νέα επιστημονικά δεδομένα που έρχονται στο φως δείχνουν πως η υπέρταση πηγαίνει αγκαζέ με την μοναξιά.
Η υψηλή πίεση είναι: η πιο διαδεδομένη πάθηση στη σύγχρονη κοινωνία. Και επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικών κρίσεων ή κοινωνικών αναταραχών. Ύπουλη πάθηση, σιωπηλός δολοφόνος σκοτώνει δημιουργώντας χρόνιες βλάβες φθοράς στις αρτηρίες της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, καθώς και στα μάτια.
Ωστόσο, η υπέρταση σκοτώνει τους αμελείς: αν την ανακαλύψουμε έγκαιρα και την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, δεν αποτελεί πρόβλημα ζωής. Ο υπερτασικός μεσήλικας είναι συνήθως παχύσαρκος, καπνιστής, διαβητικός, με υψηλή χοληστερίνη και ουρικό οξύ. Αγαπά τα νόστιμα φαγητά με πολύ λίπος και αλάτι περισσότερο από τον εαυτό του. Οταν το αλάτι περιοριστεί, η πίεση πάντοτε μειώνεται -άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Η πάθηση δείχνει ανικανότητα του οργανισμού να χειριστεί το νάτριο. Το αλάτι αποτελεί χημική ένωση νατρίου και χλωρίου. Η ελάττωση του προσλαμβανόμενου νατρίου βοηθά τους περισσότερους ασθενείς που βρίσκονται σε αντιυπερτασική αγωγή να διακόψουν ή έστω να μειώσουν τα φάρμακα που έπαιρναν.
Παράλληλα, τα γεγονότα της ζωής και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε επηρεάζουν την πίεσή μας. Συχνά, ο υπερτασική γυναίκα έχει προσωπικότητα τύπου Α. Είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη και πραγματοποιεί τις προσδοκίες της με επιθετική τακτική. Είναι ανταγωνιστική και ασυμβίβαστη. Η παρορμητικότητα του χαρακτήρα της την κάνει να μην έχει μέτρο σε ζωή, διατροφή, διασκέδαση. Δουλεύει εντατικά, ενώ κοιμάται λίγο. Κλείνεται στον εαυτό της και συχνά κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ξέφρενους ρυθμούς της. Δεν εμπιστεύεται κανέναν και μεταφέρει τα προβλήματα της και στο χώρο εργασίας.
Όμως, πάνω από όλα η μοναξιά τρέφει την οργή και πυροδοτεί την υπέρταση: ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η μοναξιά κάνει περισσότερο κακό από ό,τι το αλάτι. Στον αντίποδα, η συντροφιά και η φροντίδα χαλιναγωγούν την υπέρταση-υπερένταση, αφού ομαλοποιούν τις ψυχικές διεργασίες του τρόμου μπροστά στον εργασιακό κίνδυνο. Η υγιής προσαρμογή στην εργασία δίνει ρυθμό στη ζωή. Η ψυχική ηρεμία δεν είναι μαθηματικό πηλίκο προσπάθειας και χρηματικής αμοιβής. Η δουλειά δεν μπορεί να βιώνεται ως δουλεία. Η ψυχική καταπίεση εκφράζεται με «ατυχηματοθηρία» στη δουλειά ή καταχρήσεις αλκοόλ και φαρμάκων.
Άλλωστε, θυμήσου πως τους φίλους τους κατακτά κανείς όταν κατανοήσει ότι και οι άλλοι είναι ισάξιες προσωπικότητες και τους το φανερώνει.
Τι πρέπει να κάνεις:
- Δείξε ότι θέλεις να μοιραστείς βαθιά συναισθήματα με τους άλλους.
- Μην παραπλανάς τον εαυτό σου εξασφαλίζοντας «φυλακή» 5 αστέρων με τζακούζι στην δίπατη μεζονέτα.
- Αν έχεις αμφιβολίες παρατηρήρησε στους γύρω σου το πώς αντιμετωπίζουν τα χιλιάδες προβλήματα τους με θετική διάθεση.
- Τα ψυχικά άλγη δεν θεραπεύονται μέσα σε χρυσές κορτιζόνες.
- Αν πάλι οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σου είναι πολυάσχολοι, απόκτησε έναν τετράποδο φίλο. Πολλοί ομολογούν ότι είναι ένας πολύ καλός ψυχίατρος.
- Η βιταμίνη της ψυχής έχει όνομα: Συντρόφικότητα και αγάπη!
Aπό τον Dr. Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός.
[email protected]