Κάτω από τον ήλιο

20.07.2009
Oλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ηλίαση και τη θερμοπληξία, δύο από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του καλοκαιριού.

Aμεσα συνδεδεμένες με τις υψηλές θερμοκρασίες, η ηλίαση και η θερμοπληξία κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι προσβάλλοντας μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να τις αποφύγετε ακολουθώντας βασικούς κανόνες προφύλαξης, ειδικά αν ανήκετε στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα βασικά συμπτώματα

Ηλίαση: Οφείλεται στην ευαισθησία του εγκεφάλου στη θερμότητα, προσβάλλει άτομα που βρίσκονται σε άμεση και έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και είναι πιθανότερο να συμβεί αν έχουν απροστάτευτο το κεφάλι τους. Ο πονοκέφαλος, το έντονο κοκκίνισμα του προσώπου, η αίσθηση πως το δέρμα είναι ιδιαίτερα ζεστό αλλά και ίλιγγος, ναυτία και λιποθυμική τάση είναι τα βασικά συμπτώματα.

Θερμοπληξία: Είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει θερμοκρασία προς το περιβάλλον. Εμφανίζεται όταν η εξωτερική θερμοκρασία πλησιάζει ή/και ξεπερνά τη θερμοκρασία του σώματος (πάνω από τους 37°C) και θεωρείται παθολογική κατάσταση. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι ο πολύ υψηλός πυρετός και η διακοπή της εφίδρωσης. Σύγχυση, ζάλη, απώλεια των αισθήσεων, ταχυπαλμία, ακανόνιστη αναπνοή, έντονη κεφαλαλγία είναι επίσης βασικά συμπτώματα.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ηλίαση: Μεταφέρετε άμεσα το άτομο στη σκιά και αφαιρείτε ή ξεκουμπώνετε τα ρούχα του. Ξαπλώνετε το άτομο έχοντας το κεφάλι του ελαφρώς ανασηκωμένο. Βάζετε κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και τον λαιμό και του δίνετε άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό ή χυμό). Αν, όσο περνάει η ώρα, τα συμπτώματα επιμένουν ή/και επιδεινώνονται, μεταφέρετε το άτομο άμεσα στο νοσοκομείο ή ειδοποιείτε γιατρό.

Θερμοπληξία: Είναι μια σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί την άμεση μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο. Ως πρώτες βοήθειες, αφαιρείτε τα ρούχα και προσπαθείτε να ρίξετε τη θερμοκρασία του, είτε με βρεγμένα σεντόνια, πετσέτες κ.λπ. είτε με κρύο μπάνιο. Του δίνετε υγρά, αλλά όχι αλκοόλ ή καφέ.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Ηλίαση: Οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη, οι υπερτασικοί, οι καρδιοπαθείς και οι αμελείς (άνθρωποι που είναι ώρες κάτω από τον ήλιο χωρίς καπέλο) κινδυνεύουν περισσότερο.

Θερμοπληξία: Ατομα άνω των 65 ετών, παιδιά και βρέφη, παχύσαρκοι, χρήστες αντικαταθλιπτικών, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, άνθρωποι εξαντλημένοι από χρόνιες παθήσεις ή πρόσφατη υπερκόπωση, αλλά και όσοι την έχουν ξαναπάθει στο παρελθόν.

Οδηγίες προφύλαξης
Πίνετε άφθονο νερό, αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως τις πολύ ζεστές μέρες) γιατί προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό. Προσπεράστε τα βαριά γεύματα, τα τηγανητά και τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού, ασκείστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο. Προστατεύστε τους δικούς σας ανθρώπους από την άσκοπη έκθεσή τους στον ήλιο -κυρίως αν είναι μωρά, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΒΟΝΤΑ