Για ήρεμες διακοπές χωρίς απρόοπτα

03.08.2012
Μην επιτρέψεις σε μικρές απροσεξίες να μετατραπούν σε πρόβλημα στις διακοπές, όπου η ξεγνοιασιά αμβλύνει την προσοχή.

Λίγο η καλή σας διάθεση, λίγο η ανάγκη να χαλαρώσετε και να αφεθείς, λίγο η ελλιπής ενημέρωση και μπορεί μια, κατά τα άλλα, απλή καλοκαιρινή ατυχία να σου χαλάσει τις διακοπές. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι εύκολο να την αποφύγεις αρκεί να δώσεις λίγη προσοχή σε λεπτομέρειες που συνήθως αμελείς:

Παγίδα nο1: Η πρώτη μέρα

Το πιθανότερο είναι πως προτού φύγεις για τις διακοπές σας, έχεις κάνει κάποια μπάνια κι έχεις περάσει κάποια σαββατοκύριακα στις παραλίες. Αυτό μάλλον σου δίνει τον αέρα «βετεράνου» που ανυπομονεί να πατήσει πόδι στο νησί για να κατασκηνώσει δίπλα στο κύμα... Σωστά; Λάθος! Ακόμα κι αν φοράς αντιηλιακό, ακόμα κι αν έχεις πάρει λίγο χρώμα που λειτουργεί ως φυσικός δείκτης προστασίας, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί και πάλι να κάνει την εμφάνισή του, ειδικά αν σκοπεύεις να ξεχαστείς πάνω στην ξαπλώστρα. Μην ξεχνάς πως το έγκαυμα δεν εκδηλώνει τα σημάδια του αμέσως, αλλά λίγες ώρες μετά την έκθεση.

Σωστή κίνηση: Ηλιοθεραπεία πάντα με μέτρο και φυσικά με αντιηλιακό. Απόφυγε την πολύωρη έκθεση την πρώτη μέρα και δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε συνθήκες διακοπών.

Παγίδα nο2: Αλκοόλ στη παραλία

Μπορεί μια κρύα μπίρα να είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό, ανάλαφρο και δροσερό, που ξεδιψάει στη στιγμή τους αποκαμωμένους κολυμβητές και παίκτες μπιτς βόλεϊ. Ομως, η μπίρα δεν παύει να είναι αλκοολούχο ποτό και ο συνδυασμός της με την έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία ή να συμβάλει στην εμφάνιση σοβαρότερων παθήσεων (ηλίαση, θερμοπληξία), ειδικά σε άτομα με ευαισθησία ή χρόνιες παθήσεις.

Σωστή κίνηση: Απολαύστε μία ή περισσότερες μπίρες, αφού έχετε κάνει το μπάνιο σας. Μετά το ποτό ή το φαγητό, δεν επιτρέπεται η έκθεση στον ήλιο, ακόμη και αν πρόκειται για λίγα λεπτά.

Παγίδα nο3: Κουνουπάκι
Είναι συχνή καλοκαιρινή ενόχληση γι’ αυτό μπορεί να το αγνοήσεις. Ομως, συχνά δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Το τσίμπημα ενός κουνουπιού, πέρα από τη φαγούρα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μόλυνση σε ευαίσθητες και ευερέθιστες επιδερμίδες. Αν ύστερα από το τσίμπημα το σημάδι δεν υποχωρεί και το σημείο πρηστεί, καλύτερα αποφύγεις τα γιατροσόφια και να συμβουλευτείς έναν φαρμακοποιό.

Σωστή κίνηση: Η πρόβλεψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Οπου κι αν βρίσκεσαι διακοπές, στη θάλασσα ή το βουνό, μπορείς να έχεις μαζί σου ένα εντομοαπωθητικό σπρέι σώματος και ένα σπιράλ εξωτερικού χώρου για κουνούπια. Συνδυάζοντάς τα, τα κουνούπια δεν θα σε απασχολήσουν.

Παγίδα no4: Φαγητό

Το καλοκαίρι οι τροφικές δηλητηριάσεις έχουν την τιμητική τους, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν την πιθανότητα αλλοίωσης των τροφίμων. Αν δεν είσαι σίγουρη για την ασφάλεια του φαγητού στο παραλιακό μπαράκι στο οποίο ετοιμάζεσαι να τσιμπήσεις, παρ'αγγειλε σαλάτα και φρέσκα φρούτα, αφήνοντας το τηγανητό καλαμαράκι να το απολαύσεις σε ένα άλλο μαγαζί.

Χαριτωμένη Βοντα