Βάλε προφυλακτικό τώρα! Πες όχι στο AIDS

01.12.2009
Έφτασε πάλι η 1η Δεκεμβρίου που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του ιού του ΑIDS (HIV). Όμως, παρά την προβολή του προβλήματος, παρά τη δραστηριοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων, όλο και περισσότεροι νέοι αποφεύγουν την πρόληψη και ξεχνούν το προφυλακτικό στο σακουλάκι του.

Έφτασε πάλι η 1η Δεκεμβρίου που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του ιού του ΑIDS (HIV). Όμως, παρά την προβολή του προβλήματος, παρά τη δραστηριοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων, όλο και περισσότεροι νέοι αποφεύγουν την πρόληψη και ξεχνούν το προφυλακτικό στο σακουλάκι του.

Τα στοιχεία: σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας "Έθνος" τα στοιχεία για τη χρήση του προφυλακτικού στη χώρα μας από νέους ανθρώπους, είναι απογοητευτικά.

* Ένας στους τρεις νέους συνεχίζει να μη χρησιμοποιεί προφυλακτικό παρά την ενημέρωση και τη συζήτηση για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού του HIV.

* Αποτέλεσμα είναι σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα προσβολής από τον ιό να αφορά ανθρώπους με ηλικία κάτω των 25 ετών.

* Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους, όπως δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, εμφανίζονται πάνω από 50.000 νέα περιστατικά, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

* Μόνο στην Ελλάδα, για φέτος είχαν δηλωθεί 462 νέα περιστατικά μέχρι πριν από λίγες μέρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων AIDS, στη χώρα μας ξεπερνά τις 9.500.

* Εκτιμάται ότι φέτος οι μολύνσεις θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα περυσινά επίπεδα. Τα στοιχεία του 2008 ήταν τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί μετά το 1998.

*Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης κατά του ΑΙDS. Δυστυχώς όμως, τα τηλεφωνήματα στην ανοιχτή γραμμή 2310-999099, του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, γίνονται συνήθως εκ των υστέρων, από άτομα που θέλουν να πληροφορηθούν αν έχουν κολλήσει.

Η πραγματικότητα των ζευγαριών με βάσει τους αριθμούς: βάσει της έρευνας που διενεργήθηκε από το ΙΕΚ Ακμή σε συνεργασία με την ALCO, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ": (Δείγμα 800ατόμων, ηλικίας 15- 25 ετών)

25,4% των ερωτηθέντων δεν παίρνει προφυλάξεις, γιατί παίρνει περισσότερη ευχαρίστηση χωρίς προφυλακτικό.

12,4% δεν το σκέφτεται εκείνη τη στιγμή.

44,9% δηλώνει ότι έχει μόνιμη σχέση και δεν το χρειάζεται.

Και μόνο το 29,2% γνωρίζει πως ο σύντροφός του είναι υγιής.

Πώς θα πείσεις τον σύντροφό σου να φορέσει προφυλακτικό:

Α. Δείξτου, πώς μπορείτε να το κάνετε με προφυλακτικό χωρίς να χάσετε την απόλαυση.

Β. Βρες τρόπους για να του το φορέσεις εσύ, στα πλαίσια του στοματικού σεξ.

Γ. Διάλεξε μια ωραία γεύση προφυλακτικού και φυσικά το μέγεθος που να ταιριάζει στο δικό του πέος.

Δ. Διάβασε το προηγούμενο άρθρο του womenonly που αφορά σε ό,τι πρέπει να γνωρίζεις για το προφυλακτικό και τις οδηγίες χρήσης του.

Κ.Π