Tεστ σάλιου αντί μαστογραφίας;

18.02.2010
Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας άρχισαν ήδη να οραματίζονται την αντικατάσταση ή και την κατάργηση των μαστογραφιών.

Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας άρχισαν ήδη να οραματίζονται την αντικατάσταση ή και την κατάργηση των μαστογραφιών. Λίγες σταγόνες σάλιου στο μικροσκόπιο ίσως αρκούν στο μέλλον για να δείξουν αν υπάρχει όγκος στο μαστό. Oι ερευνητές δημιούργησαν ένα διαγνωστικό τεστ που ελέγχει δείγμα σάλιου από την ασθενή και μπορεί να εντοπίσει τη νεοπλασία στους μαστούς ακόμη και σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η όλη έρευνα στηρίζεται στην αλλαγή που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού στον τύπο και στην ποσότητα των πρωτεϊνών που εμφανίζονται στις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Ωστόσο, απαιτείται ακόμα διερεύνηση για την αξιοπιστία και την εφαρμογή ενός τέτοιου τεστ.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γυμναστική κάνει καλό στη σιλουέτα και τη φυσική μας κατάσταση. Έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όμως, έδειξε ότι η σωματική άσκηση βοηθάει επίσης να έχουμε καλύτερη μνήμη, αλλά και να προλάβουμε την απώλειά της σε μεγαλύτερη ηλικία. Όπως έδειξε η εν λόγω μελέτη, ακόμα και η πιο μικρή μεταβολή στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος επιδρά αρνητικά στη μνήμη μας. Πώς βοηθάει η σωματική δραστηριότητα; Ρυθμίζει το σάκχαρο και διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά, προστατεύοντας τη μνήμη μας.