Οι ξηροί καρποί σύμμαχοι της υγείας

21.01.2008
Oι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά και προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερίνη, την υπέρταση και τον καρκίνο. Τον χειμώνα πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ουίσκι, που κάνει καλό στην καρδιά και να τσιμπάνε λίγα αμύγδαλα. Γνωρίζετε όμως ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια ωφελούν την καρδιά

Oι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά και προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερίνη, την υπέρταση και τον καρκίνο. Τον χειμώνα πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ουίσκι, που κάνει καλό στην καρδιά και να τσιμπάνε λίγα αμύγδαλα. Γνωρίζετε όμως ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια ωφελούν την καρδιά περισσότερο από ό,τι ένα ποτηράκι ουίσκι;

Όλοι οι ξηροί καρποί προστατεύουν την καρδιά και προφυλάσσουν από την υψηλή χοληστερίνη, την υπέρταση και τον καρκίνο. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως σε καρδιοπροστατευτικά έλαια, τα γνωστά Ω3. Τα έλατα των ξηρών καρπών είναι όμοια με το λάδι της ελιάς και παραπλήσια με τα ιχθυέλαια Ω3. Ψάρια των ελληνικών θαλασσών που είναι πλούσια σε Ω3 είναι η σαρδέλα, η τσιπούρα, το μπαρμπούνι και ο σολομός.

Τα Ω3 διατηρούν τις αρτηρίες νεανικές και εμποδίζουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, που ευθύνεται για τον σχηματισμό πήγματος, δηλαδή θρόμβου μέσα στην αρτηρία. Αυτή την ειδική καρδιοπροστατευτική - αντιθρομβωτική δράση μέσα στις αρτηρίες παρουσιάζουν -εκτός από τα Ω3- η ασπιρίνη, καθώς και λιγοστά καινούργια φάρμακα. Η ασπιρίνη, όπως τα ιχθυέλαια ή το λάδι των ξηρών καρπών, λειτουργεί ως ασπίδα μπροστά στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη αυτή εμποδίζει την κακή χοληστερίνη να κολλήσει στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας, να δημιουργήσει αρτηριοσκληρυντική πλάκα και σιγά-σιγά να τη βουλώσει σταματώντας την κυκλοφορία. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 84.000 νοσοκόμες στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυτές που προτιμούσαν να καταναλώνουν λίγους ξηρούς καρπούς 3-4 φορές την εβδομάδα είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.

Σε άλλη έρευνα μελετήθηκαν 490 άνδρες σε σχέση με τη μείωση που παρουσίασε η χοληστερίνη τους, όταν καθημερινά είχαν στη διατροφή τους 7 καρύδια. Ύστερα από έναν μήνα διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της κακής χοληστερίνης, που είναι το πιο φονικό βόλι που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στο αίμα. Γι αυτό, η μείωση της κακής χοληστερίνης συνοδεύεται πάντα από ελάττωση του ποσοστού των καρδιακών επεισοδίων. Επτά καρύδια ή 15 αμύγδαλα περιέχουν 180 θερμίδες, όσες έχουν 4 κουταλάκια ελαιόλαδου.

Να θυμάστε ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλά καλά και ένα κακό. Παχαίνουν. Γι αυτό «παν μέτρον άριστον». Άλλοι προτείνουν τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, επειδή το πολύ αλάτι προκαλεί υπέρταση και άλλοι μόνο τους φρέσκους, επειδή με τον καιρό αναπτύσσονται στην επιφάνειά τους καρκινογόνοι μύκητες, οι αφλατοξίνες. Για να αποφύγετε αυτά τα δύο μικροπροβλήματα, φροντίστε να διατηρείτε τους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο και να τους απολαμβάνετε τακτικά, αλλά με μέτρο.

Στέφανος Καραγιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών