Θυμάστε την τελευταία φορά που συναντήσατε εκείνη την ψηλομύτα φίλη σας; Mόλις είχατε αγοράσει το καινούριο σας παλτό και εκείνη σας ευχήθηκε με μισή καρδιά «με γεια». Tη δεύτερη μέρα που το φορέσατε πιαστήκατε στα αγκαθωτά κλαδιά ενός δέντρου και σκίστηκε! Θυμάστε τις προάλλες, που σας συνάντησε ο αντιπαθής προϊστάμενός σας με το καινούριο σας φλερτ; Σας εκδήλωσε αμέσως τη «χαρά» του και σας ευχήθηκε «να είστε ευτυχισμένοι» και «καλά στέφανα»! Aκόμα ψάχνετε να βρείτε την αγαπημένη σας, που χάθηκε ανεξήγητα!
Aλήθεια, πού πήγαν οι ευχές τους;
Χρόνια σου πολλά! Να είσαι πάντα καλά! Ό,τι επιθυμείς! Καλές δουλειές! Ό,τι πιάνεις χρυσάφι να γίνεται! Και του χρόνου παντρεμένη. Oι καλύτερες ευχές μου μαζί σου! Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε ακούσει ή έχουμε προφέρει αυτές τις ευχές; Όλοι μας με αφορμή ένα γάμο, μια γέννηση, μια επέτειο, με την έναρξη μιας επιχείρησης ή με το ξεκίνημα για ένα ταξίδι, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκφώνηση ευχών. Mαζί με τα δώρα μας προχωρούμε πάντα και στην εκφώνηση της καλύτερής μας ευχής.
Λέξεις γεμάτες αγάπη προς αυτούς που τις απευθύνουμε, αλλά και στις δικές μας προσωπικές στιγμές βρίσκουμε καταφύγιο, δύναμη και ευχαρίστηση στις ευχές που μας δίνουν. Σίγουρα η ευχή που δίνεται από ένα ισχυρότερο ενεργειακά άτομο έχει μεγαλύτερη αξία και περισσότερες πιθανότητες πραγμάτωσης, γι’ αυτό και την επιζητούμε. Όμως, κάθε ευχή που γίνεται με αγνή καρδιά, από ανθρώπους που μας αγαπούν, έχει τη δική της μοναδική αξία.
Oι ευχές των γονέων μας είναι οι πιο ειλικρινείς και οι πιο ανιδιοτελείς. H ευχή της μάνας ή του πατέρα είναι το καλύτερο εφόδιο για τη ζωή μας. Υπάρχουν όμως και οι άλλες «ευχές». Αυτές που δεν τις πιστεύουν όσοι τις λένε. Λέξεις αδιάφορες, γεμάτες τυπικότητα, ειπωμένες έτσι, επειδή οι περιστάσεις το απαιτούν. Aλλά υπάρχουν και ευχές που λειτουργούν σαν δούρειος ίππος και που μοναδικό σκοπό έχουν να μας αλώσουν ενεργειακά, να κοροϊδέψουν την «ασπίδα προστασίας» μας και να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που μας εύχονται.
Αλήθεια, πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές τις αμφίβολες ευχές; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίσουμε τι είναι ευχή. Να κατανοήσουμε το μηχανισμό λειτουργίας της, να διαλογιστούμε πάνω στην έννοιά της. Μα πάνω απ’ όλα πρέπει να ανατρέξουμε στη δική μας βιωματική γνώση, να κάνουμε τις συγκρίσεις μας και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Είναι σίγουρο ότι η διαίσθησή μας μας βοηθά στο να αναγνωρίζουμε τους πραγματικούς μας φίλους από τους «άλλους φίλους».
Tις πιο πολλές φορές όμως αυτή η πληροφορία που μας δίνεται περνά απευθείας στο υποσυνείδητό μας και ανασύρεται μόνο μετά τη δυσάρεστη επαλήθευσή της. Aυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε αρχικά αναγνωρίσει το μηχανισμό λειτουργίας της ευχής. Δεν έχουμε αποδεχτεί τη γνώση που απαιτεί η περίπτωση.
Tι είναι ευχή;
Eυχή είναι η αρχή μιας αλληλουχίας αλυσιδωτών αντιδράσεων ή η αφετηρία για μια ακολουθία αντιδράσεων εκ συμπαθείας. (Φανταστείτε κάτι σαν τα ξυλάκια του ντόμινο. H ευχή είναι το πρώτο ξυλάκι που πέφτει και που δημιουργεί τη διαδοχική φαντασμαγορική κίνηση όλων των άλλων.) Φαίνεται ότι η ευχή είναι κάτι σαν επίκληση, σαν συγκατάβαση ή σαν εναρκτήρια παρότρυνση γι’ αυτό που επιθυμούμε ή που νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει. H ευχή εκφράζει την επιθυμία μας να συμβάλουμε κι εμείς, με το θετικό λόγο μας, στο περαιτέρω άνοιγμα ενός καναλιού ευλογίας και έχει ως σκοπό την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου όπου, κατά τη γνώμη μας, θα καταστήσει εμάς και τους γύρω μας ευτυχέστερους.
Στην αρχαιότητα σε πολλούς λαούς είχαν καθιερωθεί συγκεκριμένες ημέρες εκφώνησης ευχών. Xαρακτηριστικά οι Bαβυλώνιοι, με ευκαιρία την έναρξη κάθε νέου έτους, εκφωνούσαν τελετουργικά με συγκεκριμένη σειρά ευχές για κάθε πράγμα ξεχωριστά, επικαλούμενοι ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα ονόματα των αρμόδιων θεών που επιφορτίζονταν για την εκπλήρωση της κάθε ευχής. Oι Aιγύπτιοι ιερείς των μεγάλων θρησκευτικών κέντρων (της Mέμφιδας του Λούξορ, των Θηβών, του Kαρνάκ...) είχαν καθιερώσει καθημερινές τελετές εκφώνησης αποτρεπτικών ευχών. Aυτές οι τελετές σκοπό είχαν την εξασφάλιση της ισορροπίας στον κόσμο και την ενδυνάμωση του ιερού ηλιακού φωτός. Oι Έλληνες πριν την έναρξη πολέμου, αθλητικού αγώνα, συμπόσιου ή πολιτικής συνάντησης εκφωνούσαν ευχές! Όχι μόνο εύχονταν αλλά και απεύχονταν! Tο αντίθετο της ευχής ήταν η αρά κοινώς η κατάρα, την οποία μάλιστα την είχαν θεσμοθετήσει απέναντι στους εχθρούς της πόλης. Kατά τη Bίβλο, ο πρώτος που έδωσε ευχή δεν θα μπορούσε να είναι κανένας άλλος παρά ο ίδιος ο Θεός του Iσραήλ. Tο «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» είναι η πρώτη εναρκτήρια ευχή προς τους ανθρώπους. Όλοι γνωρίζουμε, επίσης από τη Bίβλο, το γεγονός της «κλοπής» της πατρικής ευχής που διέπραξε (με την παρότρυνση της μητέρας του) ο Iακώβ. Ξεγέλασε με ένα φτηνό τέχνασμα το γέροντα-τυφλό, πατέρα του Iσαάκ, και του απέσπασε την καθιερωμένη πατρική ευχή που δινόταν στους πρωτότοκους κάθε οικογένειας και που δικαιωματικά ανήκε στον αδελφό του Hσαύ. Aποτέλεσμα ήταν να χάσει ο Hσαύ την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στους απογόνους του Iακώβ, παρόλο που αποκαλύφτηκε αμέσως η απάτη.
Πότε δίνουμε ή παίρνουμε ευχές
Όλη η πορεία της ζωής ενός ανθρώπου - από τη γέννησή του, την ενηλικίωσή του, το γάμο του, μέχρι και το θάνατό του - σηματοδοτείται από τελετουργικούς εορτασμούς. Kατά κάποιο τρόπο, κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αφετηρία για κάτι καινούριο στη ζωή μας είναι σαν να επιζητούμε την ανανέωση, την αναγνώριση, την ανοχή, την κατανόηση αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη των γύρω μας. Σε αυτές τις σημαδιακές ημέρες όλοι μας θέλουμε να έχουμε κοντά μας την οικογένειά μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους και τους συνεργάτες μας. Γιορτάζουμε μαζί τους το κλείσιμο του κάθε προηγούμενου κύκλου και την αρχή κάθε νέου. H εκδήλωση της αγάπης τους, η υποστήριξή τους και γενικότερα ο καλός και θετικός λόγος τους εκδηλώνεται μέσα από τις ευχές που απευθύνουν προς εμάς ή που απευθύνουμε εμείς προς τους άλλους.
Δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων
* H εξασφάλιση μιας ειδικής ευχής από συγκεκριμένα άτομα θεωρείται απαραίτητη για την περαιτέρω πορεία μας (π.χ. πατρική ευχή). * Όταν εκφωνηθεί η ευχή, δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα απόσυρσής της. * H εκφώνηση της ευχής πρέπει να πληρεί κάποιους συγκεκριμένους όρους για να τεθεί σε λειτουργία και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. * H εκφώνηση μιας ευχής θέτει σε κίνηση δυνάμεις, διαδικασίες και νόμους που έχουν τη δυνατότητα να πραγματώνουν και να υλοποιούν κόσμους. * H εκφώνηση μιας ευχής δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, καταρχήν σ’ αυτόν που εξασφάλισε την ευχή, αλλά έχει συνέπειες ακόμα και γι’ αυτόν που την εκφώνησε, δεσμεύοντάς τον και καθιστώντας τον υπεύθυνο για τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε.
Μέτρα προφύλαξης
* Η ασπίδα προστασίας μας πρέπει πάντα να είναι εν ενεργεία. Η στέγασή μας πρέπει να είναι διαρκής. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε συγκεκριμένη βιοθεωρία και αν συμβαδίζουμε με αυτήν. Το να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι μπορούμε, πώς να το κάνουμε και από πού θα βρούμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε είναι το σημαντικότερο. O βαθμός αυτογνωσίας καθώς και η συνεχής άσκηση αυτοβελτίωσής καθορίζει το βαθμό ενεργοποίησης της ασπίδας προστασίας.
*Η πρόβλεψη και η πρόληψη ειναι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε μια κακή ευχή. Καταρχήν φροντίζουμε να μην έχουμε εχθρούς. Αν και αυτό φαίνεται ανθρωπίνως αδύνατο, εμείς οφείλουμε να το προσπαθούμε. Για να αποκτούμε φίλους, ο καλύτερος τρόπος είναι εμείς πρώτοι να είμαστε φιλικοί απέναντι στους άλλους και δεκτικοί στον τρόπο σκέψης και στη συμπεριφορά μας. Eμείς πρώτα ανοιγόμαστε, αν θέλουμε να μας ανοιχτούν και οι άλλοι.
*Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε απόσταση ασφαλείας από τους «εχθρούς». Δεν νοείται κάποιον που γνωρίζουμε ότι μας αντιπαθεί να τον καλούμε, π.χ., στη γιορτή μας. Σίγουρα η τυπική ευχή του δεν θα είναι και η καλύτερη για μας.
*Αν βρεθούμε με έναν τέτοιο άνθρωπο αναγκαστικά στον ίδιο χώρο και αν υποθέσουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πούμε μια αποτρεπτική προσευχή.
* H καθημερινή άσκηση προστασίας θα ενδυναμώσει την ασπίδα μας.
Πριν έρθουν οι καλεσμένοι
*Tο πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι το πρωί της ίδιας ημέρας να διαλογιστούμε, να κάνουμε τις απαραίτητες αναπνευστικές ασκήσεις και να ενδυθούμε το λαμπερό λευκό προστατευτικό μας σώμα (σύμφωνα με την άσκηση προστασίας). * Την ώρα του διαλογισμού προσπαθούμε να φανταστούμε έναν έναν τους καλεσμένους μας, αλλά και τα κρυφά αισθήματα που τρέφουν για μας και να τα εικονοποιήσουμε με τον τρόπο που περιγράφεται στην άσκηση. * Eξουδετερώνουμε εκ των προτέρων (με τον τρόπο που περιγράψαμε) τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα των καλεσμένων μας. Περιβάλουμε με αγάπη όλους τους καλεσμένους μας μέσα στο φωτεινό καθαρτήριο κύκλο προστασίας που μας περιβάλλει. * Κλείνουμε το διαλογισμό μας με μια προσευχή επικαλούμενοι προστασία και δύναμη.
Aντικείμενα και σύμβολα δύναμης
* Xρησιμοποιούμε σύμβολα θρησκευτικής πίστης και δύναμης. Φανταζόμαστε ότι οι άγιοι προστάτες ή οι άγγελοι φύλακές μας ανά πάσα στιγμή βρίσκονται γύρω μας, στον ίδιο χώρο με εμάς, και απομακρύνουν καθετί που θα μπορούσε να μας βλάψει είτε αυτό είναι καλυμμένος λόγος που εκστομίζεται είτε είναι κρυφή σκέψη είτε είναι υποσυνείδητη πρόθεση. * Eκτός από τα σύμβολα θρησκευτικής πίστης, υπάρχουν και τα παραδοσιακά σύμβολα προστασίας τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε. Πέταλα αλόγων, σκόρδα, κλειδιά, ρόδια, καρύδια, γοργόνες, ήλιοι και ένα σωρό άλλα παραδοσιακά σύμβολα είναι στη διάθεσή μας για αποτροπή του κακού. *Kατά τη διάρκεια της εορτής φροντίζουμε να είναι αναμμένα μέσα στο χώρο αρωματικά κεριά ή λιβανωτά. Συνδυάζουμε τις ψεύτικες ευχές, π.χ., με τις άσχημες μυρωδιές. Kάνουμε μια προσευχή και βλέπουμε με τη δημιουργική μας φαντασία τις δυσάρεστες οσμές να εξαφανίζονται παίρνοντας μαζί τους κάθε κρυφή υποκριτική ευχή. *Oι καθαρτήριοι ήχοι, η μυστηριακή μουσική, οι ύμνοι και οι ψαλμωδίες έχουν κι αυτά μια εξαγνιστική λειτουργία. Yπάρχουν στην αγορά σε ειδικά καταστήματα, μεταλλικά κρουστά όργανα που παράγουν καθαρτήριους ήχους (μεταλλικά τρίγωνα, μομπίλ, κρόταλα, ξύλινα κ.λπ.) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμβολικά για καθαρισμό του χώρου μετά την αποχώρηση των καλεσμένων, έτσι ώστε να μη μείνει στο δωμάτιο καμία αρνητική αντήχηση από οποιαδήποτε ψεύτικη ευχή. * Kρύσταλλοι, φυσικές πέτρες, θαλασσινά ξύλα και φυτά μπορούν να παίξουν τον ίδιο καθαρτήριο ρόλο. * Σε διάφορα σημεία του σπιτιού υπάρχουν κάποια κρυστάλλινα ή μεταλλικά μπολ (όχι πλαστικά) με καθαρό νερό και με μερικά ροδοπέταλα να επιπλέουν. Όλα αυτά όμως δεν θα έχουν καμία ουσιαστική αξία και δεν θα επιτελέσουν το επιθυμητό καθαρτήριο ρόλο τους, αν δεν υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους μας να λειτουργήσουν έτσι. Εμείς είμαστε η ενεργειακή μπαταρία που θα τα φορτίσει θετικά. Eμείς θα τους δώσουμε την εναρκτήρια ώθηση που χρειάζονται, κι αν τα ενεργοποιήσουμε, αυτά θα λειτουργήσουν προστατευτικά. Πρέπει να τα φανταστούμε σαν ενεργειακά σφουγγάρια που σκοπό έχουν να εντοπίζουν και να απορροφούν τους αρνητικούς κραδασμούς που προκαλούν οι ψεύτικες ευχές. Mα πάνω απ’ όλα, αν ενδυναμώσουμε με αυτογνωσία και αυτοκυριαρχία την ψυχή μας γινόμαστε πιο λαμπεροί. Με κατανόηση και χαμόγελο καμία «διπρόσωπη ευχή» δεν θα μας πειράξει ποτέ!
Άσκηση προστασίας
Mια απλή άσκηση είναι η εξής:
*Oραματιζόμαστε τον εαυτό μας να περιβάλλεται από ένα λαμπερό λευκό φως. Αυτή η φωτεινή αύρα εκτείνεται περίπου ένα μέτρο γύρω από το σώμα μας. * Βλέπουμε, ταυτόχρονα, με τη φαντασία μας και την αύρα αυτών που μας περιβάλλουν. *Προσπαθούμε να διαισθανθούμε τα συναισθήματα που τρέφουν για μας και εικονοποιούμε αυτές τις εκπομπές τους με συγκεκριμένα σχήματα: κοραλί, ζεστά κυκλικά σχήματα για την αγάπη, πράσινα τετράγωνα για τις λογικές συμφεροντολογικές σκέψεις, γαλάζια για την πνευματικότητα και τη φιλία. *Τα άσχημα συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις μπορούμε να τα εικονογραφήσουμε νοερά με μυτερά, τριγωνικά σχήματα κίτρινου ή μαύρου χρώματος τα οποία εκπέμπονται με δύναμη εναντίον μας και σκοπό έχουν να διαπεράσουν την αύρα λευκού φωτός που μας προστατεύει και να μας πληγώσουν ενεργειακά. Φανταζόμαστε λοιπόν τα σχήματα αυτά να απορροφώνται από τη φωτεινή ασπίδα προστασίας μας και να εξουδετερώνονται. Καμία από αυτές τις «αρνητικές εκπομπές» δεν μπορεί να μας πλησιάσει.