Για έναν «πράσινο» κόσμο

30.04.2008
Ενα παιδί της πόλης φτιάχνει ηλεκτρονική μουσική για μοναχικές καρδιές, αναζητώντας έτσι τους λόγους που τον κάνουν να αισθάνεται για πάντα παιδί.

Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Αbsolut;

Μου ζήτησαν να σχεδιάσω τη φιάλη, έτσι απλά. Μου άρεσε γιατί ήταν η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που κάποιος μου ζήτησε συνεργασία με την εικαστική μου ιδιότητα. Είναι ένα μπουκάλι που έχει συνδυαστεί σε όλον τον κόσμο με τα εικαστικά και κατά κάποιο τρόπο ήταν και τιμητικό για μένα.

Οπως λοιπόν αναφέρεις, σε έναν Αbsolut κόσμο, ο καθένας θα ήταν ένας Greensaver. Πώς το εννοείς;

Το ιδανικό θα ήταν η προστασία του περιβάλλοντος να μη θεωρείται υπόθεση κάποιου άλλου -του κράτους π.χ.-, αλλά να είναι γραμμένη στο DNA του καθενός μας. Να γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως ακριβώς κλείνουμε τη βρύση για να μην πλημμυρίσει το σπίτι. Σε έναν τέτοιο κόσμο, ο καθένας μας θα κοιτούσε τι θα μπορούσε να κάνει, απλά και εύκολα χωρίς ακρότητες.

Μιλάς για «πράσινη» ζωή.

Χωρίς ακρότητες, αλλά με εύκολους τρόπους. Δεν πιστεύω πως θα παρατούσαμε τα αυτοκίνητα για ένα ποδήλατο αλλά είναι τόσο εύκολο να μειώσουμε τη θερμοκρασία στο πλύσιμο, να μη ζητάμε πλαστικές τσάντες στο σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει ο καθένας μας και το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν σημαντικό. Μία πλαστική σακούλα λιγότερη την εβδομάδα για κάθε Ελληνα θα σήμαινε 572 εκατομμύρια σακούλες λιγότερες το χρόνο.

Εσύ είσαι ένας greensaver;

Θέλω να πιστεύω πως κάνω το καλύτερο που μπορώ. Προσέχω την κατανάλωση νερού και ρεύματος στο σπίτι, ανακυκλώνω συστηματικά, αγοράζω βιολογικά προϊόντα. Δεν είμαι ακτιβιστής ούτε και μου έχει γίνει εμμονή, αλλά είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ζώντας στο κέντρο, κυκλοφορώ με το ποδήλατό μου, τα πόδια και το μετρό.