Θα παίζω μπλουζ μέχρι να πεθάνω

05.05.2008
Κιθαρίστας από τους λίγους, μιλά για τη γνωριμία του με τον Μάντι Γουότερς και τις μνήμες του από το Γούντστοκ λίγο πριν δώσει δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Κιθαρίστας από τους λίγους, μιλά για τη γνωριμία του με τον Μάντι Γουότερς και τις μνήμες του από το Γούντστοκ λίγο πριν δώσει δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Τις ημέρες ή καλύτερα τα βράδια που το ροκ είχε αληθινή σημασία για τον κόσμο, εκείνος ήταν εκεί. Ας πούμε το 1969 εμφανίσθηκε στο ιστορικό ροκ φεστιβάλ του Γούντστοκ. Ενώ μέσω του αλκοόλ, στη διάρκεια της δεκαετίας του 70, «κατάφερε» να «καταργήσει» σημαντικά κομμάτια της μνήμης του. Αν τον ρωτήσεις σήμερα πώς ήταν τότε θα σου απαντήσει: «Δεν θυμάμαι και πολλά από τότε...».

Η λατρεία του στον έγχρωμο μπλουζίστα Μάντι Γουότερς τον οδήγησε στο πόστο του παραγωγού για χάρη του. Εχει δει το άλμπουμ του «Ιm a Βluesman», κυκλοφορία του 2004, να προτείνεται για βραβείο Γκράμι. Εως σήμερα έχει ηχογραφήσει 24 άλμπουμ. Ο Τζόνι Γουίντερ, ένας από τους ικανότερους κιθαρίστες του μπλουζ - ροκ, έρχεται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες. Την Παρασκευή 16 Μαϊου θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στο κλαμπ «Ρrincipal» και την επόμενη βραδιά στο κλαμπ «Gagarin 205» (Λιοσίων 205) στην Αθήνα.

Ο, αλμπίνος, Γουίντερ γεννήθηκε το 1944. Πρωτοηχογράφησε, επαγγελματικά, μουσική σε ηλικία 15 ετών. Σήμερα από τους φίλους της ηλεκτρικής κιθάρας θεωρείται ως μουσικός εφάμιλλης ικανότητας του Ερικ Κλάπτον ή του Τζίμι Πέιτζ (κιθαρίστας των ροκ θρύλων Λεντ Ζέπελιν). Ο Γουίντερ στο περιθώριο της περιοδείας του δέχτηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μας.

Τι είναι μπλουζ;

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να ορίσω.

Η γοητεία του πού «βρίσκεται»;

Ποτέ δεν ήμουν καλός με τις λέξεις. Αυτό που θα έλεγα είναι πως καλός μπλουζίστας είναι εκείνος που όταν παίζει το κάνει με την ψυχή του. Μόνο αυτό.

Στην αρχή της καριέρας σας δηλώνατε οπαδός του Μάντι Γουότερς. Αργότερα γίνατε παραγωγός σε άλμπουμ του. Νομίζω πως η ζωή σάς έχει φερθεί «ευγενικά»...

Οταν μπήκα στο στούντιο μαζί του ήταν, πώς να σας το πω, η εκπλήρωση ενός ονείρου. Ο Μάντι ήταν ένας πραγματικός τζέντλεμαν. Μιλούσε ευγενικά. Στα τέσσερα άλμπουμ που συνεργαστήκαμε έκανα την παραγωγή και έπαιξα κιθάρα. Δύο απ αυτά, τα «Ηard Αgain» και «Ιm ready» κέρδισαν βραβεία Γκράμι. Είμαι πολύ περήφανος που τον γνώρισα και συνεργάσθηκα μαζί του. Το παίξιμο του Μάντι Γουότερς και του Μπι Μπι Κίνγκ ήταν οι αφορμές που ακούμπησα ηλεκτρική κιθάρα. Σήμερα ζω ακουμπώντας με τα δάχτυλά μου το σώμα της.

Είχατε εμφανιστεί και στο Φεστιβάλ Γούντστοκ το 1969. Ποιες αναμνήσεις έχετε από αυτήν την τεράστια ροκ μάζωξη;

Στην Αμερική λέμε πως αν δεν θυμάσαι τίποτε από το Γούντστοκ, απλώς δεν ήσουν εκεί.

Εγώ θυμάμαι πως παίξαμε «κοντά» στα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Αυγούστου του 1969. Και πως φτάσαμε στα παρασκήνια του φεστιβάλ πετώντας με ελικόπτερο από τη Νέα Υόρκη. Νιώθω μεγάλη χαρά που τελικά κατάφερα να θυμάμαι κάτι απ αυτό το γεγονός...

Γιατί το λέτε αυτό; Αυτό που ονομάζετε «κατόρθωμα» (γύρω από τη μνήμη σας) έχει να κάνει με το γεγονός των προβλημάτων που είχατε με το αλκοόλ;

Ναι, υπήρξε και αυτό το θέμα στη ζωή μου. Σήμερα είμαι καθαρός. Δεν πίνω. Και αυτό το χρωστάω στον φίλο κιθαρίστα Πολ Νέλσον. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να με σώσει από το αλκοόλ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στην ηλικία που είμαι... να παίζω μπλουζ έως την ημέρα που θα πεθάνω.

  • Οι τιμές εισιτηρίων για τις συναυλίες του Τζόνι Γουίντερ είναι 35 ευρώ. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Συνέντευξη: Γιάννης Παναγόπουλος
[email protected]