Πέθανε ο φωτογράφος των «ξεχασμένων»

19.01.2011
Ο πρωτεργάτης της φωτογραφίας κοινωνικής καταγραφής, Μίλτον Ρογκόβιν, πέθανε σε ηλικία 101 ετών, στο σπίτι του στο Μπάφαλο των ΗΠΑ.

Ο πρωτεργάτης της φωτογραφίας κοινωνικής καταγραφής, Μίλτον Ρογκόβιν, πέθανε σε ηλικία 101 ετών, στο σπίτι του στο Μπάφαλο των ΗΠΑ.

Ο Μ.Ρογκόβιν, που πριν γίνει φωτογράφος ήταν οπτικός, προσπαθούσε με τη φωτογραφική του μηχανή να συλλάβει την κοινωνική πραγματικότητα της γειτονιάς του. Μια γειτονιά που άλλαζε φυλετική ταυτότητα και υποβαθμιζόταν σταθερά. Η φτώχεια, η ανεργία, τα ναρκωτικά και η πορνεία ήταν θέματα που κατέγραψε ο Ρογκόβιν με το φακό του.

Η φωτογραφία ήταν για τον Ρογκόβιν, γέννημα μιας φτωχογειτονιάς του Μπρούκλιν, ένας τρόπος να μιλήσει με ανθρωπιά για την αξία και την αξοπρέπεια κάποιων ανθρώπων που παραμένουν ταπεινοί, δουλεύοντας κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, σε επαγγέλματα που τραβούν ελάχιστη δημοσιότητα.

«Ήθελα να δείξω αυτούς τους ανθρώπους, με όλα τους τα προβλήματα... αν με άφηναν να τους φωτογραφήσω, να δείξω πως απλώς ήταν άνθρωποι» δήλωνε ο ίδιος.

Η πιο γνωστή του δουλειά είναι η θεματική «Οι Ξεχασμένοι» (The Forgotten Ones), μια αναφορά στις «μαύρες εκκλησίες» του Μπάφαλο.

Ζώντας με το μισθό της δασκάλας συζύγου του, ταξίδεψε στα Απαλάχια, τη Χιλή και το Μεξικό, όπου τράβηξε συγκλονιστικά πορτρέτα εργατών, με την vintage Rolleiflex μηχανή του.

Το 1999, η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου συγκέντρωσε περισσότερες από 1000 φωτογραφίες του.