Αγαπητέ Θεέ...

14.01.2003
To "Αγαπητέ Θεέ" είναι ένα έντονο συναισθηματικά έργο, καθώς πραγματεύεται -με λεπτό χειρισμό και μάλλον αποφορτισμένο ύφος- το θάνατο ενός μικρού παιδιού. Η "πλήρης ζωή" που ζει ο μικρός Όσκαρ ιλιγγιωδώς μέσα στις λίγες μέρες που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, η σχέση του με τη θεία Ροζ, που τροφοδοτεί με εικόνες τη φαντασία του, αλλά και οι παιδικοί του έρωτες, αποτυπώνονται στα γράμματα που στέλνει στο Θεό.
"Αγαπητέ Θεέ, Με λένε Όσκαρ, είμαι δέκα χρονών, έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι (αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσει και τα χρυσόψαρα), κι αυτή είναι η πρώτη φορά που σου γράφω, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω του σχολείου, δεν είχα χρόνο. Σου το λέω ευθύς εξ αρχής: σιχαίνομαι να γράφω. Για να γράψω, πρέπει πραγματικά να είμαι αναγκασμένος να το κάνω, γιατί το γράψιμο είναι γιρλάντα και στολίδι και μεταξωτή κορδέλα. Τι άλλο είναι το γράψιμο από ένα ωραιοποιημένο ψέμα; Το γράψιμο είναι για τους μεγάλους." (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο συγγραφέας: Πνευματικό τέκνο του George Bernard Shaw και του Sacha Guitry, ο Eric Emmanuel Schmitt (1960) είναι ο σημαντικότερος γάλλος θεατρικός συγγραφέας της τελευταίας δεκαετίας. Έργα του έχουν ανεβεί στις σκηνές τριάντα τουλάχιστον χωρών, από την Ιαπωνία και την Ισπανία μέχρι τη Γερμανία και τις Η.Π.Α.
Εκτός από θέατρο, έχει συγγράψει μυθιστορήματα και δοκίμια. Στα ελληνικά κυκλοφορούν: O κύριος Ιμπραήμ και τα άνθη του Κορανίου και το Κατά Πιλάτον Ευαγγέλιο. Έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για το σύνολο του έργου του. Αλσατικής καταγωγής, γιος ενός μποξέρ και μιας πρωταθλήτριας του στίβου, αυτοχαρακτηρίζεται "τεμπέλης", αλλά και "ρέμπελος", "αριστερός", "έτοιμος πάντα να διαφωνήσει", "αρνητής των έτοιμων ιδεών" και, συχνά, βίαιος.

Το Αγαπητέ Θεέ είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ, που ξεκινά με τον Κύριο Ιμπραήμ και τα άνθη του Κορανίου (εκδόσεις opera) και συνεχίζεται με το Μιλαρέπα (υπό έκδοση).
Πρόκειται για ένα έντονο συναισθηματικά έργο, καθώς πραγματεύεται -με λεπτό χειρισμό και μάλλον αποφορτισμένο ύφος- το θάνατο ενός μικρού παιδιού. Η "πλήρης ζωή" που ζει ο μικρός Όσκαρ ιλιγγιωδώς μέσα στις λίγες μέρες που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, η σχέση του με τη θεία Ροζ, που τροφοδοτεί με εικόνες τη φαντασία του, αλλά και οι παιδικοί του έρωτες, αποτυπώνονται στα γράμματα που στέλνει στο Θεό.
Η γραφή αποπνέει την αθωότητα της ψυχής του Όσκαρ, που, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, συνειδητοποιεί πως "η ζωή είναι ένα περίεργο δώρο" ή πιο σωστά, όχι δώρο, αλλά δάνειο από το Θεό. "Μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να με ξυπνήσει", είναι το τελευταίο μήνυμα του μικρού πρωταγωνιστή αυτού του βιβλίου, που με το χιούμορ και την αίσθηση της παιδικής αφέλειας που ενσωματώνει στην αφήγησή του, κατορθώνει να προβληματίσει επάνω στη σχέση ζωής και θανάτου, ανθρώπου και Θεού και να συγκινήσει, χωρίς όμως να φορτίσει υπερβολικά τον αναγνώστη.

Εκδόσεις Οpera
Συγγραφέας: Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ
Τίτλος: Aγαπητέ Θεέ
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σελίδες: 95
ISBN: 960-7073-84-3