H Μαρία Γιαννακάκη και ο Bonnard στην ΤinT

13.01.2003
H αίθουσα Τέχνης Tin Terracotta φιλοξενεί την Μαρία Γιαννακάκη σ' ένα αφιέρωμα στο Bonnard. Η Μαρία Γιαννακάκη ανακάλυψε σ' ένα ταξίδι στη Ρώμη ένα βιβλίο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξε ο Bonnard.
H αίθουσα Τέχνης Tin Terracotta φιλοξενεί την Μαρία Γιαννακάκη σ' ένα αφιέρωμα στο Bonnard. Η Μαρία Γιαννακάκη ανακάλυψε σ' ένα ταξίδι στη Ρώμη ένα βιβλίο με ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξε ο Bonnard. Την εντυπωσίασε ο εικαστικός χαρακτήρας των φωτογραφιών, οι συνθέσεις, το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά καθώς και οι κινήσεις των προσώπων, έτσι όπως τις αιχμαλώτισε με το φακό της μηχανής του ο ζωγράφος.
Αυτές οι φωτογραφίες είναι η αφορμή και η πηγή έμπνευσης της τελευταίας της δουλειάς.
Η ίδια σημειώνει στο κείμενο του καταλόγου που συνοδεύει την έκθεση:
"... Εντυπωσιάστηκα πολύ από τη στενή σχέση των φωτογραφιών με το έργο του Bonnard. Μία σχέση που επιβεβαιώνει το βάθος και την ποιότητα του βλέμματος" του ζωγράφου και που τρέφεται από την έντονη υποκειμενική αντίληψη του, όσον αφορά στον κόσμο. "Ανακάλυψα" έναν Bonnard με ατελείωτο πλούτο στην φωτογραφική του αντίληψή του, πηγάζει από την ιδιότητα του μεγάλου ζωγράφου.
Αφιερώνω, λοιπόν, την έκθεση μου σ' αυτόν το μεγάλο ζωγράφο, στη χάρη και το μυστήριο που τον χαρακτηρίζουν και στη δύναμη και την πρωτοτυπία του δικού του τρόπου αντίληψης του κόσμου."

Η Μαρία Γιαννακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το 1983 πήγε με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα, όπου μελέτησε τεχνικές της παραδοσιακής κινέζικης ζωγραφικής και καλλιγραφίας. Εχει στο ενεργητικό της δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και το Πεκίνο και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κίνα, την Ινδία και την Αμερική, μεταξύ των οποίων στην Διεθνή International ink and Wash Painting Exhibition στο Πεκίνο το 1988, την VIII Triennale στο Νέο Δελχί το 1994, τη Riparte Fair στη Ρώμη το 1996 και τη Miart στο Μιλάνο το 2002.

Διαρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου 2003