Αθάνατοι καλλιτέχνες από... lego!

15.01.2003
Η Lego, γνωστή φίρμα παιχνιδιών, μεταμόρφωσε μερικούς από τους πιο διάσημους ζωγράφους σε πλαστικές μινιατούρες που εντάσσονται σε μια συλλογή που φιλοτέχνησε μια ομάδα νεαρών δημιουργών, αυτοαποκαλούμενοι ως "Οι Μικροί Καλλιτέχνες". Ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ντάμιεν Χιρστ και το δίδυμο Γκίλμπερτ και Τζωρτζ είναι μερικά από τα ονόματα, οι μικροσκοπικές φιγούρες των οποίων δεσπόζουν ανάμεσα σε πολλούς άλλους της συλλογής.
Η Lego, γνωστή φίρμα παιχνιδιών, μεταμόρφωσε μερικούς από τους πιο διάσημους ζωγράφους σε πλαστικές μινιατούρες, οι οποίες εντάσσονται σε μια συλλογή που φιλοτέχνησε μια ομάδα νεαρών δημιουργών, αυτοαποκαλούμενοι ως "Οι Μικροί Καλλιτέχνες". Ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ντάμιεν Χιρστ και το δίδυμο Γκίλμπερτ και Τζωρτζ είναι μερικά από τα ονόματα, οι μικροσκοπικές φιγούρες των οποίων δεσπόζουν ανάμεσα σε πολλούς άλλους της συλλογής.

Οι φιγούρες των καλλιτεχνών αποδόθηκαν με χιούμορ και έμφαση στα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους, τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους και τα αγαπημένα τους αντικείμενα, τα οποία συνοδεύουν τις μινιατούρες. Η συλλογή αυτή από πλαστικά αγαλματίδια εκτίθεται ήδη σε καλλιτεχνικό παζάρι του Λονδίνου και περιλαμβάνει, πέραν των διάσημων ονομάτων που προαναφέρθηκαν, και τις μινιατούρες γνωστών ιδιοκτητών γκαλερί, εμπόρων τέχνης, ακόμα και συγγραφέων. Το εμπορικό ενδιαφέρον της έκθεσης αναμένεται μεγάλο και ήδη αρκετοί φιλότεχνοι προσφέρουν ποσά της τάξεως των πολλών εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για την απόκτηση των έργων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία παιδικών κατασκευών Lego δημιουργεί έργα τέχνης, αποκαλύπτουν στο BBC οι Ντάρρεν Νιβ και Τζων Κέικ, εμπνευστές και δημιουργοί της συλλογής. Ήδη ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Τενεσσί έχει δημιουργήσει με Lego αρχιτεκτονήματα με συμβολισμούς γύρω από την έννοια της μνήμης κατά την παιδική ηλικία, ενώ ένας ακόμα καλλιτέχνης, ο Έρικ Χαρσμπάργκερ δημιούργησε αγαλματάκια-αναπαραστάσεις διάσημων προσωπικοτήτων από Lego, ανάμεσα στα οποία και μια δική του εκδοχή της Μόνα Λίζα με περισσότερα από τριάντα χιλιάδες κομμάτια!