Μαίρη Βιδάλη: Δυστυχώς μας έχουν κατακλύσει τα τούρκικα

27.01.2011
Η Μαίρη Βιδάλη, η Σοφία από τη «Ζωή της άλλης», αποκαλύπτει τη συνέχεια του σίριαλ, μιλά για την Κάτια, την τηλεόραση και κατακεραυνώνει τουρκικά και ριάλιτι.

Η Μαίρη Βιδάλη, η Σοφία από τη «Ζωή της άλλης», αποκαλύπτει τη συνέχεια του σίριαλ, μιλά για την Κάτια, την τηλεόραση και κατακεραυνώνει τουρκικά και ριάλιτι.

-Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε από τη συνέχεια της «Ζωής της άλλης»;

Οτι μέχρι το τελευταίο επεισόδιο θα υπάρχουν ανατροπές που ούτε οι ηθοποιοί της σειράς δεν τις υποψιαζόμαστε. Εκεί είναι, νομίζω, και το κλειδί της επιτυχίας. Παρότι βασίζεται σε ξένη σειρά, οι συντελεστές στο σενάριο και στη σκηνοθεσία κατάφεραν να τη φέρουν στα δεδομένα του ελληνικού χαρακτήρα και να πάρουν την άδεια ακόμα και για ένα εντελώς διαφορετικό φινάλε.

-Σε ποια φάση των γυρισμάτων είστε; Το κανάλι αποφάσισε να κάνει οικονομία επεισοδίων για να προβληθεί και του χρόνου. Θεωρείτε είναι μια καλή κίνηση, δεδομένου ότι οι τηλεθεατές έχουν χτίσει μια σχέση καθημερινής συνήθειας;

Η Σοφία προς το παρόν έχει εκπληρώσει τον προορισμό της. Το κανάλι έχει κάνει πολύ καλά. Η οικονομία πρέπει να γίνει παντού, και είμαι σίγουρη ότι οι τηλεθεατές θα ακολουθήσουν τον προγραμματισμό δείχνοντας κατανόηση.

-Του χρόνου τελειώνει η σειρά και ελάχιστα σίριαλ θα γίνουν. Τι θα απογίνουν τόσοι ηθοποιοί και ποιοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν;

Οι περισσότεροι συνάδελφοι κάνουν και δεύτερη δουλειά. Υπάρχουμε κι εμείς που από την αρχή καταλάβαμε ότι η βάση είναι το θέατρο κι έτσι δεν επιβιώνουμε μόνο από τα κανάλια. Αν όμως θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να τα βοηθήσουμε τώρα κι εμείς, με λιγότερες οικονομικές απαιτήσεις και με ανοχή αποπληρωμής. Χρειάζεται στήριξη η ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί πολλοί έχουμε και ακάλυπτες επιταγές Δημοσίου.

-Τουρκικά και ριάλιτι. Αυτά σημάδεψαν την τηλεόραση τη χρονιά που πέρασε. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

Δεν τα βλέπω, αλλά τα θεωρώ φυσικό επακόλουθο των καιρών. Ο,τι φτηνό κατακλύζει τον κάδο. Θα μου πείτε έχουν θεαματικότητα. Μην ξεχνάμε ότι ίσως τα 2/3 του τηλεοπτικού κοινού δεν έχουν εναλλακτική λύση ψυχαγωγίας.

Είναι ώρα και ανάγκη λοιπόν να παίξουν ενεργό ρόλο τα κρατικά κανάλια με έναν εμπνευσμένο προγραμματισμό. Είθε!

-Εχετε δηλώσει ότι απεχθάνεστε την τηλεόραση και ότι δεν είναι τέχνη. Γιατί το πιστεύετε αυτό, και αν είναι έτσι συμμετέχετε σε σίριαλ για οικονομικούς λόγους;

Δεν το έχω δηλώσει εγώ, απλώς δεν είναι. Κλείδωσε η 7η με τον κινηματογράφο. Απεχθάνομαι την ταχύτητα της σημερινής τηλεόρασης, γιατί ξεκίνησα το ‘76 κάνοντας πρόβες, έχοντας τα κείμενα πολύ πριν, σε μια ατμόσφαιρα απόλυτα συγγενική με το θέατρο και τον κινηματογράφο, με λίγα λόγια όπως στο εξωτερικό. Ο βασικός λόγος που θέλω να εμφανίζομαι είναι η επαφή με το ευρύ κοινό, που μόνο μέσα από αυτήν μπορεί να διατηρήσει ένας Ελληνας ηθοποιός, η συνεργασία και η γνωριμία με κάποιους καλλιτέχνες και φυσικά ο ουσιαστικός λόγος είναι το οικονομικό. Πέρυσι έφτιαξα έναν θεατρικό χώρο στον Νέο Κόσμο. Οπου παίζουμε τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, ένα έργο με 12 πρόσωπα. Καταλαβαίνετε το βάρος της παραγωγής. Η Σοφία βοήθησε απ’ όλες τις απόψεις, αν και ήρθε μετά το ξεκίνημα του.

ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ
Μέχρι το τελευταίο επεισόδιο θα υπάρχουν ανατροπές που ούτε οι ηθοποιοί της σειράς δεν τις υποψιαζόμαστε.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ & ΡΙΑΛΙΤΙ
Δεν τα βλέπω, αλλά τα θεωρώ φυσικό επακόλουθο των καιρών.

ΣΙΡΙΑΛ & ΑΝΕΡΓΙΑ
Οι περισσότεροι κάνουν και 2η δουλειά. Λιγότερες οικονομικές απαιτήσεις και με ανοχή αποπληρωμής.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Είναι ώρα και ανάγκη να παί­ξουν ενεργό ρόλο τα κρατικά κανάλια με έναν εμπνευ­σμένο προγραμματισμό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
Η οικονομία πρέπει να γίνει. Οι τηλεθεατές θα δείξουν κατανόηση.

Λευτέρης Μπιντέλας