Edvard Munch: Παραλλαγές σ' ένα θέμα!

17.03.2003
Μεγάλη έκθεση με περισσότερους από 100 πίνακες και περίπου 150 σχέδια του διάσημου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Edvard Munch φιλοξενείται από τις 17 Μαρτίου στο παλάτι Albertina της Αυστρίας, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σα Μουσείο. Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Edvard Munch: Θέμα και Παραλλαγές" και θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουνίου.
Μεγάλη έκθεση με περισσότερους από 100 πίνακες και περίπου 150 σχέδια του διάσημου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Edvard Munch φιλοξενείται από τις 17 Μαρτίου στο παλάτι Albertina της Αυστρίας, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σα Μουσείο. Η έκθεση, με τίτλο "Edvard Munch: Θέμα και Παραλλαγές" θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουνίου και αφορά στις αναπαραστάσεις βασικών συναισθηματικών εμπειριών μέσα στη ζωή του ανθρώπου, όπως η αγάπη και η ζήλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Artdaily, πρόκειται για την πληρέστερη έκθεση έργων του εμπνευσμένου Νορβηγού καλλιτέχνη, ευρέως γνωστού από τον περίφημο συμβολικό πίνακα "Η Κραυγή". Τα περισσότερα από τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από συλλογές και Μουσεία σε όλο τον κόσμο και ταξίδεψαν για τις ανάγκες της έκθεσης στη Βιέννη, πλάι στις μόνιμες συλλογές της Albertina.

Ο Edvard Munch, γεννημένος το 1863 στο Λότεν της Νορβηγίας, δε θεωρείται μόνο ο μεγαλύτερος ζωγράφος της πατρίδας του, αλλά και ένας από τους βασικότερους διαμορφωτές του γερμανικού εξπρεσιονισμού στις αρχές του 20ου αιώνα. Η έντονη και σπαραχτική σχεδόν αναπαράσταση ψυχολογικών καταστάσεων και συναισθηματικών εμπειριών, τον ανέδειξε σε πρωτοπόρο της συμβολικής απεικόνισης θεμάτων που πραγματεύονται τη δυστυχία, την αρρώστια, ή το θάνατο. Η περίφημη "Κραυγή" θεωρείται σήμερα ως ο πιο ζωντανός εικαστικός συμβολισμός του άγχους, του φόβου και της μοναξιάς που ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο.
Ο Munch, μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, επηρεάστηκε από τους γάλλους ιμπρεσιονιστές και την art nouveau και έγινε γνωστός τόσο για τους ζωγραφικούς πίνακες που φιλοτέχνησε, όσο και για τις λιθογραφίες, τα σχέδιά του, αλλά και τους πειραματισμούς του με υλικά το ως το ξύλο ή το ύφασμα.
Όπως πολλοί ακόμα καλλιτέχνες από ποικίλους χώρους, ο Munch αντιδρούσε έντονα σε κάθε είδους συμβατικές συμπεριφορές, είτε αφορούσαν στην τέχνη του, είτε στη ζωή του. Υπήρξε στενός φίλος του Ερρίκου Ίψεν και αρκετές φορές επιμελήθηκε τα σκηνικά για το ανέβασμα των θεατρικών του έργων.