Ο "προκλητικός" Γκομές στο Παρίσι

28.02.2001
Προκλητικές φωτογραφίες του Βραζιλιάνου φωτογράφου, Alair Gomes, εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός της γενέτειράς του, της Βραζιλίας στη Foundation Cartier στο Παρίσι. Ασπρόμαυρα πορτρέτα, ερωτικά, αθλητικά, καλογυμνασμένα κορμιά απαθανατίστηκαν από το φακό του Γκομές και αποτελούν το βασικό θέμα της έκθεσης.
Προκλητικές φωτογραφίες του Βραζιλιάνου φωτογράφου, Alair Gomes, εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός της γενέτειράς του, της Βραζιλίας, στη Foundation Cartier στο Παρίσι. Ασπρόμαυρα πορτρέτα, ερωτικά, αθλητικά, καλογυμνασμένα κορμιά απαθανατίστηκαν από το φακό του Γκομές και αποτελούν το βασικό θέμα της έκθεσης.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα "Καθημερινή", στις φωτογραφίες του Βραζιλιάνου φωτογράφου δεν υπάρχει τίποτα στημένο, τίποτα προσποιητό, καμία αίσθηση ωραιοποίησης ή καλλωπισμού. Η ομορφιά αποθεώνεται με την κλασική έννοια του όρου και μέσα από τη ματιά του Γκομές τα σώματα ζωντανεύουν, χορεύουν, θυμίζουν φιγούρες του Μικελάντζελο ή του Μαντέλα.
Ο Αλέρ ντε Ολιβέιρα Γκομές γεννήθηκε στη Βραζιλία το 1921 και δολοφονήθηκε το 1992 σε ηλικία 72 ετών. Το έργο του, που είναι αφιερωμένο στο ανδρικό γυμνό, έχει παρουσιαστεί στο στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Τορόντο. Όλες οι φωτογραφίες του φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Βραζιλίας και θεωρούνται από τις πιο σπουδαίες συλλογές των τελευταίων 30 χρόνων. Χαρακτηριστικά είναι τα έργα του "Συμφωνία ερωτικών ειδωλίων" και "Σονατίνες για τέσσερα πόδια".
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.