Σαλίνα: Ζούμε την αλληγορία του σπηλαίου

09.05.2011
H Salina κάνει μία μη βίαιη επανάσταση και με όπλο της το τραγούδι, αντιδρά σ αυτό που ζούμε

H Salina κάνει μία μη βίαιη επανάσταση και με όπλο της το τραγούδι, αντιδρά σ αυτό που ζούμε. Με σύμμαχους πολύ σημαντικούς δημιουργούς και σ ένα πεδίο μάχης με σκληρούς αντιπάλους, πολεμάει με τη φωνή της, τη ροκιά της και την διαφορετικότητά της. Βάζει στοίχημα με τον κόσμο, για να απεγκλωβίσει τους εγκλωβισμένους και να αφυπνίσει όσους άραξαν στον καναπε τους ... και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα το κερδίσει. Απλά και ουσιαστικά. Με το καινούργιο της όπλο.

Ε.Σ.


Πρώτο single του νέου άλμπουμ «Το Καινούριο Σου Όπλο», ένα πολύ δυνατό ντουέτο με τον Γιάννη Κότσιρα, σε μουσική δική του και στίχους του Μάνου Ξυδούς. Πρόκειται για ένα κομμάτι (ποίημα) πολύ δυνατό, πολύ καυστικό και πολύ αναπάντεχο αν θέλεις ... Θεωρείς ότι θα το κερδίσετε αυτό το στοίχημα με τον κόσμο?
Είναι ένα πολύ προσωπικό τραγούδι του Γιάννη και πραγματικά τον ευχαριστώ που το μοιράστηκε μαζι μου. Του το είχε γράψει ο Μάνος Ξυδους πριν χρόνια και όμως είναι τόσο επίκαιρο σήμερα.. Αυτό είναι και το σπουδαίο μ αυτο το κομμάτι οτι διαβαζεται σε πολλά επιπεδα. Εμείς επιλέξαμε σ αυτη την τόσο δυσκολη περιοδο που περνάει όλος ο κόσμος να κανουμε μ αυτο τη δική μας ‘’διαδήλωση’’ και παρόλο που με μια διαδήλωση δεν κέρδιζεται η μάχη, το δικό μας στοίχημα είναι ν ακουστεί η φωνή μας όσο πιο δυνατά γίνεται .Όταν ακούω απο τον κόσμο οτι ταυτίζεται με το τραγούδι και ότι του προκαλεί έντονα συναισθήματα ..αυτό θεωρώ οτι είναι η πρωτη νίκη!

Το κομμάτι βρίσκεται ήδη διαθέσιμο για αγορά στα iTunes. Θα ακολουθήσει φυσικό άλμπουμ ή θα υπάρξει ηλεκτρονική μόνο κυκλοφορία?
Έχει μολις κυκλοφορήσει ολόκληρο το άλμπουμ με τίτλο <το καινόυριο σου όπλο> στα itunes και σε μερικές μέρες θα βρίσκεται και σε όλα τα δισκοπωλεία

Εκτός από τον Γιάννη Κότσιρα συνεργάζεσαι για το νέο σου άλμπουμ με τον Στέφανο Κορκολή, τον Γιάννη Σαββιδάκη και την Ευρυδίκη… Να περιμένουμε ένα ροκ άλμπουμ στο ύφος του Όπλου, ή θα παίξεις και με πιο ποπ ακούσματα?
Είναι ροκ το γενικότερο ύφος.. δεν είναι ομως τόσο σκλήρα όσο το όπλο τα ύπολοιπα τραγούδια, υπαρχουν και πιο τρυφερά κομμάτια . Υπάρχει όμως μια ισοοροπία ανάμεσα σ αυτά και στα τραγούδια που θέλουν να πουν και κατι πέρα απ τον έρωτα. Η τέχνη άλλωστε δεν μπορεί να είναι απλος θεατής της πραγματικότητας πρέπει να είναι καθρέφτης.

Πρόκειται για μια καταγγελία με την οποία πολύς κόσμος θα ταυτιστεί. Εσένα ποιο είναι το όπλο σου για τη σημερινή πραγματικότητα? Πώς αντιδράς και τι σε βοηθάει να πάρεις δύναμη?
Είναι μια ΜΗ βίαιη αντίσταση στο φαύλο σύστημα. Κι εμείς είμαστε από την μεριά του κόσμου που έχει εγκλωβιστεί σ αυτό. Είναι μια δήλωση για την κατάσταση που ζούμε σήμερα. Εμείς απλα παρουσιάζουμε τα γεγονότα στην πραγματική τους διά.σταση Αυτό φαίνεται και μεσα από την οπτικοποίηση του τραγουδιού (το κλιπ) που είναι ουσιαστικά μια πορεία μέσα στην Αθήνα σε σημεία όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική πραγματικότητα. Τα βλέπουμε να ξυπνάνε μέσα από την τηλεόραση και εμέις φεύγουμε από την παθητική αδράνεια του καναπέ μας και προκαλούμε τον καθένα που μας ακουει να βρει τα όπλα του ,να αντιστάθει, να αντιδράσει, να ξε-σηκωθεί απ τον καναπέ και να ψαξει την αλήθεια πέρα απ αυτό που κατευθυνόμενα του επιβάλλουν .Το δικό μου όπλο είναι το τραγούδι αυτή είναι η δικιά μου αντίδραση αλλά και η πηγή απ’ όπου αντλώ δύναμη.

Τελικά ζούμε σε δημοκρατία, δικτατορία ή αναρχία?
Ζούμε την αλληγορία του σπηλαίου απ την Πολιτεία του Πλάτωνα. Είμαστε δεμένοι ,μας έχουν στο σκοτάδι να εκλαμβάνουμε τις σκιές και τις προβολές ως τη μόνη πραγματικότητα και δεν ψάχνουμε πέρα απ αυτό που μας δείχνουν .Θεωρούμε ότι έχουμε δημοκρατία αλλά όλα είναι κάπως πλασματικά..

Νιώθεις ότι η οικονομική κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία για ένα καλό ξεκαθάρισμα και στο χώρο του τραγουδιού;
Θέλω να το πιστέυω.Σιγουρα σε δύσκολες περιόδους είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για σωστά αποτελέσματα τα οποία έρχονται μόνο μέσα απο σωστές δουλειές.Στις δύσκολες μάχες επιβιώνουν μόνο όσοι εχουν τα σωστά όπλα ,είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουν γερά εφόδια και αντιστάσεις!

Ποιος ήταν για σένα ο δίσκος του 2010;
Για μένα ήταν ο δικός μου δίσκος !! Μ αυτόν συστήθηκα στον κόσμο, και κέρδισα την αγάπη..

Πες μας ένα στίχο που έχει λειτουργήσει κάποια στιγμή σαν σταθμός μέσα σου…
….Till things are brighter am the man in black. Παρόλο που έχω ταυτίσει τον Johny Cash με μια απ τις πιο ανέμελες και όμορφες περιόδους της ζωής μου (όταν ζούσα στο los angeles)αυτό το τραγούδι μου πάει πάντα .Είμαι λίγο φύση μελαγχολική , με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Και όπως λένε και οι στίχοι θα είμαι ντυμένη στα μαύρα, μέχρι να γίνουν όλα πιο φωτεινά !!!

Μοιράσου αν θέλεις κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος για σένα.
Από πολύ μικρή έγραφα στιχάκια και τα μελοποιούσα στο πιάνο μετά από κάθε συναισθηματική φόρτιση Στη συνέχεια έγραφα ποίηση και τώρα γράφω στίχους γι αυτό μου το δίσκο Πάντα όμως είναι λίγο μελαγχολικοί και απαισιόδοξοι…Είναι ένας τρόπος εκτόνωσης…

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο?
Να κάνω πάντα αυτό που με εκφράζει,να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω,που έχουμε κοινή αισθητική και κοινά θέλω και όλο αυτό να μιλάει στον κόσμο..και με διαφορετικες γλώσσες..αυτό ειναι το μεγαλύτερο όνειρο!

Στήσε μας τη δική σου ιδανική παράσταση... σε τι χώρο, με τι μουσικές και με ποιους δύο άλλους συναδέλφους της γενιάς σου θα έκλεινες μερικές εμφανίσεις?
Ιδανικά... Με τον Sivert Hoyem και τους Muse στο Hollywood Bowl!!!
Στην Ελλάδα θέλω να ξαναβρεθώ με όλους τους συνεργάτες μου και άλλους καλλιτέχνες που θαυμάζω σ ένα γεμάτο θέατρο καλοκαίρι.. στο Λυκαβηττό!