Buena Vista Social Club:"Η μουσική μας κρατάει ζωντανούς"

20.06.2011
Έχει έρθει καλοκαίρι όταν τα ποτήρια με τα μοχίτο πηγαίνουν πηγαίνουν δεξιά αριστερά στο ρυθμό κουβανέζικων μουσικών μιας μπάντας-κινητή ιστορία κι όταν τους ακούς τ' αμάξι νομίζεις ότι είσαι σε κάποια παλιά κάμπριο Cadillac. Τ' όνομα τους παραπέμπει στο θρυλικό club της Αβάνας δεν είχαν ποτέ έναν leader να ξεχωρίζει

Έχει έρθει καλοκαίρι όταν τα ποτήρια με τα μοχίτο πηγαίνουν πηγαίνουν δεξιά αριστερά στο ρυθμό κουβανέζικων σαξοφώνων μιας μπάντας-κινητή ιστορία κι όταν τους ακούς τ' αμάξι νομίζεις ότι είσαι σε κάποια παλιά κάμπριο Cadillac. Τ' όνομα τους παραπέμπει στο θρυλικό club της Αβάνας δεν είχαν ποτέ έναν leader να ξεχωρίζει για να διατηρούν πάντα την έννοια της παρέας, αντιπροσωπεύουν την πιο όμορφη πλευρά της Κούβας κι αφήνουν τα πολιτικά σχόλια έξω από τις μουσικές τους. Οι Orquestra Buena Vista social club λίγες μέρες πριν έρθουν στην Ελλάδα, αφήνουν τον Jesus "Aguaje" Ramos να μιλήσει γι' αυτούς..

Ποιες ήταν οι διαφορές στον ήχο σας μετά την είσοδο καινούριων μελών στη μπάντα;
Δε μπορώ να πω ότι υπήρχαν διαφορές. Καθένας απ’ αυτούς τους καλλιτέχνες προσεγγίζουν διαφορετικά την κουβανέζικη μουσική και βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα στα son montunos, danzon, cha cha cha, boleros και κουβανέζικη jazz.

Η μουσική σας έχει βοηθήσει στην αναβίωση της μουσικής της Κούβας, έχετε εκατομμύρια θαυμαστές κι έχετε εμπνεύσει σκηνοθέτες όπως ο Wim Wenders να κάνουν ντοκιμαντέρ για σας. Πόσο δύσκολο είναι να κρατάτε ζωντανούς στου Buena Vista και τι είναι αυτό που σας κινητοποιεί να μην τα παρατήσετε;
Μας αρέσει πραγματικά αυτό που κάνουμε, είμαστε χαρούμενοι όταν είμαστε στη σκηνή και νιώθουμε ότι το κοινό αισθάνεται το ίδιο. Κι επίσης όσον αφορά τη μουσική αυτά τα κομμάτια είναι διαχρονικά και αγγίζουν τις καρδιές όλων.. πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από κίνητρο.

Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχατε ποτέ frontman η frontwoman;
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Μας αρέσει να έχουμε τη δυνατότητα με πολλούς ταλαντούχους μουσικούς όπως η Idania Valdés που έρχεται μαζί μας στην Ελλάδα. Είναι από μια καινούρια γενιά Κουβανών μουσικών, ξεκίνησε κάνοντας backing vocals για τον Ibrahim Ferrer και τη μπάντα του κι έμεινε μαζί μας για να φτιάξουμε την Orquestra Buena Vista Social club. Είναι πολύ ταλαντούχα τραγουδίστρια με ανεπτυγμένη μουσικότητα.

Θυμάστε χαρακτηριστικά κάποια τρελή ιστορία της μπάντας;
Έχουμε ταξιδέψει σε πολλές χώρες σ' όλο τον κόσμο κι έχουμε γνωρίσει πολλές διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Ένα πράγμα είναι κοινό σε όλους: Η αγάπη.

Υπάρχουν χώροι στην Κούβα όπως το θρυλικό Buena Vista social club που δίνουν τη δυνατότητα σε μουσικούς να συναντηθούν και να παίξουν τη δική τους μουσική;
Τα Social clubs είναι συνδεδεμένα με παλιές εποχές όταν συναντιόμασταν όλοι εμείς με σκοπό ν' ακούσουμε μουσικές να παίξουμε χαρτιά ή ντόμινο, όταν ακόμα απολαμβάναμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Σήμερα υπάρχουν οι ντίσκο, τα bar αλλά στο τέλος η κατασκευή τους είναι η ίδια!

Έχετε σχέδια για καινούριο δίσκο;
Το σχέδιο είναι να συνεχίζουμε να περιοδεύουμε και να διαδίδουμε την παράδοση της κουβανέζικης μουσικής.

Πείτε μας πέντε τραγούδια για ένα καλοκαιρινό summer trip.
Όλα τα τραγούδια από την παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική όπως οι Afro- Cuban all stars, Buena Vista social club, Ruben Gonzalez, Ibrahim Ferrer, Cachaíto López, Richard Egües, Puntillita και πολλοί άλλοι φτιάχνουν το τέλειο καλοκαιρινό road trip!

Εκτός από την όμορφη και πολύχρωμη πλευρά της Κούβας υπάρχει και μία άλλη πιο «σκοτεινή». Τι σας ενοχλεί πιο πολύ με τα κοινωνικά προβλήματα της χώρα σας;
Είμαστε πάνω απ' όλα μουσικοί και προτιμάμε να μην κάνουμε πολιτικά σχόλια..

*Ψάξε, ψάξε και θα τους βρεις:

-4 Ιουλίου στον Λυκαβηττό, 6 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, 8 Ιουλίου στο ΑΝοιχτό θέατρο Ηρακλείου Κρήτης

-Represent... Buena vista social site

-Στον ντοκιμαντερίστικο κόσμο του Wim Wenders

Κική Παπαδοπούλου

*Γίνε twitter follower του e-go timeout εδώ!

*Ακολούθησέ μας στο Facebook εδώ!