Κατερίνα Λέχου: Πόσες προτάσεις είχε μετά το Νησί;

19.07.2011
Απόλυτα προσγειωμένη, η Κατερίνα Λέχου δεν έχασε ούτε λεπτό το μέτρο, παρά την προσωπική επιτυχία που είχε στο "Νησί". Eξηγεί γιατί δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι "το έχει" σε κάθε "νίκη" του, μιλά για το εφήμερο της ζωής και της δόξας, δηλώνει ότι δεν πήρε εκατομμύρια από την τηλεοπτική σειρά, ότι δεν είχε καμιά πρόταση έπειτα από αυτή και πως διαισθάνεται πια έντονα την οικονομική κρίση.

Απόλυτα προσγειωμένη, η Κατερίνα Λέχου δεν έχασε ούτε λεπτό το μέτρο, παρά την προσωπική επιτυχία που είχε στο "Νησί". Eξηγεί γιατί δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι "το έχει" σε κάθε "νίκη" του, μιλά για το εφήμερο της ζωής και της δόξας, δηλώνει ότι δεν πήρε εκατομμύρια από την τηλεοπτική σειρά, ότι δεν είχε καμιά πρόταση έπειτα από αυτή και πως διαισθάνεται πια έντονα την οικονομική κρίση.

Αυτήν τη χρονιά έπεσε άπλετο φως πάνω σου, έκανες αμέτρητα εξώφυλλα, συνεντεύξεις, πήρε το τηλέφωνό σου φωτιά. Πώς νιώθεις τώρα, που κόπασε όλο αυτό;

Νιώθω πιο ήσυχα, πιο ήρεμα. Κάποια στιγμή όντως πήγε να ξεφύγει το πράγμα, αλλά δεν αφέθηκα να με παρασύρει το τσουνάμι που ήρθε! Αντιστάθηκα. Είχα την πείρα και το διαχειρίστηκα με πολλά "όχι" και με συγκεκριμένες επιλογές. Τώρα που όλος ο θόρυβος αυτός κόπασε -το είχα ανάγκη- προσπαθώ να κάνω ελάχιστα. Μίλησα πολύ λόγω της σειράς και θέλω να σιωπήσω για λίγο... Να χαλαρώσω, να κάνω διακοπές και να γεμίσω μπαταρίες. Το 'χω πολύ μεγάλη ανάγκη.

Είχες αρκετές "νίκες" στο ενεργητικό σου, τόσο θεατρικές, όσο και τηλεοπτικές, αυτή όμως που έκανες στο "Νησί" εκτίναξε τις "μετοχές" σου στα ύψη. Αν ερχόταν η επιτυχία αυτή σε μικρότερη ηλικία, θα σε έκανε να χάσεις το μέτρο;

Δεν νομίζω γιατί είχα βάσεις από την οικογένειά μου -ακόμα και να γινόταν, θα με επανέφεραν εκείνοι! Είναι εύκολο, αν δεν έχεις ανάλογες βάσεις, να πέσεις σε λούμπες του τύπου "πάει, το 'χω". Τίποτα δεν "έχεις". Τελειώνει κάτι και όλα ξεκινούν από την αρχή, χωρίς τίποτα να είναι κεκτημένο. Δεν δένεις τον γάιδαρό σου με μια επιτυχία!

Απευθύνεσαι κάπου με αυτό;

Οχι. Απλώς ανοίγω τα μάτια σε κάποιους νέους ανθρώπους που νιώθουν ότι "το 'χουν" με μία μόνο επιτυχία.

Θα περίμενε κανείς οι απολαβές για μια τέτοια επιτυχία να ήταν τεράστιες. Εβγαλες εκατομμύρια από τη σειρά!

Δισεκατομμύρια! Σοβαρά τώρα, έπαιξα στα επτά από τα είκοσι έξι επεισόδια, τα λεφτά που "έκλεισα" γι' αυτά δεν ήταν πολλά -και θα σου εξομολογηθώ ότι δεν τα έχω πάρει καν! Παίρνω λίγα-λίγα τα χρήματα αυτά και αντί να την πληρωθώ, την έχω πληρώσει αυτήν τη δουλειά! Ενάμιση χρόνο αφιέρωσα σ' αυτήν, ενάμιση χρόνο έμεινα εκτός θεάτρου γι' αυτήν, αλλά η ανταμοιβή μου ήταν τεράστια -δεν μιλώ για χρήματα, το ξεκαθαρίζω αυτό. Υπήρξε μεγάλη καλλιτεχνική ανταμοιβή. Ηταν ένα δώρο για μένα το "Νησί", αλλά όχι, εκατομμύρια δεν έβγαλα, κι ας πιστεύουν κάποιοι το αντίθετο.

Μπήκες στην ΤV στις καλές εποχές της και έπαιξες σε αρκετές επιτυχημένες δουλειές. Τα τότε κασέ με τα τώρα δεν έχουν καμία σχέση, σωστά;

Καμία απολύτως! Εγώ δεν πήρα όμως ποτέ τα ασύλληπτα κασέ που δόθηκαν σε δυο-τρεις ηθοποιούς που είχαν μόνο μία επιτυχία. Είχε χαθεί το μέτρο, υπήρχε μια ασυδοσία τρομακτική. Ακουγα ποσά και δεν τα πίστευα. Κι έλεγα, αν παίρνει αυτό το νέο αγόρι ή κορίτσι τόσα, πόσα δικαιούται να παίρνει ο Μπέζος ή ο Φιλιππίδης; Υπήρξε ασυδοσία κι αυτήν πληρώνουμε τώρα που έχουμε πια περάσει στο άλλο άκρο. Πάτησαν στην κρίση που υπάρχει και προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα των άλλων χρόνων, με χρήματα που δεν υπάρχουν. Από την υπερεκτίμηση πήγαμε πια στην απόλυτη υποτίμηση και είναι αληθινά λυπηρό αυτό!

Σε αγχώνει το επόμενο τηλεοπτικό βήμα; Να υποθέσω ότι ήρθαν βροχή οι προτάσεις;

Να μην υποθέσεις τίποτα! Δεν είχα καμιά πρόταση μετά το "Νησί". Είχα προτάσεις για θέατρο, όχι όμως για τηλεόραση. Γίνονται πια ελάχιστες δουλειές.

Θα συμμετείχες ποτέ σε talent show τύπου "Dancing", μια που έχεις ωραία κίνηση, ή "Just" που έχεις εξαιρετική φωνή;

Δεν μου έχουν γίνει ανάλογες προτάσεις, τις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν θα τις αποδεχόμουν. Μπορώ να χορέψω ή να τραγουδήσω για τις ανάγκες ενός ρόλου -και το 'χω κάνει- αλλά όχι για ένα show. Δεν με αφορά να προωθήσω τη δουλειά μου έτσι!

Το ότι η μυθοπλασία έχει μικρό ρόλο πια στα τηλεοπτικά μας πράγματα πόσο σε προβληματίζει;

Πολύ, αλλά δεν με στεναχωρεί! Ξέρω ότι είμαι εφήμερη σ' αυτήν τη ζωή, όπως όλα είναι εφήμερα. Στεναχωριέμαι για σοβαρά πράγματα. Οσο για τα της τηλεόρασης, ο κόσμος θέλει μυθοπλασία -το έδειξε η θερμή ανταπόκριση στο "Νησί"- αλλά τα κανάλια θέλουν φτηνές και εύκολες λύσεις, γι' αυτό και στρέφονται σε αυτά τα ριάλιτι.

Υπάρχει μια επέλαση τούρκικων σειρών...

Επέλαση, όπως το λες. Είναι μια εύκολη και φτηνή λύση κι αυτή, μόνο που το "φτηνή" χαρακτηρίζει το προϊόν γενικότερα.

Μετά το θατρικό "Ο θάνατος και η κόρη", όπου πέτυχες μια ζηλευτή ερμηνεία, έρχεται ο "Φυλακισμένος της διπλανής πόρτας", που ετοιμάζει με μεράκι για το θέατρο Ιλίσια ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Ναι, με κέντρισε ιδιαίτερα το κάλεσμα του Γρηγόρη, που τον εκτιμώ πολύ, και με κέντρισε το ίδιο το έργο του Νιλ Σάιμον, το οποίο έχει να κάνει με μια ανάλογη κρίση με τη δική μας, στην Αμερική του '75. Η εκεί χρεοκοπία, η εδώ χρεοκοπία που πια μοιάζει να έρχεται. Ο Σάιμον μιλά γι' αυτή με χιούμορ, αλλά δεν μένει σ' αυτό.Είναι εξαιρετικό το έργο κι νιώθω ασφάλεια που δουλεύω με τον Βαλτινό.

Να υποθέσω ότι ανήκεις στους πλείστους Αγανακτισμένους!

Στους χιλιάδες αγανακτισμένους, οργισμένους, εξοργισμένους που η χώρα μας βρέθηκε στον γκρεμό. Εφταιξαν πολλοί γι' αυτό και πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι συμβάλαμε έστω και με πολύ μικρό ρόλο. Εχω έντονο αίσθημα ευθύνης και κοιτώντας πίσω, μπορεί να μην έχω φοροδιαφύγει, αλλά έχω κάνει πράγματα διά της τεθλασμένης και όχι διά της ευθείας οδού. Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας κι ας προσπαθήσουμε από τα λάθη κι από τα "χαστούκια" που φάγαμε, να βρεθούμε στον ίσιο δρόμο πάλι. Αλλά πρέπει να το πάρουμε απόφαση, όχι απλώς να πηγαίνουμε στο Σύνταγμα για να πάμε.

Κατέβηκες στο Σύνταγμα; Ανήκεις σ' αυτούς που το έκαναν;

Οχι, δεν το έκανα... Κάνω ιδιωτική δουλειά πάνω σε όλα όσα συμβαίνουν -δεν ξέρω να κατεβαίνω στους δρόμους. Δουλεύω πάνω στο πώς μπορώ να πετάξω τα περιττά από τη ζωή μου, πως μπορώ να είμαι σωστή εγώ κατά αρχήν προσωπικά.

Εχει χτυπήσει και εσένα η κρίση;

Εχει χτυπήσει πολλούς ανθρώπους γύρω μου. Εγώ έχω ακόμα να πληρώνω αυτά που χρωστάω, η αφαίμαξη όμως είναι μεγάλη και αρχίζουν να γίνονται ζόρικα τα πράγματα. Οταν δεν διαχειρίζεσαι "μαύρο χρήμα" και είναι όλα στο φως, όταν σου κόβουν από παντού και σου κάνουν τρελές κρατήσεις, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Κι άντε να το δεχτώ ότι έτσι πρέπει -μου κάνεις κρατήσεις, μου κάνεις περικοπές, πληρώνω τόσους φόρους. Δείξε μου ότι το εκτιμάς αυτό, δείξε μου τον αντίκτυπο. Στη Σουηδία έχουν βαριά φορολογία επίσης, αλλά δεν αγκομαχούν γιατί έχουν επιστροφές. Ενώ εδώ και μας "χαρατσώνουν" και μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό κυριολεκτικά.

Αντί να συμβεί αυτό, ακούμε το περίφημο "μαζί τα φάγαμε"!

Δεν τα φάγαμε μαζί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν έχει ο πολύς ο κόσμος off-shore εταιρείες, δεν έχει κάνει "ρεμούλες", δεν έχει πατήσει επί πτωμάτων για να βγάλει λεφτά. Ο πολύς ο κόσμος ένα σπίτι προσπαθεί να φτιάξει, να 'χει ένα κεραμίδι να βάλει το κεφάλι του και καταχρεώνεται γι' αυτό. Και ενώ πνίγεται δουλεύοντας και παίρνοντας δάνεια, ακούει το "μαζί τα φάγαμε" και του ανεβαίνει δικαίως το αίμα στο κεφάλι. Γιατί και είδε άλλους να τρώνε με χρυσά κουτάλια, και καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό, και δεν βλέπει κανέναν από όσους έφταιξαν να δίνει πίσω όσα έκλεψε ή να τιμωρείται γι' αυτά.

Να γυρίσουμε σε σένα. Πέρασες μια φορτωμένη περίοδο λόγω της σειράς αλλά και των θεατρικών. Διακοπές θα καταφέρεις να κάνεις;

Θα κάνω, το έχω τρομερή ανάγκη να ξεκουραστώ πριν μπω σε πρόβες με τον Γρηγόρη. Δεν θα είναι πολλές μέρες-γύρω στις δέκα με δεκαπέντε, αλλά τις περιμένω πώς και πώς!

Data Bank

- Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε με άριστα για να ξεχωρίσει σε δυνατές παραστάσεις του και να καταφέρει αργότερα πολλές επιτυχίες στις κρατικές σκηνές και την Επίδαυρο αλλά και στο εμπορικό θέατρο.

- Το ντεμπούτο της στην τηλεόραση το έκανε στο "Παράθυρο στον ήλιο" με πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ άρεσε πολύ και στις σειρές "Χαμένη άνοιξη" και "Τζιβαέρι". Οι μετοχές της ανέβηκαν με το "Είσαι το ταίρι μου" αλλά και το "Ευτυχισμένοι μαζί".

- Στο "Νησί" έπαιξε σε λίγα επεισόδια, αλλά έκλεψε με την ερμηνεία της κυριολεκτικά την παράσταση.
Στον κινηματογράφο έχει παίξει στα "Σημάδια της νύχτας" και στις ταινίες "Κοχύλι", "Του χάρου τα δόντια", "Αυστηρώς κατάλληλο".

- Αυστηρώς προσωπικό! Η Κατερίνα Λέχου στην προσωπική της ζωή διατηρεί πολυετή δεσμό με τον πρώην πολίστα-νυν επιχειρηματία Μάνο Στρατάκη και απεχθάνεται να απαντά σε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτόν, όπως π.χ. το αν σχεδιάζει να τον παντρευτεί!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ