Δεν θα «ξεπουληθώ» για να τα βγάλω πέρα!

17.08.2011
Παρά τις δυσκολίες των καιρών, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αρνείται να κάνει καλλιτεχνικές εκπτώσεις και συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο που η ίδια επέλεξε. Στο Radar! καταρρίπτει και τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό της.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αρνείται να κάνει καλλιτεχνικές εκπτώσεις και συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο που η ίδια επέλεξε. Στο Radar! καταρρίπτει και τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το πρόσωπό της.

Eνώ θα μπορούσες να υπάρχεις σε παραστάσεις και δουλειές που θα φούσκωναν τον τραπεζικό σου λογαριασμό, επιλέγεις να υπάρχεις στο Εθνικό Θέατρο ως... υπάλληλος δημοσίου, με ελάχιστα χρήματα τα οποία συρρικνώθηκαν ακόμα πιο πολύ.

Επιλέγω να υπάρχω στο Εθνικό Θέατρο και συγκεκριμένα στον "Ηρακλή Μαινόμενο" που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος -και διεθνώς- Μιχαήλ Μαρμαρινός γιατί "πλουτίζω" καλλιτεχνικά και πνευματικά μέσα από αυτήν τη συνεργασία. Αυτό είναι το ζητούμενό μου κι όχι να πλουτίσω από το θέατρο κάνοντας "εκπτώσεις" και υπάρχοντας σε δουλειές που δεν με αφορούν, δεν με εκφράζουν. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν θα "ξεπουληθώ" για να τα βγάλω πέρα. Πήρα πριν από έξι χρόνια ένα στεγαστικό δάνειο, όπως πολλοί, και τρέχουν οι δόσεις, αλλά αν φτάσω σε οριακό σημείο, δεν θα διστάζω να πουλήσω το σπίτι και να γυρίσω στο ενοίκιο. Το προτιμώ από το να κάνω κάτι για το οποίο θα ντρέπομαι στο θέατρο ή την τηλεόραση. Eχω περάσει ξανά δυσκολίες!

Θυμάμαι που μου έλεγες ότι όταν είχες πρωτοκατέβει στην Αθήνα κι έκανες τα πρώτα βήματά σου στο θέατρο, υπήρχε μια περίοδος που δεν είχες λεφτά ούτε για να πάρεις ψυγείο...

Αλήθεια είναι! Eζησα στις δυσκολίες και θα τις αντέξω ξανά, αν χρειαστεί -που ελπίζω να μη συμβεί... Αλλά το τονίζω και πάλι, προτιμώ τις δυσκολίες από το να ξεστρατίσω από την πορεία που έχω χαράξει χρόνια τώρα. Πίστεψέ με, το εννοώ...

Με μια σειρά στην τηλεόραση θα έβγαζες αρκετά χρήματα...

Eκανα πριν από τέσσερα χρόνια την "Τελευταία παράσταση" και έκτοτε ήρθαν προτάσεις για ευτελείς δουλειές που δεν με αφορούσαν και προτάσεις ενδιαφέρουσες για σειρές που θα γίνονταν στην κρατική τηλεόραση οι οποίες δεν πήραν ποτέ το πράσινο φως. Το "Νησί" ήταν εξαίρεση στον κανόνα -εκεί θα έπαιζα με χαρά. Κοίτα όμως, δεν γίνονται ανάλογες δουλειές, δεν το τολμούν...

Πολλοί πιστεύουν ότι από επιτυχίες που έκανες στο γυαλί ή το σανίδι έχεις βγάλει αρκετά χρήματα -πού να ήξεραν, έτσι;

Πού να ήξεραν, όπως το λες! Ποτέ δεν έβγαλα αυτό που λένε "αρκετά χρήματα". Κι όσα έβγαζα τα κατέθετα σε ουκ ολίγες οικογενειακές υποχρεώσεις που είχα, ή κρατούσα "καβάτζα" για δύσκολες ώρες -με τα "έτοιμα" κινούμαι εδώ και καιρό πια.

Aλλη πλάνη που υπάρχει σε σχέση με σένα είναι ότι δεν θέλεις να... τσαλακώνεις την εικόνα σου -την εικόνα της "μοιραίας"!

Αυτή κι αν είναι πλάνη! Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και έχεις δει ότι δεν αγαπώ τις ταμπέλες τύπου "μοιραία γυναίκα", ενώ αντιθέτως το επιδιώκω να "τσαλακώνομαι" για τις ανάγκες ρόλων μου...

Το "Λα Τσούγκα" είναι η αποθέωση του "τσαλακώματος"! Βγαίνεις στη σκηνή εντελώς άβαφη, με μια ρόμπα ριχτή και με παντόφλες... Το εντελώς άβαφη δεν το φοβήθηκες;

Καθόλου! Hταν επιταγή του ρόλου -μια γυναίκα σκληρή και "στεγνή"- ένα ολοκάθαρο πρόσωπο, χωρίς τίποτα ψεύτικο... Μου αρέσει να "γίνομαι" αυτό που ζητά ο κάθε ρόλος κι αυτός της Τσούγκα με ήθελε χωρίς το παραμικρό μακιγιάζ στους δυνατούς προβολείς. Το αποδέχτηκα χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό!

Στο "Λα Τσούγκα" θα επιστρέψεις και τον χειμώνα -τρίτη χρονιά επιτυχίας! Για την ώρα υποδύεσαι τη Μεγάρα, έτσι;

Ναι! Τη σύζυγο του Ηρακλή και κόρη του Κρέοντα, του Βασιλιά της Θήβας -μια γενναία και γενναιόδωρη γυναίκα, η οποία έχει ρεαλιστική λογική, αγωνιά για τα παιδιά της και αφηγείται την τραγική της μοίρα, την οποία αποδέχεται με ζηλευτή αξιοπρέπεια λίγο πριν θανατωθεί από τον σύζυγό της, όπως και τα παιδιά τους. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων ρόλος που με κέντρισε από την πρώτη στιγμή και που με την πολύτιμη καθοδήγηση του Μιχαήλ Μαρμαρινού είδα και ανακάλυψα τις διάφορες και διαφορετικές ακριβές πτυχές του.

Eνα μήνυμα που δίνει ο Ευριπίδης μέσα από το έργο του αυτό είναι ότι η αλληλεγγύη μπορεί να μας κάνει δυνατούς.

Πράγματι, αυτό είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμά του... Η φιλία, η αλληλεγγύη, ο συνάνθρωπος είναι αυτά που μπορούν να μας παρηγορήσουν σε όσα -πολλά- άσχημα συμβαίνουν γύρω μας αυτές τις ημέρες. Και το πιστεύω ακράδαντα κι εγώ αυτό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τρόμου και πανικού που υπάρχει, μέσα σε αυτό το σκοτεινό τούνελ που βρισκόμαστε μόνο το χέρι του άλλου και μια αγκαλιά μπορούν να μας δώσουν δύναμη για να αντέξουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, προς το φως... Δεν πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Το "Θα την αντέξω τη ζωή" που λέει σε κάποια σκηνή ο Ηρακλής πρέπει να γίνει το μότο όλων! Θα την αντέξουμε τη ζωή -κι ας γίνεται τόσο δύσκολη... Να γιατί λατρεύω την τέχνη μου. Να γιατί λατρεύω τους μεγάλους τραγικούς -γιατί δείχνουν τον δρόμο και δίνουν κουράγιο... Το "Θα την αντέξω τη ζωή" τα λέει όλα... Σου απαντώ λοιπόν γιατί προτιμώ αυτό το θέατρο που με "πλουτίζει" και με παρηγορεί -μαζί και μένα και τους θεατές!- και όχι το άλλο το ευτελές θέατρο; Νομίζω ναι!

INFO
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστεί στον "Ηρακλή Μαινόμενο" του Ευριπίδη, που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο ανά την Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Στο πλευρό της παίζουν οι Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

Βασίλης Μπουζιώτης