Ματθίλδη Μαγγίρα: «Είμαι μεγάλη θαυμάστρια του Σωκράτη»

25.08.2011
Η Ματθίλδη Μαγγίρα είναι μια περσόνα που θέλεις να βλέπεις, γιατί έχει το ταπεραμέντο που είχαν οι παλιές αρτίστες. Μπρίο, φαντασία, πληθωρική παρουσία αλλά και ανατροπές στη ζωή της, με λίγο θόρυβο αλλά πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.

Η Ματθίλδη Μαγγίρα είναι μια περσόνα που θέλεις να βλέπεις, γιατί έχει το ταπεραμέντο που είχαν οι παλιές αρτίστες. Μπρίο, φαντασία, πληθωρική παρουσία αλλά και ανατροπές στη ζωή της, με λίγο θόρυβο αλλά πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.

Μεγάλωσες στην Ξάνθη μέχρι τα 18 σου χρόνια. Πώς φανταζόσουν τότε τη ζωή σου;

Eγώ ήθελα να γίνω ηθοποιός από τα δύο μου χρόνια. Ομως ο μπαμπάς μου ήθελε να κάνω και κάτι άλλο γιατί θεωρούσε ότι ήμουν πολυ ευαίσθητη για αυτό τον χώρο. Κι επειδή ήμουν πολύ καλή μαθήτρια, είμαι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός. Ηθελα να κάνω αυτό που είχα ονειρευτεί, μέσα μου δηλαδή ήταν πολύ ξεκάθαρο να ασχοληθώ με αυτό που ασχολούμαι σήμερα. Τα παιδικά μου όνειρα έγιναν πραγματικότητα και συνεχίζω να ονειρεύομαι.

Είχες την ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρεις;

Οταν ήμουν μικρή, απολύτως καμία. Μεγαλώνοντας, κάποιες στιγμές σκέφτηκα μήπως δεν κάνω γι' αυτήν τη δουλειά. Και δεν ήταν πάντα όλα ρόδινα στη ζωή μου. Είχα αρκετές απογοητεύσεις και κάποιες φορές ακόμα και πόλεμο μέσα από τον χώρο. Αυτό με πλήγωνε από τη μια, αλλά με πείσμωνε από την άλλη για να προχωρήσω.

Σε εκείνες τις στιγμές σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις; Ακόμα και σε περιόδους που ενδεχομένως να είχες μείνει από δουλειά και από χρήματα;

Πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά αυτό που με κρατούσε είναι η αγάπη γι' αυτό που κάνω. Ευτυχώς όμως δεν έμεινα ποτέ χωρίς χρήματα. Δεν είμαι από τους τύπους που θα φάνε όσα βγάλουν και δεν είμαι άνθρωπος που χρειάζεται πολλά πράγματα. Μάλιστα, με τα χρόνια αφαιρώ ανάγκες από τη ζωή μου. Πιστεύω δηλαδή ότι τα περισσότερα πράγματα δεν τα χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε μόνο αγάπη και λίγο φαγητό. Αγαπώ την πυθαγόρεια φιλοσοφία. Με τρέφει πολύ περισσότερο να διαβάσω ένα βιβλίο από το να πάρω ένα ακριβό φουστάνι, το οποίο δεν θα καλύψει τις ανάγκες της ψυχής μου. Ηδη νιώθω ότι έχω περισσότερα υλικά αγαθά από όσα χρειάζομαι πραγματικά. Θέλω να γίνω περισσότερο ολιγαρκής. Είμαι μεγάλη θαυμάστρια του Σωκράτη.

Ομολογουμένως, πάντως, οι εμφανίσεις σου στα shows είναι το ακριβώς αντίθετο. Διέπονται από την υπερβολή...

Ναι, και αυτό γιατί έχω σεβασμό στον θεατή. Γιατί όταν κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να έρθει και να πληρώσει για να με δει, θέλω να του δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ. Μπορώ να κάνω το ίδιο ακριβώς show με ένα τζινάκι. Αλλά εγώ προτιμώ να του δίνω πολλές και διαφορετικές εικόνες, σαν να έχει πάει σε ένα εστιατόριο και να και να έχει δοκιμάσει πολλά πιάτα. Θέλω να φύγει χορτάτος.

Δεδομένου ότι έχεις αρκετό καιρό να δουλέψεις στο θέατρο, είναι κάτι που σου λείπει; Ναι, έχει αρχίσει να μου λείπει.

Το άφησα γιατί ήθελα κι εγώ να κάνω άλλες διαδρομές και το ότι έκανα πίστα, που ήταν ένας καινούργιος χώρος για μένα, με γέμισε με νέες εμπειρίες και τώρα θα επιστρέψω στο θέατρο με άλλη ωριμότητα και άλλη αντιμετώπιση. Ψάχνω τις καλύτερες συνθήκες για να γυρίσω στο θέατρο, γιατί είχα μεν προτάσεις, αλλά μπορεί να μην ήταν οι πιο κατάλληλες για τη δεδομένη στιγμή...

Υπήρξες ένα πρόσωπο που έκανε εντύπωση στην τηλεοπτική πραγματικότητα. Μπορείς να ζήσεις έξω από αυτήν;

Ζω χωρίς τηλεόραση εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Ηθελα να απέχω γιατί νιώθω ότι έγινε υπερέκθεση της εικόνας μου πέρυσι και μάλιστα χωρίς να το επιδιώξω, όταν με έβαλαν σε μια κόντρα. Κι εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής...

Η επιλογή της εκκεντρικότητας στις τηλεοπτικές εμφανίσεις σου είναι ένας λόγος για να ασχολούνται μαζί σου;

Νιώθω πως όταν κάνεις show είναι ωραίο να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα κι εγώ βαριέμαι εύκολα. Και στο κάτω κάτω, είναι καλύτερη η εκκεντρικότητα από το να είσαι άλλη μία κλασική φιγούρα, γιατί αυτό σου εξάπτει το μυαλό και τη φαντασία.

Είναι αλήθεια ότι σχεδιάζεις τη δική σου σειρά ρούχων;

Φυσικά είναι αλήθεια! Η ιδέα ξεκίνησε ως εξής: Εψαχνα κάτι καλοκαιρινά ρούχα και αξεσουάρ που δεν τα έβρισκα. Ετσι, τα σχεδίασα και έβαλα τη μαμά μου να μου τα ράψει. Τα είδε μια πολύ ταλαντούχα σχεδιάστρια, η Ελενα Παύλου, και μου πρότεινε να συνεργαστούμε και να βγάλουμε μια σειρά μαζί. Η σειρά πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά το καλοκαίρι του 2012 και θα έχει το όνομά μου.

Ησουν παντρεμένη με τον Αλεξ Φόστερ όταν ξαφνικά ακούσαμε για ένα διαζύγιο. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η απόφαση ενός χωρισμού έπειτα από 8 χρόνια γάμου;

Πιο δύσκολη είναι να την κάνεις έπειτα από 30 χρόνια, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει δύσκολο και εύκολο, είναι σχετικό. Δηλαδή πόσο εύκολο είναι να πάρεις την απόφαση να παντρευτείς έναν άνθρωπο που τον ξέρεις 72 μέρες μόνο όπως εγώ; Μερικά πράγματα είναι καρμικά. Οταν κάτι κάνει τον κύκλο του και ολοκληρώνεται, καλό είναι να τελειώνει.

Τελικά πότε είναι η μοναξιά πιο επώδυνη; Μέσα σε μια σχέση ή όταν είσαι μόνη με τον εαυτό σου;

Η μοναχικότητα είναι η θετική πλευρά της μοναξιάς, που είναι η αρνητική. Αυτά τα είχα λύσει πριν από τον Αλεξ. Το θέμα είναι να βρεις τον εαυτό σου μέσα σε όλα αυτά. Αν τον βρεις, θα είσαι μια χαρά.

Γράφεται ότι είσαι ήδη σε μια καινούργια σχέση...

Με τον μουσικό παραγωγό σου, Δημήτρη Λαμπριανό... Το μόνο που έχω να πω είναι πως είμαι καλά. Δεν έχω να απαντήσω κάτι συγκεκριμένο. Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, αυτό αφορά μόνο εμένα...

Info
Στις 25-26-27/8 στο Μπάντμιντον θα τραγουδήσει κομμάτια της Ρένας Βλαχοπούλου μαζί με την Μπέτυ Μαγγίρα και σε επιμέλεια του Μακη Δελαπόρτα. Επίσης συνεχίζει να διδάσκει δημιουργική γραφή στο εργαστήρι "Τάμπουλα Ράζα" ενώ θα κάνει και σεμινάρια stand-up comedy.

ΒΕΝΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ