Andy Butler (Hercules & Love Affair): Οι Slayer με συντροφεύουν στο κρεβάτι μου

14.09.2011
Λίγες ώρες πριν από το live των Hercules & Love Affair στο FUZZ, η ψυχή της μπάντας, ο Νεοϋορκέζος DJ Andy Butler, απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με τον Ηρακλή, τις ερωτικές του περιπέτειες, το Μπρούκλιν και τις επιρροές μιας από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της σύγχρονης dance σκηνής.

Λίγες ώρες πριν από το live των Hercules & Love Affair στο FUZZ, η ψυχή της μπάντας, ο Νεοϋορκέζος DJ Andy Butler, απαντά στις ερωτήσεις μας σχετικά με τον Ηρακλή, τις ερωτικές του περιπέτειες, το Μπρούκλιν και τις επιρροές μιας από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της σύγχρονης dance σκηνής.

Οι Hercules & Love Affair έρχονται στην Αθήνα με το νέο άλμπουμ τους «Blue Songs» - ένα από τα καλύτερα dance άλμπουμ της χρονιάς - από το οποίο έχουν ήδη ξεχωρίσει τα «Painted eyes» και «My House». Ο ήχος τους είναι ένα μουσικό μίγμα από τη disco στο house, από το acid στο synth-pop, και από τον Derrick May στον Giorgio Moroder.

e-go: Πείτε μας την ιστορία πίσω από το όνομα Hercules & Love Affair. Είστε θιασώτες της ελληνικής μυθολογίας;

Ναι το όνομα προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Αν και ο ήρωας Ηρακλής είναι κυρίως γνωστός για τους άθλους και τη μεγάλη του δύναμη, έμαθα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου για την παθιασμένη ερωτική του ζωή. Μου δημιούργησε έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι Έλληνες συγγραφείς έγραψαν ιστορίες για τις ερωτικές του περιπέτειες, όχι μόνο με γυναίκες αλλά και με άντρες. Μια από τις περιπέτειές του ήταν με έναν νεότερο άνδρα ονόματι «Ύλας». Οι δύο τους ήταν αχώριστοι στο ταξίδι με τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες. Όταν οι Αργοναύτες εγκατέλειπαν το νησί, ο Ηρακλής ήταν διστακτικός στο να φύγει γιατί δεν ήθελε να αφήσει τον Ύλα. Αυτή η ιδέα, ότι ο πιο δυνατός άνδρας στον κόσμο δεν ήταν ικανός να αφήσει τον έρωτά του ήταν μια ιδέα που με κέντρισε και τη βρήκα όμορφη. Ήταν μια ωραία ποιητική ιστορία, που δημιούργησε το όνομα για αυτό το μουσικό project. Πάντα συγκινούμαι από τα τραγικά στοιχεία και τα παραμύθια ηρώων. Είναι πάντα αυτή η έντονα λυπηρή στιγμή που συμβαίνει σε αυτά τα εκπληκτικά ηρωικά πλάσματα. Και υπάρχουν μαθήματα ζωής να πάρουμε από τους αρχαιοελληνικούς μύθους, να αποδεχθούμε τη ζωή με τους όρους της ζωής.


e-go: Σε πρότερες συνεντεύξεις σας δηλώνατε ότι η πρόθεση της μπάντας είναι να δημιουργήσει μουσική με εναλλασσόμενους περφόρμερς και μουσικούς. Τι συμβαίνει όταν διαφορετικές προσωπικότητες – όλες από διαφορετικές προελεύσεις – ενώνονται για να φτιάξουν μουσικές;

Υπάρχει ένα κοινό νήμα που μας ενώνει όλους... είναι η «dance» μουσική. Είναι φανερό από την προσωπική δουλειά της Aerea Negrot στην BPitch Control, τη μακρά ιστορία του Mark Pistel στη φωνοληψία και παραγωγή, τα μιξαρίσματα της Kim Ann και τη μουσική κληρονομιά του Shaun J Wright από την πόλη που γέννησε τη house το Σικάγο. Η συνεργασία γενικά είναι σούπερ-συναρπαστική για μένα. Μου αρέσει να προσελκύω διαφορετικούς ανθρώπους και να δουλεύω σε πράγματα που είναι προέκταση της μουσικής. Η όλη ιδέα είναι να μαθαίνεις δουλεύοντας με άλλα άτομα και αυτό είναι που με ενθουσιάζει περισσότερο στις συνεργασίες. Μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου και μπορείς να μάθεις πολλά για τη δουλειά.

e-go: Στο single "Blind" συνεργαστήκατε με τον Antony Hegarty - τι θυμόσαστε έντονα από αυτό το εκπληκτικό ταίριασμα;

Με τον Άντονι δέσαμε τόσο πολύ αναφορικά με τα μουσικά μας ακούσματα. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου που περάσαμε μαζί ήταν να ακούμε τον ένα δίσκο, μετά τον άλλο, και μετά τον άλλο! Πολλά από αυτά που του άρεσαν ήταν παλαιότερη synth pop. Θυμάμαι όταν άρχισα να του φέρνω disco CDs που είχα γράψει, έλεγε ότι οι Boney M ήταν «cool» και ότι ήθελε να τους φέρω στο σπίτι του! Πρέπει να παραδεχθώ ότι έχει φοβερό γούστο. Αγαπάει τους Abba και είναι μεγάλος θαυμαστής της Gloria Gaynor. Υπάρχουν στιγμές παλαιότερα στην καριέρα του όταν ο Άντονι τραγουδούσε το «I Will Survive» με τον χαρακτηριστικό αργόσυρτο, ελεγειακό τρόπο που ερμηνεύει τα πάντα.


e-go: Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία με τον Kele Okereke στο "Blue Songs".

Αφήνοντας πίσω την ίντι-ροκ μπάντα του Bloc Party, ο Kele Okereke συμμετείχε στο Blue Songs, πριν ξεκινήσει να δουλεύει το δικό του προσωπικό ηλεκτρονικό project. Ερμηνεύει με μια πολύ βρετανική προφορά, περίπου post-punk στιλ, στην καλύτερή του εκδοχή. Για μένα, όταν άκουγα τον Κέλε μου θύμιζε κάτι από Ian McCullough των Echo & The Bunnymen. Αυτή τη φωνή την αγαπούσα από πάντα, και πάντα ήθελα να την εντάξω σε ένα χορευτικό κομμάτι. Ο Κέλε προσέφερε την ίδια αίσθηση προσμονής και ευαισθησίας, μια πραγματικά καταπληκτική αυθεντική βρετανική post-punk φωνή. Έδεσε, είχε νόημα. Επιπλέον, κάτι που είναι κλειδί, ήμασταν και φίλοι. Είχαμε καλή επαφή και μπήκαμε στο στούντιο με χαρά, και αυτό ήταν που μας έκανε να δουλέψουμε τόσο καλά.

e-go: Ποιες είναι οι επιρροές της μπάντας για το δίσκο "Blue Songs" και ποια η κεντρική ιδέα/έμπνευση αυτής της δουλειάς που θα ακούσουμε και στην Αθήνα.

Οι επιρροές ξεκινούν από κλασική disco και house μουσική και σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Brian Eno. Επίσης, DJs της δυτικής ακτής όπως τον Garth ή τον Doc Marten και παραγωγές από τον DJ EFX. Δεν υπάρχει κάποια ευδιάκριτη κεντρική ιδέα πίσω από το Blue Songs. Στην πραγματικότητα παίζω πολύ ως DJ και ακούω τους κλασικούς house δίσκους μου. Συλλέγω disco, disco mixes cosmic και up-tempo κομμάτια για 10 χρόνια, ακούω και προχωράω...

e-go: Τι είναι "αυθεντικό" για τους Hercules & Love Affair.

Οτιδήποτε προέρχεται από την καρδιά.

e-go: Με νέο line-up και νέα δισκογραφική (Moshi Moshi) πιστεύετε ακόμα - όπως είχατε παλαιότερα δηλώσει - ότι δίνετε φωνή στους «περιθωριακούς» (outsiders);

Πολλές φορές αισθανόμαστε σαν ένα καλάθι των φόβων όλων, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε 'outsiders' γιατί αυτό φέρει μαζί του ένα αίσθημα θυματοποίησης. Υπάρχει μια δύναμη που παίρνει κανείς από το να διαφοροποιείται ως άτομο.

e-go: Πώς βρίσκετε τη σύγχρονη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης;

Το κέντρο της «cool» μουσικής τώρα είναι το Μπρούκλιν. Η πόλη ξεχειλίζει από νέους ανθρώπους. Σκηνές εμφανίζονται από το πουθενά και εξαφανίζονται από το χάρτη με τρόπο μοναδικό. Είναι περίπου όπως όταν μπαίνεις σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Έχεις την εντύπωση ότι μόνο αυτό συμβαίνει σε όλο το λούνα παρκ, επειδή είσαι εσύ εκεί. Αλλά μετά από 10 χρόνια κάποιος θα σου πει ότι υπήρχε μια ολόκληρη άλλη σκηνή σε ένα παράλληλο μέρος που εσύ δεν ήξερες καν ότι υπήρχε. Αυτό που είναι τόσο φοβερό στο Μπρούκλιν είναι ότι ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι έχεις παρασυρθεί σε ένα zeitgeist πολύ μεγαλύτερο από σένα; Είσαι μέσα σε ένα κύμα ή έναν άνεμο που φυσάει μέσα στην πόλη. Κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε αυτό το μέρος με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μια μαγική εμπειρία.


e-go: Ποιες είναι οι αγαπημένες σας μπάντες. Τι ακούτε αυτό τον καιρό;

Ειλικρινά; Thrash και death metal. Οι Slayer με συντροφεύουν στο κρεβάτι μου εδώ και καιρό τώρα.

e-go: Επόμενα πλάνα για τη μπάντα;

Να οραματιστούμε και να γράψουμε τον επόμενο δίσκο μας.

Χριστίνα Τσατσαράγκου