Ραλλία Χρηστίδου: "Πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος"

19.12.2011
Λίγο πριν τις εμφανίσεις της στο Ονομα του Ρόδου, η Ραλλία Χρηστίδου μας παραχώρησε μια συνέντευξη κατά την οποια απάντησε ό,τι μα ό,τι τη ρωτήσαμε. Γρήγορα, έξυπνα, με πολιτική θέση, με μουσικό τσαμπουκά, με αυτοπεποίθηση στις απόψεις και σταθεροτητα σαν εκείνη που έχει στο βλέμμα, μας αποκαλύπτει μερικές από τις πολλές γοητευτικές πτυχές του χαρακτήρα της, που όλες μαζί απαντούν στο γιατί τη γουστάρει η νεολαία

Λίγο πριν τις εμφανίσεις της στο Ονομα του Ρόδου, η Ραλλία Χρηστίδου μας παραχώρησε μια συνέντευξη κατά την οποια απάντησε ό,τι μα ό,τι τη ρωτήσαμε. Γρήγορα, έξυπνα, με πολιτική θέση, με μουσικό τσαμπουκά, με αυτοπεποίθηση στις απόψεις και σταθεροτητα σαν εκείνη που έχει στο βλέμμα, μας αποκαλύπτει μερικές από τις πολλές γοητευτικές πτυχές του χαρακτήρα της, που όλες μαζί απαντούν στο γιατί τη γουστάρει η νεολαία... Στο Ονομα του Ρόδου, αυτή και την επομενη Παρασκευή, θα την απολαύσετε επι σκηνής. Μέχρι τότε, ροκάρετε μαζί της μέσα από τις παρακάτω γραμμές...

Ε.Σ.

Τι έχεις ετοιμάσει για τις εμφανίσεις σου στο Όνομα του Ρόδου? Διαβάζουμε για ένα πρόγραμμα "που θα μας απογειώσει"...Τι να περιμένουμε και τι να ΜΗΝ περιμένουμε? :-)
Επειδή η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους, επέλεξα να φτιάξω ένα πρόγραμμα με μοναδικό κριτήριο την ψυχαγωγία και την διασκέδαση του επισκέπτη. Με μεγάλη χαρά δέχθηκα τα θετικά σχόλια του κόσμου σε διάφορες περιοχές τις Ελλάδας που πήγαμε και παίξαμε. Λίγο η κρίση και η ανάγκη περικοπής λειτουργικών εξόδων της παράστασης, λίγο η αγάπη μου για την κιθάρα είμαστε 4 άνθρωποι επί σκηνής που παίζουμε μουσική και προσπαθούμε απλά να περάσει ο κόσμος μία όμορφη βραδιά. Να περιμένετε λοιπόν ότι θα φύγετε ανεβασμένοι και ότι δεν θα βαρεθείτε ούτε στιγμή.

Κυκλοφόρησε το νέο σου άλμπουμ "Στην Απέναντι Πλευρά" το οποίο εκτός των άλλων κυκλοφορεί σε εφαρμογή για κινητά, με τους στίχους σε διαδραστικό περιβάλλον και περιεχόμενο που ανανεώνεται διαρκώς. Είσαι gadgetάκιας και στην προσωπική σου ζωή?
Είμαι και εγώ όσο φυσικά μου το επιτρέπει η οικονομική μου κατάσταση:):):)

Θεωρείς ότι η δισκογραφία έχει πεθάνει τελικά?
Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς ο κόσμος έχει συνηθίσει στη μουσική χαμηλής ποιότητας ήχου την οποία βρίσκει δωρεάν στο διαδύκτιο. Είναι πολύ λυπηρό αυτό διότι αν δεν υπάρχουν έσοδα όπως είναι φυσικό δεν θα υπάρχουν πλέον χρήματα για νέες παραγωγές και νέα πράγματα. Προσωπικά ανέλαβα όλα τα έξοδα του album και δεν σας κρύβω ότι δυσκολεύομαι πάρα πολύ. Δυστυχώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης ,ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία βάλλονται από παντού και θεωρούνται είδη πολυτελείας. Προσωπικά θα δώσω τον αγώνα μου και όσο πάει.

Η επικαιρότητα τρέχει και ο κόσμος συσσωρεύει ενέργεια. Κυρίως αρνητική. Το βλέπεις αυτό στα live? Εκδηλώνεται κάπως όλος αυτός ο θυμός ή ευτυχώς δεν τους βγαίνει?
Καμία βραδιά δεν είναι ίδια. Αν υπάρχει κάτι κοινό σε όλες φέτος είναι ότι ο κόσμος δύσκολα πια θα ξεχάσει αυτά που τον προβληματίζουν. Βλέπεις πρόσωπα που κοιτούν στο άπειρο και ένας Θεός ξέρει τι σκέφτονται. Μπορεί να έβλεπαν τηλεόραση (προσωπικά βλέπω ελάχιστα) και να άκουσαν για νέα μέτρα...Η κρίση είναι οικονομικοκοινωνικοπολιτική. Δεν μας φταίει μόνον το ότι δεν έχουμε χρήματα. Αν ήμασταν μέλη μιας κοινωνίας η οποία δίδασκε κάποιες απαραίτητες αρχές όπως αλληλεγγύη, τιμιότητα, αγάπη προς τον εαυτόν μας και ως προς τον συνάνθρωπο δεν θα μας πείραζε τόσο που έχουμε λιγότερα χρήματα. Μας πειράζει όμως γιατί οι άνθρωποι έχουν στηρίξει όλες τους τις ελπίδες στα χρήματα. Η ζωή όμως δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων. Απλά δημιουργούν μία ψευδαίσθηση που αργά η γρήγορα διαλύεται.

Τελικά ζούμε σε δημοκρατία, σε αναρχία ή σε δικτατορία?
Από την στιγμή που δεν πάμε όλοι να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα και προτιμούμε να πάμε βόλτα, λογικό είναι να έχουμε τελικά όχι δημοκρατία αλλά ολιγαρχία. Κατά την γνώμη μου πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να έχουμε απλά αναλογική και σαφώς πρέπει να ψηφίζουμε όλοι. Δεν δέχομαι το ότι¨ είναι όλοι ίδιοι και κανένας δεν με εκφράζει¨ Αν ενημερωθούμε αν ψάξουμε σίγουρα θα βρούμε κάποιον που θα μας εκφράζει περισσότερο από κάποιον άλλον. Ταυτόχρονα με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών (μπορεί και περισσότερο) οι Έλληνες συνηθίσαμε να ψηφίζουμε με κριτήριο το ατομικό μας συμφέρον και όχι το καλό της χώρας μας συνολικά. Αυτή όμως είναι μία λογική που αποδίδει βραχυπρόθεσμα μόνον και όχι μακροπρόθεσμα. Είναι κόντρα στους νόμους της φύσης. Να που τώρα έχουμε όλοι προβλήματα.

Στήσε μας το dream performance σου. Με ποιους συναδέλφους έλληνες ή όχι, σε ποιο χώρο/σκηνή/στάδιο και με τι μουσικές?
Θα επιθυμούσα συνεργασίες με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος και τον ίδιο έρωτα για την μουσική ανεξάρτητα από το ρεπερτόριο που έχει υπηρετήσει ο καθένας.

Κατανοούμε ότι αγαπάς κάθε μία ερμηνεία και παραγωγή.. αλλά θα ξεχώριζες κάποιο κομμάτι από τον τελευταίο σου δίσκο που μιλάει στην καρδιά σου λίγο περισσότερο?
Δύσκολα να ξεχωρίσω. Ίσως το τραγούδι “κλείδωσα”

Υπάρχει είδος μουσικής που ποτέ δε θα επιλέξεις να ακούσεις?
House. Εχω προσπαθήσει και δεν μπορώ. Με δυσκολία.:):):):)

Αν είχες την ευκαιρία να βάλεις ένα cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στα πλαίσια ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης, ποιο θα ήταν αυτό?
Χμ... Πολύ όμορφη ερώτηση:):):) Λοιπόν για ένα μάθημα μουσικής εκπαίδευσης θα έφτιαχνα μία συλλογή σίγουρα με τα κομμάτια που μου αρέσουν περισσότερα από Bach, Bethoven, Mozart, Chopin, Vivaldi, και φυσικά Χατζιδάκι, Ξαρχάκο και Λοίζο :)