Νneka: Από τη Νιγηρία με αγάπη!

26.09.2012
Έχει βρεθεί στις σκηνές με ονόματα όπως ο Nas, Λένι Κράβιτζ (Lenny Kravitz) ,Νταμιάν Μάρλει (Damian Marley) , Roots, την έχουν χαρακτηρίσει ως τη νέα Λόριν Χιλ (Lauryn Hill), ο Μόμπ Ντιπ (Mobb Deep) της έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται κι ενώ κουβαλάει μια σημαντική πορεία στη ρέγκε και χιπ χοπάδικη σκηνή κράταει το προφίλ χαμηλό.

Η τραγουδίστρια, στιχουργός, ακτιβίστρια Nneka Egbuna ή σκέτο Nneka έχει στα ράφια τον τελευταίο της πολύ καλό δίσκο "Soul is Heavy", μετράει πιο πολλά views στα βίντεο κλιπ της απ' όσο φαντάζεσαι, μιλάει στα κομμάτια της ταυχόχρονα γι' αγάπες και πολιτική και δεν ξεχνάει ποτέ να σου θυμίζει τη νιγηριανή της καταγωγή. Στις 6 Οκτωβρίου θα είναι στη σκηνή της Γεωπονικής και λίγο πριν το soundcheck έστειλε κάποιες απαντήσεις κι εδώ...

Η καλύτερη εμπειρία από την ηχογράφηση του άλμπουμ σου "Soul is Heavy"...
Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμασταν στη Νιγηρία με τον Dj Farhot πως ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία και ήταν όλα πολύ αληθινά. Ο τρόπος που ηχογραφούσαμε ήταν εντελώς διαφορετικός απ' αυτόν στα στούντιο του Hamburg..αντιμετωπίσαμε διάφορες τεχνικές δυσκολίες αλλά στο τέλος το vibe ήταν πολύ καλό.

Οι στίχοι σου έχουν κοινωνικές και πολιτικές αναφορές. Αντιμετωπίζεις τη μουσική ως πολιτική πράξη;
Όχι τελείως αλλά τη χρησιμοποιώ για να μιλήσω για συγκεκριμένα πράγματα που είναι σημαντικά για μένα. Είναι ένα τρόπος έκφρασης και υπάρχουν αρκετά τραγούδια που δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές αναφορές.

Top5 με τα άλμπουμ που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης σου.

  • Randy Crawford – Naked and True
  • Fela- Zombie
  • Mobb Deep- Hell on earth
  • Illatic- Nas
  • Sony Okosun- African Soldiers

Τι θα πρότεινες σε κάποιον να διαβάσει ώστε να μάθει για τη νιγηριανή κουλτούρα και μουσική;
Υπάρχουν πολλά αλλά θα πω τα βιβλία των Wole Soyinkas, Chnua Achebe, το «Wiwas History» του Ken Saro και το «Biafra war and Shell.

Στα 19 σου μετακόμισες από τη Νιγηρία στη Γερμανία. Πως σ’ επηρέασε αυτή η μεγάλη αλλαγή ως καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο γενικά;
Δεν μπορούσα να συνηθίσω την αλλαγή του κλίματος, τη νοοτροπία και γενικά το όλο vibe. Ήμουν τελείως μόνη μου οπότε έπρεπε να ξεπεράσω τη μεμψιμοιρία και να χειριστώ έξυπνα τις καταστάσεις. Έμαθα τη γλώσσα κάτι που ήταν προτεραιότητα για μένα, πίεσα τον εαυτό μου να βρω δουλειά και να συναναστραφώ με κόσμο. Μετά άρχισα να σπουδάζω, έμαθα πολλά για μένα και το background μου ως Αφρικανή και επέστρεψα πίσω στο Νιγηρία.

Τι να περιμένουμε από τη συναυλία σου στην Ελλάδα;
Αγάπη, απλότητα, καμία υποκρισία… θα είμαστε απλά εγώ, η μπάντα μου και το κοινό.

*Ψάξε, ψάξε και θα την βρεις:

-Σάββατο 6 Οκτωβρίου στη Γεωπονική

-Στο επίσημο site

-Στο myspace

Κική Παπαδοπούλου