Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης τιμά τον Καβάφη

03.06.2013
Με δύο περιοδικές εκθέσεις τιμά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος Αυγούστου, την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Με δύο περιοδικές εκθέσεις τιμά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος Αυγούστου, την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ετους Κ.Π. Καβάφη», το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εγκαινίασε έκθεση έργων του εικαστικού Χ.Ι. Ξένου με τίτλο «Χρόνος και Τόπος. Είκοσι δύο ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη, Δώδεκα εικόνες του Χ.Ι. Ξένου», αλλά και έκθεση εκδόσεων αφιερωμένων στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τίτλο «Ποιήματα εν όλω».

Ο Χάρης Ξένος, αποκρυπτογραφώντας τα μηνύματα που εξέπεμπε ο έμμετρος λόγος του Καβάφη, επέλεξε 22 ποιήματα και φιλοτέχνησε 12 ζωγραφικά έργα με συμβολικό ή αλληγορικό περιεχόμενο που προέρχονται από μετουσιωμένες παρατηρήσεις της ποίησης του Καβάφη, συνδυασμένες με μνήμες και εντυπώσεις.

Η έκθεση με τίτλο «Χρόνος και Τόπος», με θέμα τα εικαστικά σύμβολα του αρχαίου κόσμου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών το 2010. Το 2011 o Χάρης Ξένος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη συμβολική γραφή του Καβάφη και η έκθεση εμπλουτισμένη με νέα έργα ταξίδεψε εκτός από την Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη.

Στον ίδιο χώρο, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», παρουσιάζεται έκθεση εκδόσεων αφιερωμένων στον Κωνσταντίνο Καβάφη με τίτλο «Ποιήματα εν όλω», καταδεικνύοντας την παγκοσμιότητα της ποίησης του Καβάφη.

Πρόκειται για συνολικά 80 εκδόσεις από όλον τον κόσμο, πολλές από αυτές σπάνιες, από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη Χιλή και τις ΗΠΑ με ποιήματα μεταφρασμένα σε 16 γλώσσες. Πολλές από τις εκδόσεις αποτελούν ευγενική χορηγία γνωστών εκδοτικών οίκων, με αφορμή τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης. Οι εκδόσεις αποτελούν μέρος της προσωπικής συλλογής του δρος Παναγιώτη Καμπάνη, αρχαιολόγου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και καβαφιστή.