Η διάσημη ομάδα χορού της Martha Graham στην Ιθάκη

04.06.2013
Στο πλαίσιο του πολιτισμικού δρώμενου «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ 2013 - υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα» - που θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, 27 - 30 Ιουνίου, η διοργανώτρια εταιρία Concord Consulting Services, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Ιθάκης «Ο Φήμιος», φιλοξενεί τη διάσημη ομάδα χορού Martha Graham Dance Company της Νέας Υόρκης, στις 29 Ιουνίου, 9.15 μμ, στο Ανοιχτό Θέατρο, Ναυτικό Λύκειο, Βαθύ, Ιθάκη.

Στο πλαίσιο του πολιτισμικού δρώμενου «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ 2013 - υποστηρίζουμε την Ιθάκη για την Ελλάδα» - που θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, 27 - 30 Ιουνίου, η διοργανώτρια εταιρία Concord Consulting Services, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Ιθάκης «Ο Φήμιος», φιλοξενεί τη διάσημη ομάδα χορού Martha Graham Dance Company της Νέας Υόρκης, στις 29 Ιουνίου, 9.15 μμ, στο Ανοιχτό Θέατρο, Ναυτικό Λύκειο, Βαθύ, Ιθάκη.

Η κορυφαία χορεύτρια και χορογράφος Martha Graham γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια και «άντλησε» την πρώτη της έμπνευση από τον ψυχολόγο πατέρα της, ο οποίος της εμφύσησε τη φυσική του αγάπη για τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος. Καταξιώθηκε ως μία από τις πιο πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δυνάμεις του 20ου αιώνα κατακτώντας, μέσα από το έργο της, δεκάδες τίτλους τιμής: Το 1998, το περιοδικό TIME την αποκάλεσε «Χορεύτρια του αιώνα», ενώ το People Magazine τη συμπεριέλαβε στις εξέχουσες θηλυκές «Εικόνες – σύμβολα του αιώνα». Ως χορογράφος, υπήρξε τόσο παραγωγική, όσο και σύνθετη. Δημιούργησε 181 παραστάσεις μοντέρνου χορού, προβάλλοντας, μέσα από την κίνηση του σώματος, την ανθρώπινη ψυχή. Οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι χορογράφοι μελέτησαν κι εμπνεύστηκαν από την τεχνική της Martha Graham ή ξεχώρισαν μέσα από τη δική της σχολή.

Το έργο της κορυφαίας χορεύτριας είναι πολιτιστική κληρονομιά ανυπέρβλητης αξίας, τόσο για την ποικιλία, όσο και για το τεχνικό του εύρος. Σε όλα τα χρόνια της δημιουργίας της αντλούσε έμπνευση από ένα ανεξάντλητο φάσμα πηγών, όπως η μοντέρνα ζωγραφική, η αμερικανική μεθόριος, οι θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών, η ελληνική μυθολογία. Ειδικά η τελευταία αποτέλεσε πρωταρχικό πυρήνα μελέτης και έμπνευσης για τη Martha Graham, που την οδήγησε στην αναβίωση και τη δημιουργική παρουσίαση κορυφαίων γυναικείων μορφών της μυθολογίας και της ιστορίας: η Κλυταιμνήστρα, η Ιοκάστη, η Μήδεια, η Άλκηστη, η Αριάδνη και η Φαίδρα «ζωντάνεψαν» μέσα από τα μαγικά βήματά της, όπως επίσης και η Ζαν Ντ’Αρκ, η Έμιλι Ντίκινσον, και πολλές άλλες γυναίκες – θρύλοι.

Ως δημιουργός, η Martha Graham είχε απόλυτη ευθύνη για το σύνολο κάθε νέας παράστασης που παρουσίαζε (χορογραφίες, κοστούμια, μουσική). Στα 70 χρόνια δημιουργίας της συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες κι εκπροσώπους όλων των καλλιτεχνικών κλάδων (Isamu Noguchi, John Houseman, Halston, Donna Karran, Calvin Klein, Aaron Copland, Gian Carlo Menottii, κ.α.), ενώ δημιούργησε ρόλους για κορυφαίους κλασικούς χορευτές, όπως η Margot Fonteyn, o Rudolph Nureyev και ο Michail Baryshnikov, οι οποίοι συμμετείχαν ως guests στις παραγωγές της.

Χάρις στο όραμα και τη δημιουργική της ευφυία, της απονεμήθηκε μεγάλος αριθμός βραβείων και τιμητικών διακρίσεων, όπως το “Laurel Leaf” του American Composers Alliance, το 1959. Το 1967, ο Αμερικανός Πρόεδρος Gerald Ford της απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, ανακηρύσσοντάς τη “εθνικό θησαυρό”, ενώ το 1985, ο Πρόεδρος Ronald Reagan της απένειμε την κορυφαία διάκριση των ΗΠΑ “National Medal of Arts”. ”Έφυγε” το 1991, σε ηλικία 98 ετών. Το 1926, στο Μανχάταν, η Martha Graham ίδρυσε το πρωτοποριακό Martha Graham Dance Company, που σήμερα είναι η ιστορικότερη και πλέον καταξιωμένη σχολή χορού της Αμερικής διεθνώς.

Όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα χορού της Martha Graham έχει γνωρίσει την παγκόσμια αποδοχή και την αγάπη του κοινού σε περισσότερες από 50 χώρες στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Παραστάσεις της έχουν πραγματοποιηθεί στους σημαντικότερους χώρους πολιτισμού του πλανήτη, όπως η Μετροπόλιταν Όπερα, το Κάρνεγκι Χολ, η Όπερα του Παρισιού, το Κόβεντ Γκάρντεν, αλλά και οι Πυραμίδες της Αιγύπτου καθώς και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Αν και η ίδια η Martha Graham υπήρξε η πιο προβεβλημένη εκπρόσωπος της σχολής της, για την οποία χόρευε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60, η διάσημη σχολή της εκπαίδευσε και ανέδειξε ορισμένους από τους σπουδαιότερους σύγχρονους χορευτές και χορογράφους, όπως οι: Merce Cunningham, Erick Hawkins, Pearl Lang, Elisa Monte, Paul Taylor, Glen Tetley, Jacqulyn Buglisi & Pascal Rioult.

Επίσης, μεταξύ των διάσημων προσωπικοτήτων, που κατά καιρούς συμμετείχαν στo Martha Graham Dance Company, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Mikhail Baryshnikov, Claire Bloom, Margot Fonteyn, Liza Minnelli, Rudolph Nureyev, Maya Plisetskaya, Betty Ford & Kathleen Turner.

Σήμερα, η περίφημη ομάδα χορού, με καταξιωμένους χορευτές και καλλιτέχνες, συνεχίζει επάξια το ανατρεπτικό πνεύμα της δημιουργίας της ιδρύτριας της, παρουσιάζοντας με τη δύναμη του σώματος το μεγαλείο της ψυχής, σε όλο τον πλανήτη.

Martha Graham Dance Company
Σάββατο 29 Ιουνίου, 9.15 μμ,
Ανοιχτό Θέατρο, Ναυτικό Λύκειο, Βαθύ, Ιθάκη.