«Herta Müller: O φαύλος κύκλος των λέξεων» στο Γκαίτε

11.06.2013
Η έκθεση του Goethe-Institut «Herta Müller: Ο φαύλος κύκλος των λέξεων», σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Ρουμανογερμανίδας λογοτέχνιδος.

Η έκθεση του Goethe-Institut «Herta Müller: Ο φαύλος κύκλος των λέξεων», σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Ρουμανογερμανίδας λογοτέχνιδος.

Η έκθεση αποτελείται από προσωπικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες και ακολουθεί τα βήματά της από τα παιδικά της χρόνια στο Banat της Ρουμανίας έως την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ. Προβάλλονται αποσπάσματα τηλεοπτικών συνεντεύξεων, στα οποία μιλάει για τη ζωή της στη Ρουμανία και στη Γερμανία, για τη φυγή της από τη χώρα και για το συγγραφικό της έργο. Kολάζ της ίδιας από τα τέλη της δεκαετίας του 80 ολοκληρώνουν μια ελάχιστα μέχρι τώρα γνωστή εικόνα της συγγραφέως.

Μιλούν συγγραφείς από την «Ομάδα Δράσης Banat» και παρουσιάζονται αποσπάσματα από φακέλους της Σεκουριτάτε (Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος) με αναφορές στο καθεστώς Τσαουσέσκου.

Η έκθεση είναι μία παραλλαγή της έκθεσης «Der kalte Schmuck des Lebens» («Το ψυχρό κόσμημα της ζωής»), που δημιουργήθηκε για το Literaturhaus του Μονάχου και παρουσιάστηκε στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Και οι δύο εκθέσεις έχουν επιμεληθεί από τους Lutz Dittrich και Ernest Wichner, βαθείς γνώστες του έργου της συγγραφέα.

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 16 Αυγούστου 2013 το Goethe-Institut Athen θα παραμείνει κλειστό.

Έκθεση
Herta Müller: O φαύλος κύκλος των λέξεων

29 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου 2013
στο Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16,
Τηλ.: 210 3661 000

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 09:00–21:00,
Παρασκευή 09:00–19:00

Είσοδος ελεύθερη