Κουρτίδου: "Υπάρχει κάτι πιο καλλιτεχνικό από την Ψυχολογία;"

07.10.2013
Η Σοφία Κουρτίδου και 4 πολύ ιδιαίτεροι μουσικοί παρουσιάζουν ένα μουσικό απόσταγμα από την πρόσφατη δουλειά τους.

Λίγο από μιούζικαλ, λιγο από ΠΕΔΕΣ, πολύ Live vocal Looping και ένα πτυχίο Ψυχολογίας, συναντούν τη μουσική του Ζαμπέτα που αναβιώνεται μέσα από τους ήχους των Portishead... Πώς? Με τη Σοφία Κουρτίδου, που ετοιμάζει δυο ξεχωριστές βραδυές στο Ρυθμό Stage.

Ε.Σ.

Ετοιμάζετε κάτι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον για τις Πέμπτες στον Ρυθμό. Πώς προέκυψε η ιδέα για την ανάμιξη όλων αυτών των επιρροών στο πρόγραμμά σας?
Για μένα η μουσική ειναι μια και ειναι αστείο να τη χωρίζουμε σε κατηγορίες απλα και μόνο για να συνεννοηθούμε μεταξυ μας. Με ενδιαφέρει πάντα να προσπαθώ να συνδυασω την αγάπη μου για την ξένη μουσική με την πλούσια μουσική μας παράδοση.

Δισκογραφικά σε τι φάση σας πετυχαίνουμε? Ετοιμάζετε κάτι νέο ή είναι ακόμη νωρίς για κάτι τέτοιο μετά το «Περιπαθώς και ρουφηχτά» (2012)?
Έχω πολύ ανέκδοτο υλικό και μάλιστα με ετεροκλητα μεταξυ τους τραγούδια. Πλέον , οπως ειναι τα πράγματα στη δισκογραφία, όλοι οι μουσικοί δεν ξέρουμε πως ακριβώς να κινηθούμε αλλά είμαι σίγουρη πως με κάποιον τροπο θα τα μοιραστώ σύντομα. Τα τραγούδια γεννιούνται για να ταξιδεύουν και όχι να μένουν στα συρτάρια μας.

Ιδανικά, με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή, αν σας έλεγαν να επιλέξετε και από την ελληνική και από τη διεθνή μουσική σκηνή?
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι καλλιτέχνες που θα ήθελα να συνεργαστώ. Πιστεύω πως προκύπτουν πολλα όμορφα πράγματα απο τη σύμπραξη καλλιτεχνών γι'αυτο και παντα με ενδιαφέρει να συνεργάζομαι με ανθρώπους ακομη και απο διαφορετικούς χώρους.

Live vocal looping λοιπόν... Πώς ανακαλύψατε ότι έχετε αυτό το ταλέντο?
Πιστευω πως η φωνη ειναι ενα μουσικο οργανο και με ενδιαφέρει να ψάχνω συνεχώς τρόπους να την αξίοποιησω σε όλο της το φάσμα.

Η εμπειρία σας από το μιούζικαλ «Fame» στο οποίο πρωταγωνιστήσατε ποια ήταν? Θα το ξανακάνατε?
Υποδύθηκα την Γκρέης, το πιο τρελο πλασμα της παραστασης και καθε βράδυ χόρευα και τραγουδούσα. Πέρασα τοσο όμορφα που ανυπομονω να ξαναζησω κάτι αντίστοιχο.

Η τηλεόραση σας έφερε κοντά στο ευρύ κοινό με την εκπομπή ΠΕΔΕΣ. Σας ταιριάζουν οι αγχωτικοί ρυθμοί της τηλεόρασης?
Αν έχεις προσωπική ηρεμία δεν επηρεάζεσαι αρνητικα , όσο αγχωτικοι και αν ειναι οι ρυθμοί ενός περιβάλλοντος. Αλλωστε το περιεχομένο αυτού που κάνω, δεν επηρεάζεται απο το μέσο στο οποίο προβάλλεται.

Και μέσα σε όλα... οι σπουδές σας είναι στην Ψυχολογία. Σας έχουν βοηθήσει αυτά που μάθατε? Ή αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω θα σπουδάζατε κάτι πιο... καλλιτεχνικό?
Υπάρχει κάτι πιο καλλιτεχνικό απο τις σπουδές Ψυχολογίας; Για μενα ειναι το πτυχίο που πρεπει απαραιτητα να εχει ένας καλλιτέχνης για να ανταπεξέλθει στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Η ιστορία της χώρας μας γράφεται με κεφαλαία μέρα με τη μέρα... με αφορμή αυτό, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε σκεφτεί να φύγετε από την Ελλάδα και αν θα θέλατε/θα μπορούσατε να μείνετε για πάντα στο εξωτερικό? (αν ναι, σε ποια χώρα νομίζετε ότι θα περνούσατε καλά?)
Ανήκω στη γενιά που σπούδαζε τόσα χρόνια και μολις βγήκε στην αγορά εργασίας πληροφορήθηκε πως πρεπει να βάλει τα όνειρα της στην κατάψυξη για τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά δεν σκέφτηκα ουτε στιγμή να φύγω. Θεωρώ πολυ σημαντικό για τις επομενες γενιές να βοηθήσει ο καθένας με το δικό του μικρό τροπο να αλλάξει η νοοτροπία που μας έφερε εδω. Αλλωστε έχω συνεχώς στο μυαλό μου μια φράση του Ελύτη που λέει πως αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ενα αμπέλι και ενα καράβι. Που σημαίνει πως με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Φεύγετε για πάντα από τη Γη. Πριν μπείτε στο διαστημόπλοιο επιλέγετε ένα άλμπουμ για τους εξωγήινους και ένα για να αφήσετε κληρονομιά στις επόμενες γενιές στη Γη. Ποιο είναι το καθένα?
Δεν μπορω να επιλέξω αγαπημένο δίσκο η αγαπημένο τραγούδι. Μου αρέσουν διαφορετικα πράγματα όχι μόνο σε διαφορετικές περιόδους αλλά ακομη και κατα τη διάρκεια της ίδιας μέρας. Το πιο όμορφο στη διαδικασία της ακροασης ειναι το υποκειμενικό στοιχείο. Το ίδιο τραγούδι μπορεί να αντιπροσωπεύει εντελώς διαφορετικά πράγματα για καθε άνθρωπο.