Ο Μπάμπης Κλαλιώτης και ο δαίμονας του La Moscheta

21.10.2013
La Moscheta, ο δαίμονας που σε βάζει να πονηρεύεσαι, να χάνεις την ηθική σου για το συμφέρον σου. Να στοχεύεις στο εύκολο κέρδος, να απατάς και να εξαπατάς χωρίς φραγμούς ...

La Moscheta, ο δαίμονας που σε βάζει να πονηρεύεσαι, να χάνεις την ηθική σου για το συμφέρον σου. Να στοχεύεις στο εύκολο κέρδος, να απατάς και να εξαπατάς χωρίς φραγμούς ...

Το νέο αίμα – απόφοιτοι (2011-2012) του Θεάτρου Τέχνης μετά από 36 ακριβώς χρόνια που πρωτοπαίχτηκε η παράσταση «La Moscheta» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, ανεβαίνει στο ίδιο σανίδι για να παρουσιάσει υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Μπάμπη Κλαλιώτη, την ανατρεπτική αυτή κωμωδία.

Εμείς μιλήσαμε με τον Μπάμπη Κλαλιώτη για την ενδιαφέρουσα παράσταση και όχι μόνο…



e-go: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση αυτή που ανεβάζετε ;

Μπάμπης Κλαλιώτης: Είναι μια κωμωδία ανατρεπτική, με έρωτα , ίντριγκα και ραδιουργίες . ‘Ένα έργο που μέχρι τώρα ανέβηκε μόνο πρόζα σε στυλ κομέντια ντελ άρτε , ενώ είναι τόσο σύγχρονο.

e-go: Που εστιάσατε στο νέο αυτό ανέβασμα του «La Moscheta»;

Μπ. Κ.: Το έργο έχει ένα χαρακτηριστικό να εστιάζει στη διαφθορά του χρήματος, στην ασυνειδησία , στην ανηθικότητα . Ότι χαρακτηρίζει την εποχή μας. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αυτή η ασυνειδησία με έκανε να εστιάσω σε ένα έργο που γράφτηκε πριν από 500 και πλέον χρόνια.


e-go: Τι ρόλο παίζει η μουσική στην παράσταση αυτή ;

Μπ. Κ.: Ο ρόλος της μουσικής και των τραγουδιών είναι σημαντικός , γιατί την εποχή της
αναγέννησης η μουσική είχε συμαντική αξία για την διασκέδαση ενός κοινού , του οποίου η παιδεία ήταν ανύπαρκτη. Ο λόγος γινόταν ποιό βατός και κατανοητός μέσα απ’το τραγούδι. Αυτός είναι ο λόγος που στη δική μου παράσταση ήθελα η μουσική να ξαναβρεί την επικοινωνία με το κοινό.


e-go: Αγγίζει η παράσταση τον σύγχρονο έλληνα ;

Μπ. Κ.:
Δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό .Η ασημαντότητα του μέσου ανθρώπου προβάλλεται πολύ εύστοχα στο έργο , μέσα από τους ήρωες και τις καταστάσεις που βιώνουν.


e-go: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ανεβάσει κάποιος μια παράσταση με νέους ηθοποιούς ; Πως ήταν η συνεργασία σας ;

Μπ. Κ.: Όσο εύκολο άλλο τόσο και δύσκολο. Ο αυθορμητισμός των νέων ηθοποιών ισοσκελίζει την εμπειρία των μεγαλυτέρων. Η συνεργασία με τους νέους ηθοποιούς ήταν εξερετική και πολύ δημιουργική . Η νεανική ενέργειά τους με έκανε πλουσιότερο ψυχικά και με χαρά θα συνεργαζόμουν ξανά με νέους ηθοποιούς.

e-go: Μπορεί να επιβιώσει από το θέατρο σήμερα κάποιος ;

Μπ. Κ.: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει και να βιοποριστεί κάποιος μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Γι’αυτό και η τέχνη ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στους αστούς.

Γ.Οικονόμου