Απεβίωσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ

01.11.2013
«SAS. Ο Πρίγκιπας Malko Linge είναι ορφανός: ο συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ απεβίωσε χθες στο Παρίσι, σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια» έγραψε στο twitter, ο δικηγόρος του θανόντος, Ερίν Μορέν, εξηγώντας ότι ήταν επιθυμία του συγγραφέα, ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο.

«SAS. Ο Πρίγκιπας Malko Linge είναι ορφανός: ο συγγραφέας Ζεράρ ντε Βιλιέ απεβίωσε χθες στο Παρίσι, σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια» έγραψε στο twitter, ο δικηγόρος του θανόντος, Ερίν Μορέν, εξηγώντας ότι ήταν επιθυμία του συγγραφέα, ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Η Κριστίν ντε Βιλιέ, σύζυγος του συγγραφέα και διευθύντρια των εκδόσεων Ζεράρ ντε Βιλιέ, επιβεβαίωσε τον θάνατό του: «Τον Μάιο διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και μεταστάσεις στο συκώτι. Τις τελευταίες εβδομάδες διατηρούσε τις αισθήσεις του, αλλά ήταν ιδιαιτέρως εύθραυστος, δεν μπορούσε να αντέξει την χημειοθεραπεία. Ήταν ακριβώς ο θάνατος που δεν επιθυμούσε» δήλωσε η Κριστίν, μιλώντας στο AFP.

Οι New York Times είχαν χαρακτηρίσει τον Βιλιέ ως τον συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων που «γνώριζε πάρα πολλά».

Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αγνοεί τον ακριβή αριθμό των πωληθέντων βιβλίων του, ωστόσο υπολόγιζε ότι σε όλες τις χώρες έχουν κυκλοφορήσει από 120-150 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ ήταν γιος του Ζακ Ντεβάλ, θεατρικού συγγραφέα και κινηματογραφιστή. Με το ψευδώνυμο αυτό με το οποίο έγινε διάσημος, διηύθυνε μια επιχείρηση της οποίας ήταν ταυτόχρονα ο διευθυντής, το στέλεχος, ο ειδικός στο μάρκετινγκ και ο εργαζόμενος, αναφέρει η Figaro, στην οποία ο ντε Βιλιέ, δήλωνε το 2010 : «Ναι, ίδρυσα μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών 8 εκατομμυρίων ευρώ»

Ο Ντε Βιλιέ θεωρούνταν εκδοτικό φαινόμενο στην Γαλλία, αφού κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν τέσσερα βιλβία της σειράς SAS τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες: ελληνικά, ιταλικά, γερμανικά, ιαπωνικά, κορεάτικα. Φέτος θα κυκλοφορούσε το 200στό «επεισόδιο» της διάσημης σειράς SAS, αναφέρει η Monde.

Κάθε βιβλίο του ακολουθούσε την ίδια συνταγή: μια γερή δόση γεωπολιτικής και εξωτισμού, σκηνές σκληρού σεξ, μια δόση βίας και βασανιστηρίων.

Εξηγώντας αυτή την επιτυχία, ο Ντε Βιλιέ έλεγε: «Είναι δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος στιγμιαίας, φωτογραφικής αποτύπωσης μιας χώρας εντός του γεωπολιτικού πλάνου».

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του, περισσότερο έναν από τους ρεπόρτερ παλιάς κοπής που ταξίδευαν και έκαναν μεγάλες και πραγματικές έρευνες:

«Δεν προσποιήθηκα ποτέ τον λογοτέχνη. Θεωρώ ότι γράφω για να διασκεδάσω τον κόσμο, χωρίς να στέλνω κάποιο μήνυμα».

Ο «πατέρας της SAS», όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, εξηγεί ότι αυτό που έκανε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα είδος γεωπολιτκού σίριαλ. Ο Ντε Βιλιέ εξηγούσε ότι προτού φύγει για ένα από τα πολλά ταξίδια του σε κόκκινες ζώνες του πλανήτη (Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη) συμβουλεύεται τα αρχεία του και επί τόπου συναντούσε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, διπλωμάτες, άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζει για 20-30 χρόνια.

Ως εκ τούτου πολλά από τα βιβλία του αποδείχθηκαν προφητικά, όπως το 1980, όταν στην «Συνωμοσία στο Κάιρο» έγραφεγια την δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ ελ Σαντάτ, ένα χρόνο πριν την πραγματική απόπειρα.

Στο γραφείο του έβλεπε κανείς καλάσνικοφ κρεμασμένα στον τοίχο, ερωτικές φωτογραφίες και φωτογραφίες του συγγραφέα με αφρικανούς πολέμαρχους.
Παρά το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο που υπέστη τον Δεκέμβριο του 2010, έφυγε ξανά ένα μήνα μετά για την Λιβύη, στη συνέχεια για την Ρωσία, το Λίβανο και το Μάλι.

«Ο Malko Linge, όπως όλοι οι ήρωες, δεν έχει ηλικία. Δεν θα πεθάνει και δεν θα βγει στην σύνταξη» έλεγε ο Ντε Βιλιέ για τον κεντρικό ήρωα των μυθιστορημάτων του.