Ο Μάριος Ιορδάνου, ο Καζαντζάκης και η κραυγή του

30.01.2014
«131 Χρόνια Φως» έχει τίτλο η εβδομάδα Μνήμης και Τιμής για το Νίκο Καζαντζάκη της οποίας την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν.

Η εβδομάδα θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και θα αποτελείται από έκθεση με αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, την παράσταση με τίτλο «ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ. ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ. ΕΙΜΑΙ…» και προβολή της ταινίας «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ» σε σκηνοθεσία του Μάριου Ιορδάνου, ανάγνωση σε παιδιά του αριστουργηματικού παιδικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσσού» από τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν.

Εμείς μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό για την ενδιαφέρουσα αυτή προσπάθεια- φόρο τιμής στον μεγάλο Ελληνα συγγραφέα, αλλά και για τη σχέση του μ΄αυτόν.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα «131 ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΣ». Τι θα δούμε σ΄αυτό;

Μάριος Ιορδάνου: Τα 131 χρόνια φως είναι ο τίτλος της εβδομάδας μνήμης και τιμής στο Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του. Η εκδήλωση αποτελείται από έκθεση με αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, την προβολή της μικρού μήκους ταινίας μου “Το μυστικό του Θησέα” και βέβαια τη θεατρική παράσταση “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...”, την οποία έχω σκηνοθετήσει και είναι μία σύνθεση των μεγαλύτερων έργων του Καζαντζάκη. Επίσης, παρέα με τη Σοφία Καζαντζιάν θα διαβάσουμε στα παιδιά το αριστουργηματικό παιδικό μυθιστόρημα του Καζαντζάκη “Τα παλάτια της Κνωσσού”.

Πως προέκυψε η επιλογή του Νίκου Καζαντζάκη για να κάνετε ένα αφιέρωμα;

Μάριος Ιορδάνου: Αρχικά, σκοπός μας με τη Σοφία, που είναι και η χορογράφος της παράστασης και με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη ήταν να ταξιδέψουμε το λόγο του μεγάλου μας λογοτέχνη στο εξωτερικό, για να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αποδόμηση της άσχημης εικόνας της Ελλάδας αυτή την περίοδο. Να δείξουμε προς τα έξω ότι η χώρα μας δεν είναι η χώρα της μιζέριας, της δυστυχίας, της μισαλλοδοξίας, όπως προβάλλεται, αλλά του πολιτισμού, της φιλοσοφίας, του Νίκου Καζαντζάκη. Η παράσταση ανέβηκε στο Βερολίνο το Νοέμβριο στα γερμανικά μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, με μεγάλη ανταπόκριση. Ήταν τόσο θερμή η υποδοχή στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, που σκεφτήκαμε να τη φέρουμε κι εδώ, στο φυσικό της χώρο, την Ελλάδα.

Έχετε ασχοληθεί επισταμένως με την Ασκητική. Τι σημαίνει το συγκεκριμένο έργο για εσάς;

Μάριος Ιορδάνου: Ο Καζαντζάκης έλεγε “Κάθε άνθρωπος έχει μια Κραυγή να σφεντονίσει στον αγέρα πριν να πεθάνει, την Κραυγή του". Ας βιαστούμε, το λοιπόν, να προλάβουμε. Η Ασκητική είναι η Κραυγή του Καζαντζάκη, που βγαίνει από τα σπλάχνα της καρδιάς του και σκορπίζει στον άνεμο.


Μπορεί ο σύγχρονος Ελληνας να πάρει δύναμη από τον μεγάλο αυτό συγγραφέα;

Μάριος Ιορδάνου: Αρκεί να είναι πρόθυμος να ακούσει. Κι ανοιχτός να νιώσει και να κατανοήσει. Ο λόγος του Καζαντζάκη είναι γεμάτος δύναμη, οι λέξεις του γεμάτες φλόγα, όμως εξίσου δυνατό είναι αυτό που κρύβει ανάμεσα στις λέξεις του, αυτό που σιγοκαίει κάτω από τα λόγια του.

Ποια φράση του έχετε συνέχεια στο μυαλό σας;

Μάριος Ιορδάνου: “Είμαι ένα πλάσμα εφήμερο. Καμωμένο από λάσπη κι ονείρατα. Μα μέσα μου νογώ να στροβιλίζονται όλες οι δυνάμεις του Σύμπαντου”.

Γιατί πιστεύετε πως ο Καζαντζάκης παρεξηγήθηκε και γιατί αδικήθηκε τόσο πολύ όσο ήταν εν ζωή;

Μάριος Ιορδάνου: Γιατί ήταν ένας άνθρωπος ελεύθερος, ένας αντάρτης του πνεύματος, ένας επαναστάτης της καρδιάς, που γκρέμισε Θεούς, πατρίδες, ηθικές και κατεστημένες αλήθειες. Γιατί όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις τόσο πιο μικρός φαντάζεις σε αυτούς που δεν μπορούν να πετάξουν.

Μελλοντικά σχέδιά σας

Μάριος Ιορδάνου: Η παράσταση “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” θα ανέβει σε θεατρική σκηνή και συζητώ να ταξιδέψει και σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, θα προβληθεί στο σινεμά, η μικρού μήκους ταινία μου “Το μυστικό του Θησέα”, που είναι ο μύθος του Θησέα μέσα από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]