Τετάρτη δημοτικού το χτυποκάρδι της Ερωφίλης!

31.01.2014
Η Λίνα Νικολακοπούλου μας προτείνει μία τρίωρη μουσική συνάντηση, γεμάτη ελληνικό τραγούδι, στο Ρυθμό Stage, απόψε για τελευταία φορά.

Τέσσερις φωνές θα ενωθούν για να φωτίσουν πολλά και ωραία τραγούδια, από το ρεμπέτικο μέχρι τις μέρες μας. Η Ερωφίλη, η Αργυρώ Καπαρού, η Σοφία Παπάζογλου και ο Απόστολος Ρίζος, ο καθένας με την ταυτότητα του, τον τρόπο του, τα τραγούδια της πρόσφατης δισκογραφίας του και όλοι μαζί σε τραγούδια σταθμούς, που θα φανερώνουν τον πλούτο και την πολυχρωμία του ελληνικού τραγουδιού. Είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε με την 'πολυμήχανη' Ερωφίλη, για το παρελθόν και το μέλλον, το σήμερα, τη συνεργασία της με την Νικολακοπούλου, και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα! Απολαύστε τη ...λίγες ώρες πριν την απολαύσουμε ζωντανά στη σκηνή του Ρυθμού!

Ε.Σ.


Στο Ρυθμό έχετε ετοιμάσει μία τρίωρη μουσική συνάντηση γεμάτη ελληνικό τραγούδι, παρέα με την Α. Καπαρού, τη Σ. Παπάζογλου και τον Απόστολο Ρίζο. Με τι κριτήρια έχετε μοιράσε το ρεπερτόριο που θα ερμηνεύσετε? Διαλέξατε κατά βάση τα κομμάτια που 'άρεσαν στον καθένα συναισθηματικά, που πήγαιναν στη φωνή του, που ήταν κόντρα στον καθένα...?
Η επιμέλεια του προγράμματος είναι της Λίνας Νικολακοπούλου και περιλαμβάνει τραγούδια και από την προσωπική μας δισκογραφία και κομμάτια που μας ταιριάζουν και συναισθηματικά αλλά και στο ηχόχρωμα του καθενός .Όποιος έρθει στην παράσταση θα αντιληφθεί κατευθείαν τις ιδέες της Λίνας σε όλο το πρόγραμμα .

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία της συνεργασίας με την κυρία Λίνα Νικολακοπούλου?
Η συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου είναι πάντα μια καινούρια εμπειρία .
Είχαμε συνεργαστεί και με το Τρίφωνο μαζί της για τέσσερα χρόνια ( 2006-2010 ) και δισκογραφικά με το ''Προσοχή Τρίφωνο '' αλλά και σε διάφορα Live ( Φαβέλα , Polis Theatre με Γλυκερία και Τσαλιγοπούλου , αλλά και στο Zoom με τη Μελίνα Τανάγρη ).
Μετά από τέσσερα χρόνια , χωρίς το γκρουπ πια , με καινούρια ματιά στα πράγματα , νιώθω καλά που τη συναντώ σε μια τέτοια συνεργασία με νέους ανθρώπους, με φωνές που θαυμάζω και με την ίδια -όπως τη βλέπω εγώ - όμορφη , ήρεμη , δημιουργική και πάντα πολύ καίρια στις παρατηρήσεις και στις διορθώσεις της .

Την Ψαρόσουπα την απολαύσαμε στον Ρυθμό πέρυσι. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς ήταν τελικά? Η σύνθεση για παιδικό θέατρο είναι κάτι με το οποίο θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε πιο συχνά?
Η ''Ψαρόσουπα '' έγινε όντως παράσταση στο Ρυθμό -stage από το Φθινόπωρο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 . Τότε μου είχε ζητήσει ο Λουκάς ο Φωτόπουλος να γράψω μερικά τραγουδάκια για μια παιδική παράσταση .
Έτσι ήρθα σε επαφή με τον συγγραφέα Γιώργο Λεμπέση και το στιχουργό και σκηνοθέτη εκείνης της παράστασης Βαγγέλη Λεμπέση και έγραψα τα πρώτα τραγούδια με μεγάλο ενθουσιασμό . Μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορία της Ψαρόσουπας και οι στίχοι και νομίζω γι αυτό μου βγήκε εύκολα ...! Οι παραστάσεις πήγαν πολύ καλά και ο κόσμος ζητούσε τη μουσική ...
Μετά από ένα χρόνο μου ζητήθηκε να ολοκληρώσω τα τραγούδια ( για την παράσταση ήταν μικρότερης διάρκειας ) έτσι προστέθηκαν ρεφρέν και εισαγωγές αλλά γράφτηκαν και ολοκαίνουρια τραγούδια . Ολοκληρώθηκαν με την υπέροχη δουλειά που έκαναν οι συνεργάτες μου ενορχηστρωτές Ευαγγελία Μαυρίδου και Δημήτρης Παπαλάμπρου .
Και φυσικά να σας πω ότι είναι τιμή μου που συμμετέχουν η Χάρις Αλεξίου , ο Σταμάτης Κραουνάκης , ο Γιάννης Χαρούλης , ο Μίλτος Πασχαλίδης , η Ελένη Τσαλιγοπούλου , ο Κώστας Μακεδόνας , ο Πάνος Μουζουράκης , Ο Ζαχαρίας Καρούνης , η Μαρία Καναβάκη και ο Γιώργος Περαντάκος .
Ναι , θα μου άρεσε πολύ να ασχοληθώ με παιδικά τραγούδια γενικά ! Έγραφα από μικρή με μεγάλο ενθουσιασμό ..! Και όταν είδα κι εκείνη την πρώτη παράσταση συγκινήθηκα πολύ ....
Σύντομα θ ανέβει στο θέατρο Ακροπόλ η παράσταση της '' Ψαρόσουπας '' σε παραγωγή του Φάνη Κιρκινέζου που είναι και ο παραγωγός του cd.

Δισκογραφικά που βρίσκεστε εσεις αυτό τον καιρο?
Είμαι στη διαδικασία επιλογής καινούριου υλικού . Με βοηθούν οι συνεργάτες μου Αντώνης και Δημήτρης Παπαβομβολάκης . Ο Δημήτρης μας είχε γράψει το '' Της χαράς μαγαζί'' για το Τρίφωνο και τώρα λέμε το πρώτο που θα ηχογραφήσουμε να είναι το '' Να 'χω Θεούς '' σε μουσική δική του και στίχους Θανάση Στουπή . Ήδη έχουμε και δύο τραγούδια της αγαπημένης μου Βάσως Αλλαγιάννη , του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη και άλλων που δεν ανακοινώνουμε ακόμη .... Ελπίζω μέχρι το Πάσχα να στείλουμε το πρώτο στα ραδιόφωνα ..

Θα σας ενδιέφερε η Υποκριτική ή κάποια άλλη μορφή της Τέχνης ίσως?
Θαυμάζω πραγματικά τους ηθοποιούς .. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνουν ... Από παλιά είχα την επιθυμία να πάω ακροάτρια σε μια δραματική σχολή ... να δω τα μαθήματά τους .. να δοκιμάσω ... Θυμάμαι ότι η δασκάλα μου στη χορογραφία ( όταν σπούδαζα στο Ελληνικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου ) Ντόρα Τσάτσου , μου έλεγε σε κάποιους αυτοσχεδιασμούς ότι είμαι πολύ κινηματογραφική ....
Αν μπορούσα θα ήθελα να είμαι και δασκάλα χορού και χορογράφος και ηθοποιός !

Ποιο τραγουδι ακούσατε τελευταία και σκεφτήκατε ότι θα θέλατε να έχετε συνθέσει ή ερμηνεύσει?
Aχ... είναι πολλά .... δεν μπορώ να διαλέξω ένα .... Αισιοδοξώ για τα επόμενα δικά μου να τα αγαπώ όλα !

Θα γινόσασταν κριτής σε τηλεοπτικό σόου ταλέντων ή η τηλεόραση είναι κάτι που δε σας αφορά?
Όχι δε νομίζω να το έκανα ... (στην τηλεόραση παρακολουθώ μόνο ταινίες πια και κάποια ντοκιμαντέρ) . Έχω συμμετάσχει δύο φορές στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ τραγουδιού Στερεάς Ελλάδος . Μ αρέσει ν ακούω καινούρια τραγούδια , καινούριες φωνές και να συνομιλώ με νέους ανθρώπους .. Και πάλι είναι δύσκολο όταν έρχεται η ώρα να κρίνεις και να έρθεις αντιμέτωπος με διαφορετικές γνώμες , ακόμη κι αν έχεις επιχειρήματα .
Στην τηλεόραση νομίζω ότι ισχύουν άλλα πράγματα προς χάριν της τηλεθέασης κι έτσι πιστεύω ότι ούτε θα με επέλεγαν άλλα ούτε κι εγώ θα δεχόμουνα ..

Υπάρχει κάποιος χρόνος ή χώρος που δε μπορείτε να ακούτε καθόλου μουσική?
Όταν είμαι κουρασμένη μετά από κάποιο live η μετά από πολλές ώρες στούντιο ... θέλω λίγη ησυχία την απολαμβάνω .. Χώρος ..? δεν το έχω σκεφτεί , νομίζω πως όχι ..

Ξέρατε από μικρή τι θα γίνετε οταν μεγαλώσετε?
Νομίζω ότι το κατάλαβα στην Τετάρτη δημοτικού , όταν με διάλεξε η δασκάλα να λέω εγώ το '' Σε ψηλό βουνό '' και να επαναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά ... Ένιωσα ένα απίστευτο χτυποκάρδι κόντευα να λιποθυμήσω ..
Ό, τι άλλο και να έκανα μέσα στα επόμενα χρόνια , όσες σπουδές και πτυχία , όσοι με γνώριζαν καλά ήξεραν ότι ήθελα πάντα να γίνω τραγουδίστρια και να γράφω μουσική ..

Εχετε κάποιον καλλιτέχνη στο μυαλό με τον οποίο δεν εχει ευδοκιμήσει μία συνεργασία και θα την επιθυμούσατε;
Με καλλιτέχνες που θαύμαζα και εκτιμούσα έχω βρεθεί σχεδόν με όλους επί σκηνής .
Είμαι ευγνώμων για ότι μου προέκυψε μέσα στα 23 χρόνια που τραγουδάω επαγγελματικά .
Θα επιθυμούσα πολύ να συνεργαστώ και με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Ποια είναι η πιο πικρη εμπειρία σας από την πορεία σας ως τώρα και ποια η πιο ευτυχισμένη?
Την πιο πικρή εμπειρία δεν μπορώ να τη μοιραστώ .... η αμέσως επόμενη πικρή εμπειρία παραμένει η στιγμή που έπεσα στο τέλος ενός τραγουδιού σε συναυλία στην Κύπρο ( με το Χρήστο Νικολόπουλο και τη Γλυκερία ) το 1993 . Και δε φτάνει που έπεσα μπροστά σε 5000 κόσμο , είχα μπερδευτεί στα φαρδιά υφάσματα που φορούσα και δεν μπορούσα να σηκωθώ με τίποτα ....
Και η πιο ευτυχισμένη ?... ευτυχώς είναι πολλές : όταν πρωτοτραγούδησα με το Γιάννη Σπανό το 1992 , όταν πρωτοσυνεργάστηκα με τη Χαρούλα Αλεξίου και το Νίκο Παπάζογλου το 1998 , όταν συνεργαστήκαμε με το Μίκη Θεοδωράκη το 2003-2006 , όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι μας με τη Λίνα Νικολακοπούλου και μας έγραψε το '' Να μ αγαπάς '' , όταν με κάλεσε ο Σταμάτης Κραουνάκης να τραγουδήσω τη '' Μυρτιώτισσα'' , όταν τραγουδήσαμε για το αφιέρωμα στο Μάνο Λοίζο στο Ηρώδειο με τη Χαρούλα ( ξανά ) , όταν ήρθαν όλοι αυτοί οι τραγουδιστές για να τραγουδήσουν τα τραγούδια μου για την '' Ψαρόσουπα ''... και πολλές πολλές άλλες ευτυχισμένες στιγμές ευτυχώς ..!

Φεύγετε για παντα από τη Γη, Αφήνετε ένα δίσκο κληρονομιά για τις επόμενες γενιές και παίρνετε έναν μαζί σας για δείγμα στους εξωγήινους. Ποιο άλμπουμ είναι το καθένα;
'' Το χαμόγελο της Τζοκόντα '' του Μ. Χατζιδάκι παίρνω μαζί μου ! Και αφήνω κληρονομιά το '' Άξιον Εστί'' σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη .