Ο Μίλτος Κοτσώνης και τα "παράλογά" του στο e-go

26.02.2014
H ατομική έκθεση του Μίλτου Κοτσώνη με τίτλο «τα παράλογα» παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5».

Στη νέα έκθεση του σημαντικού αυτού και βραβευμένου εικαστικού, παρουσιάζονται έργα του, που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, διαφόρων διαστάσεων & τεχνικών, που ο ίδιος τα αποκαλεί ως έργα της κρίσης, καθώς με την προσωπική του, ιδιαίτερη εικαστική ματιά και γραφή, αποτυπώνει την τρέχουσα πραγματικότητα.

www.e-go.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για «τα παράλογα» που παρουσιάζετε

O τίτλος μπήκε αφού είχα ολοκληρώσει τη σειρά των έργων. Θέλω να πω δεν ξεκίνησα σκεπτόμενος, ότι δηλ. τώρα θα φτιάξω μια σειρά με τίτλο τα παράλογα, ένα έργο πράσινο έτσι, άλλο έργο μπλε, έτσι ή έτσι. Αντίθετα τα έργα προέκυψαν από μια αναζήτηση και διαδικασία πλαστική έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να εκπλήξει και εμένα. Στη δουλειά μου όμως σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ προσχέδια οδηγούς, για το τι περίπου θέλω να κάνω χωρίς να τα αντιγράφω πιστά, αλλά να αναζητώ μια ακόμα καινούρια λύση. Όμως στη συγκεκριμένη σειρά, έπαιξε ρόλο η συναισθηματική φόρτιση των τελευταίων ετών με τα γεγονότα σοκ, και αυτό υποσυνείδητα μου βγήκε.

www.e-go.gr: Τι σας εμπνέει στις δημιουργίες σας;

Δεν περιμένω να έχω έμπνευση για να ζωγραφίσω. Απλά ξεκινάω να ζωγραφίζω. Αν έρχεται η έμπνευση καλώς. Όταν ζωγραφίζω από τη φύση ψάχνω κάτι να με ερεθίζει εικαστικά. Κάτι που να έχει ενδιαφέρον στις πλαστικές αξίες του θέματος. Δεν μπορώ να σας πω τι είναι γιατί ίσως αν ήξερα εκ των προτέρων τι θα ήθελα να κάνω ή το τελικό αποτέλεσμα, να έχανα το ενδιαφέρον μου και να μη το ζωγράφιζα. Αναζητώ τη λύση. Αν την έχω έτοιμη και δεν χρειάζεται να την ψάξω γιατί να κάνω το έργο;



www.e-go.gr: Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας επιρροές;

Όλη η ζωγραφική. Όλη η τέχνη. Από τα σπήλαια του Λασκώ και την Αλταμίρα μέχρι σήμερα. Δεν ξυπνάω όμως το πρωί σκεπτόμενος τώρα θα ζωγραφίσω σε στυλ μπαρόκ 16ου αιώνα, το μεσημέρι θα κάνω εξπρεσιονισμό κλπ. Αφήνω την αίσθησή μου ανάλογα να λειτουργήσει και κατά την διαδικασία προσθέτονται οι γνώσεις και οι εμπειρίες μου. Μελετώ όμως ζωγράφους άλλους, πολλούς και ετερόκλητους μεταξύ τους που το έργο τους μου προκαλεί ενδιαφέρον. Αυτά αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο και βγαίνουν μόνα τους όταν τα χρειάζομαι. Θέλω να πω, δεν σκέφτομαι πώς θα κάνω τα πράγματα, απλά τα κάνω. Έπειτα, βλέπω αν αυτό που έκανα στέκει ή δε στέκει και ανάλογα διορθώνω. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να φαίνεται ότι έχει γίνει αβίαστα, σαν εκπνοή, άσχετα αν έχω παλέψει με το έργο ώρες, μέρες, μήνες ή και χρόνια ίσως κάποτε. Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα…


www.e-go.gr: Τι ελπίζετε πως θα πάρουν μαζί τους οι επισκέπτες της έκθεσης;

Απευθύνομαι σε όλους αλλά κυρίως σ΄ αυτούς που ξέρουν από ζωγραφική και τέχνη. Στους φιλότεχνους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με μένα. Κάποιος ο οποίος δεν ασχολείται με την τέχνη, δεν θα καταλάβει ποτέ για παράδειγμα ότι τα έργα στο χαρτί που εκθέτω είναι 20λεπτα μονοκοντηλιά, αλά πρεμιέρα. Αυτά μόνο έμπειροι τα βλέπουν και τα αξιολογούν. Επίσης αν η έκθεση έχει αυτό το κάτι, σίγουρα θα αγγίζει το κοινό στο οποίο απευθύνομαι, θα την θυμούνται και αυτή ίσως να είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ο καθένας παίρνει αυτά που θέλει απ΄ όσα βλέπει και όπως θέλει τα μεταφράζει. Θα θελα όμως να μεταδώσω στη συγκεκριμένη έκθεση ένα μήνυμα, κάτι σαν εξπρεσσιονισμού στην εποχή του.

www.e-go.gr: Στην έκθεσή σας βλέπουμε «έργα της κρίσης», όπως τα αποκαλείτε. Πώς μπορεί κάποιος να αποτυπώσει τη σκληρή σύγχρονη πραγματικότητα;

Υποκειμενικό. Κάθε καλλιτέχνης έχει τα δικά του μέσα έκφρασης. Δεν ξέρω τι να σας απαντήσω. Άλλος θα έκανε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι το όμορφο στην τέχνη. Βέβαια μου πέρασε από το νου να ζωγραφίσω πορτραίτα ανέργων, αστέγων κλπ. Δεν ξέρω ίσως και να το κάνω.



www.e-go.gr: Ποιο είναι για εσάς το μεγαλύτερο «παράλογο» της εποχής που ζούμε;

Ο θάνατος, ο πόλεμος, ο φασισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, τα χαράτσια, τα μνημόνια, οι φοροεπιδρομές, όλα όσα και εσάς σας τρομάζουν.

www.e-go.gr: Μπορείτε να μας περιγράψετε τον αγαπημένο σας «παράλογο» πίνακα

Τα έργα που εκθέτω είναι επιλογή και από πολλά περισσότερα που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορώ να σας τα περιγράψω γιατί αν μπορούσα να το κάνω δεν θα χρειαζόταν να τα ζωγραφίσω. Θα ήμουν λογοτέχνης. Εγώ σας τα ζωγράφισα. Πιστεύω όμως, ότι το πιο αισιόδοξο και αυτό που με ανακουφίζει είναι ο γλάρος Ιωνάθαν με τα ποδήλατα. Είναι μια ευχή για όλους μας.

www.e-go.gr: Πώς βλέπετε την σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία;

Θα θελα να την αποφύγω αυτή την ερώτηση για πολλούς λόγους. Όπως και την ερώτηση αν υπάρχουν Έλληνες γλύπτες και πόσοι και που το έργο τους σήμερα στην Ελλάδα του σήμερα με την παράδοση του πολιτισμού που είχε κάποτε ο τόπος μας. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είμαστε κάπου στο περιθώριο, χωρίς τα απαραίτητα μέσα πολλές φορές, ακόμα ερωτευμένοι με τη δημιουργία. Δίνουμε όμως κάπου κάπου το στίγμα μας και προσωπικά σε όσους το προσπαθούν μόνο «μπράβο» έχω να πω ανεξαρτήτως αποτελέσματος.


Γεωργία Οικονόμου
[email protected]