Η Τατιάνα Ζωγράφου "κάνει" μία πτήση στο e-go

04.03.2014
Πετώντας πας στην πόλη..., είναι ο τίτλος της ξεχωριστής συναυλίας που θα δώσει την Κυριακή 16 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Τατιάνια Ζωγράφου με τη συμμετοχή του Μουσικού Ομίλου Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων.

Η συνθέτρια και δασκάλα μουσικής από το 1998 στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού διαλέγει τα καλύτερα τραγούδια της και μας ταξιδεύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στον χρόνο, στους πλανήτες, στον έρωτα, στην αγάπη. Κι όλα αυτά μέσα από τους στίχους της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, της Βεατρίκης Κάντζολα Σαμπατάκου αλλά και δικούς της. Μαζί της στην «πτήση» αυτή οι εκλεκτοί συνεργάτες της-μουσικοί, που όλα αυτά τα χρόνια ταξιδεύουν παρέα μαζί της στις γειτονιές των μικρών και των μεγάλων παιδιών.

e-go: Πετώντας πας στην πόλη. Τι θα ακούσουμε σ΄αυτή την συναυλία;

Έχω διαλέξει τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια από όλη μου τη δισκογραφία για παιδιά. Μαζί με τους δύο σολίστ, τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη και τον Μουσικό Όμιλο Αρσακείων Τοσιτσείων σχολείων υπό την διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη Κούκνη ελπίζουμε σε μια όμορφη συναυλία για μικρούς και μεγάλους. Στο δεύτερο μέρος ο συνθέτης Πέτρος Περάκης θα παρουσιάσει τον θαυμάσιο κύκλο τραγουδιών του για παιδιά "Μελωδόνια" σε ποίηση Παυλίνας Παμπούδη με τον μοναδικό Σπύρο Σακκά και τους μαθητές της σχολής χορού του Ωδείου Αθηνών σε χορογραφία Λίλας Ζαφειροπούλου.

e-go:Τι σας εμπνέει στη μουσική σας δημιουργία;

Η αθωότητα των παιδιών. Η Σέριφος, η Σάμος, οι κόρες μου.


e-go:Τι θα θέλατε να πάρουν μαζί τους τα παιδιά από τη συναυλία αυτή;

Να φύγουν πιο ανάλαφρα, αλλά με τρόπο ακριβό. Να φύγουν και να 'χουν πάρει κάτι που να κεντρίζει το μυαλό και την ψυχή τους.

e-go:Πιστεύετε πως τα παιδιά τα αγγίζει η σύγχρονη κρίση που περνάμε και αν ναι πως;

Η νοσηλεύτρια του σχολείου μας έλεγε πρόσφατα ότι έχουν αυξηθεί οι πονοκέφαλοι στα παιδιά του δημοτικού. Τα παιδιά βιώνουν πολλές φορές με τρόπο δραματικό όλα αυτά που συμβαίνουν, και επίσης βιώνουν επίπονα το γεγονός ότι εμείς οι μεγάλοι θεωρούμαι ότι βρίσκονται «εκτός» και δεν λαμβάνουμε καθόλου υπόψη μας τον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται για την κρίση. Γελιόμαστε όμως. Γιατί η κρίση τα αφορά άμεσα, καθώς δημιουργεί μια σκοτεινή εικόνα για το μέλλον, δηλαδή για τον καιρό που τα παιδιά καλούνται να ζήσουν ως ενήλικες. Νομίζω ότι αυτή η αίσθηση τα πληγώνει πολύ βαθειά.

e-go:Ελπίζετε στη νέα γενιά;

Ναι. Απολύτως. Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι, ώστε να φωτίσουμε την αίσθηση που υπάρχει για ό,τι έρχεται τα επόμενα χρόνια.



e-go:Πως αισθάνεστε που έχουμε γεμίσει παιδικά θεάματα σήμερα; Πολλοί ισχυρίζονται πως πλέον σήμερα «μόνο το παιδικό πουλάει». Η ποσότητα συμβαδίζει με την ποιότητα;

Όταν βλέπω επώνυμους τραγουδοποιούς να καταπιάνονται ευκαιριακά και μαζικά με το «παιδικό» ανυσυχώ ιδιαίτερα. Είναι προφανες ότι αυτό γίνεται μόνο με οικονομικά κι όχι με καλλιτεχνικά κριτήρια. Το δε αποτέλεσμα είναι πολλές φορές ιδιαίτερα προβληματικό. Υπάρχουν όμως και εξαίρετα ποιοτικά και ταυτόχρονα εμπορικά θεάματα όπως η παράσταση « Το νησί των θησαυρών» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή το « Άννυ» το οποίο αν και εμπορικότατη παράσταση προσωπικά τη θεωρώ εξαιρετική για παιδιά.Την κόρη μου την πήγα δυο φορές να το δει και μας είπε ότι μια μέρα με τεσσερις φίλες της θα κάνουν για μας τους γονείς παράσταση στο σπίτι!


e-go: Μελλοντικά σχέδια;

Μια εορταστική παρουσίαση της επανέκδοσης του πρώτου μου δίσκου από τις εκδόσεις Εν πλω ,το "Πετώντας πας στην πόλη", ίσως μια συναυλία στην Κύπρο και πολύ ξεκουραση στη Σέριφο.


Γεωργία Οικονόμου

[email protected]