Hannah Williams: Μουσική εγκυκλοπαίδεια!

28.03.2014
Τραγουδίστρια, μουσικός, μαμά, περφόρμερ, μαμά, frontwoman, συνθέτης, μουσική εγκυκλοπαίδεια, απίστευτη συνομιλήτρια. Από που να ξεκινήσεις γι’ αυτή τη γυναίκα.

Τραγουδίστρια, μουσικός, περφόρμερ, μαμά, frontwoman, συνθέτης, μουσική εγκυκλοπαίδεια, απολαυστική συνομιλήτρια. Από που να ξεκινήσεις γι’ αυτή τη γυναίκα. Η Hannah Williams έχει μια σπάνια soul φωνή σε λευκά λαρύγγια που δε χρειάζεται μικρόφωνα, στην ηλικία που τα παιδιά άρχιζαν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους εκείνη είχε ήδη αποφασίσει για το soundtrack της ζωής της και τα στούντιο της Motown θα ήταν υπερήφανοι αν την είχαν.
Δεν κάνει θέμα ότι είναι περικυκλωμένη από ένα τεράστιο ταλέντο, είναι αδύνατον να κρύψει τη λατρεία της για τη Sharοn Jones αλλά και τις κυρίες που σημάδεψαν τις χορδές της και το μόνο play που δε θα πατήσει εύκολα είναι αυτό που οδηγεί στη death metal. Σε λίγες ώρες θα είναι στη σκηνή του Gazarte παρέα μα τους Tastemakers και τη σταματήσαμε για τα παρακάτω…

Θυμάσαι πότε άρχισες να σου τραβάει περισσότερο την προσοχή η soul μουσική και αποφάσισες ν’ αφοσιωθείς σ’ αυτό το είδος;

Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο μουσική. Ο μπαμπάς μου που έφυγε δυστυχώς από τη ζωή όταν ήμουν 14 χρονών, ήταν συγκλονιστικός μουσικός, έπαιζε 15 όργανα και ήταν σπουδαίος συνθέτης. Επίσης ήταν Αγγλικανός ιερέας οπότε με μύησε στην θρησκευτική μουσική από πολύ μκρή. Συμμετείχα στην χορωδία της εκκλησίας από τα 7 μου ,έμαθα τα πάντα για το πώς να ερμηνεύω μαζί με άλλους αλλά και τη διατήρηση της αρμονίας σε μία ομάδα!

Παράλληλα με την εκκλησία, οι γονείς μου και ο μεγαλύτερος μου αδερφός Ollie με έφεραν σ’ επαφή με όλα τα είδη της μουσικής όπως όπερα, jazz, folk, pop, ηλεκτρονική και blues, ιρλανδική μουσική, αφρικάνικα και φυσικά soul! Πάντα τρελαινόμουν να τραγουδάω soul, jazz και blues και στην ηλικία των 5 κατάλαβα ότι η soul θα είναι το είδος μου. Η πρώτη μου ανάμνηση από τον κεραυνοβόλο μου έρωτα με τη soul ήταν όταν η μαμά μού έπαιξε το “Hope she’’ll be happier” του Bill Withers. Έλιωσα. Έκλαψα με λυγμούς και απλά ήξερα όταν μια μέρα η soul θα γίνει μέρος της ζωής μου. 17 χρόνια μετά είμαι εδώ! Ευχαριστώ μαμά!

Όταν βλέπεις σε ταινίες ή ακούς ιστορίες για τον τρόπο που ηχογραφούσαν τα άλμπουμ τους στα χρόνια της Motown τι θαυμάζεις πιο πολύ και θα ήθελες να ισχύει και σήμερα;

Οι παραγωγές της Motown και της Stax είναι μοναδικές κι αξεπέραστες. Πάντα κατάφερναν να πετύχαίνουν έναν ομογενοποιημένο ήχο κι όλα ακούγοταν τέλεια ενορχηστρωμένα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρεις. Δεν είμαι παραγωγός αλλά έχοντας περάσει πολλές ώρες στο στούντιο παρακολουθώντας την προσπάθεια των παραγωγών να τα κάνουν όλα σωστά, ξέρω πως είναι ένας εφιάλτης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ηχογραφούμε αναλογικά, σε ταινία. Είναι ο αυθεντικός τρόπος να ηχογραφείς soul μουσική γιατί σου δίνει την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα είναι πιο ιδιαίτερο και το αισθάνεσαι πιο απτό. Επίσης σε κάνει να συγκεντρώνεσαι περισσότερο σ’ αυτό που κάνεις και είσαι πιο προσεχτικός. Με την ψηφιακή ηχογράφηση μπορείς να σβήσεις κάτι κατευθειαν ενώ με την ταινία δεν είναι τόσο απλό και κατά κάποιο τρόπο πιστεύω ότι παίρνεις μεγαλύτερη επιβράβευση.

Υπάρχουν σχέδια για καινούριο υλικό με τους Tastemakers;
Ναι, γράφουμε το δεύτερο μας άλμπουμ τώρα οπότε μείνετε συντονισμένοι!

Αν ψάζω το ipod σου τι θα βρω;

Μια τεράστια λίστα τραγουδιών από εντελώς διαφορετικά είδη. Ακούω από κλασσική ροκ και jazz μέχρι κλασσική μουσική και ορχηστρική αλλά δε μπορώ καθόλου τη death metal. Μπορείς να την κρατήσεις για σένα!

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνήθεια όταν τελειώνετε μία συναυλία;

Συνήθως είμαι πολύ ιδρωμένη μετά από τόσες ώρες στη σκηνή οπότε πάντα μ΄αρέσει να κάνω ένα ντούζ και να πίνω ένα παγωμένο ποτό. Αλλά επειδή το πρώτο δεν είναι πάντα εφικτό στος χώρους των συναυλιών, τις περισσότερες φορές απλά αλλάζω ρούχα, αρπάζω μια μπύρα και χορεύω με τη μπάντα και το κοινό.

Τοp 5 των τραγουδιστριών των οποίων τη ζωή θα ήθελες να την κάνουν ταινία.

Etta James

Ella Fitzgerald

Naomi Shelton

Billie Holliday

Sharon Jones

Όταν δεν είσαι στα στούντιο και στις σκηνές πώς είναι η καθημερινότητα σου;

Κοίτα, δουλεύω full time και είμαι και στη μπάντα. Την ημέρα είμαι creative director του μουσικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Winchester όπου διευθύνω χορωδίες, γράφω μουσική, οργανώνω events και συναυλίες κι επιβλέπω όλες τις προετοιμασίες των συνόλων. Είναι 17 οπότε όπως καταλαβαίνεις είμαι πολύ απασχολημένη. Λατρεύω τη δουλειά και τους μαθητές μου κι έχει πολύ πλάκα να δουλεύω μαζί τους!

Όταν δε δουλεύω, τρελαίνομαι να παίζω με τον γιο μου Leo. Είναι 9 μηνων και είναι τεράστια πηγή χαράς και ψυχαγωγίας για μένα! Επίσης χαλαρώνω με τον άντρα μου και πάμε σινεμά ή σε συναυλίες και θέατρα. Τα προγράμματα μας είναι πολύ φορτωμένα οπότε είναι πολύ πολύτιμος ο χρόνος που περνάμε μαζί.

Ερχόμαστε στην πόλη σου και είσαι ο ξεναγός μας. Ποια μέρη θα μας έδειχνες οπωδήποτε;

Θα σας πήγαινα οπωδήποτε να δείτε τον Καθεδρικό ναό του Winchester όπου παρεπιπτόντως έχω τραγουδήσει πολλές φορές και είναι το πιο εντυπωσιακό κτήριο που υπάρχει. Έχει το μεγαλύτερο ιερό στην Ευρώπη και η ακουσική του είναι εξωπραγματική. Στη συνέχεια θα σας πήγαινα στην κορυφή του λόφου St. Catherine για να δειτε όλη την πόλη από ψηλά. Είναι ένας μεγάλος λόφος και αξίζει πραγματικά να βρεθείς εκεί!

Μετά νομίζω ότι θα θέλαμε na δροσιστούμε οπότε θα σας πήγαινα στο πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο. Λέγεται Cafe Monde στη Market Square που είναι ένας μικρός δρόμος με περίεργα μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια. Μπορείς να κάτσεις για ώρες και να αφήνεις απλά τη ζωή να περνάει. Είμαι τρομερά χαρούμενη όποτε πηγαίνω εκεί.

*Ψάξε, ψάξε και θα τη βρεις:
Σάββατο 29 Μαρτίου στο Gazarte

Facebook

Twitter

Κική Παπαδοπούλου