Βάνα Πεφάνη: Ο δρόμος προς τον παράδεισο πάσχει από εργατικά... χέρια

14.05.2014
Ένα ταξίδι σε μια θάλασσα ανθρώπων. Μια γέφυρα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και στην πραγματικότητα. Μια σιωπή όταν οι άλλοι μιλούν ακατάπαυστα. Μια διάθεση να ξεφύγουμε από τα δεδομένα και τελικά μια ελπίδα ότι στο χέρι μας είναι να χαμογελάσουμε λοξά, στον ψεύτικο αληθινό κόσμο. Αφορμή η φαντασία του Ζαν Ζενέ, καράβι η ανάγκη για περιπέτεια και επιβάτες κάποιοι ‘άμυαλοι’ καλλιτέχνες. Προορισμός άγνωστος- όπως οφείλει να είναι. Στάση για ανεφοδιασμό ψυχής και κουράγιου το λιμάνι της Ελευσίνας.

Ο λόγος για το «Heaven On Earth», μια διαδραστική περφόρμανς της οποίας το κείμενο και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Βάνα Πεφάνη και στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Εμείς μιλήσαμε με την Βάνα Πεφάνη για το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό project και ρίξαμε λίγο φως σ΄αυτό...

e-go: Πείτε μας λίγα λόγια για το Heaven On Earth

Το “Heaven on earth” είναι ένα ταξίδι, μια αφορμή για μια συνεύρεση καλλιτεχνών, μια σκέψη και μια ερώτηση για το που ζούμε, ποιοι είμαστε, τι κάνουμε για τη ζωή μας και πάνω απ όλα, αν το επάγγελμά μας – η τέχνη γενικότερα - είναι απαραίτητη σήμερα για τους ανθρώπους.

e-go: Τι στάθηκε αφορμή για να αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά στην παράσταση αυτή;

Αφορμή και ανάγκη πάνε μαζί. Δεν μπορείς να «τρέξεις» μια τόσο μεγάλη παράγωγη, σε τόσα μέτωπα, αν δεν αφοσιωθείς σ’ αυτό που κάνεις. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αφοσιώνομαι σ’ αυτό που κάνω. Θέλω να μην προδώσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που είναι μαζί μου.

e-go: Τι είναι αυτό που θαυμάζετε περισσότερο στην κοσμοθεωρία του Ζαν Ζενέ;

Θαυμάζω στους ανθρώπους γενικότερα την αντοχή και τη δυναμη. Το σύμπαν να στρέφεται εναντίον σου, να μη σε βοηθάει κανείς και συ να επιβιώνεις.. Και όχι άπλα να επιβιώνεις, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ. Και όταν σε αγκαλιάζουν να μην τους χρειάζεσαι. Θαυμάζω την μοναξιά του Ζενέ, τη δύναμη να υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει.


e-go: To «Heaven On Earth» είναι το μοναδικό, για την Ελλάδα, πολιτιστικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και επιδοτείται φέτος από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2014». Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του προγράμματος;

Ξέρετε, η λέξη σκοπός μου μου φέρνει στο μυαλό κάτι πολύ αλτρουιστικό, κάτι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν θέλουν να κάνουν σημαντικές τις πράξεις τους. Προτιμώ την λέξη στόχος - γιατί μου θυμίζει παιχνιδι. Ο στόχος λοιπόν όλων μας, ήταν να μπορέσουμε να μοιραστούμε ιστορίες, εμπειρίες και συναισθήματα. Και μέσα από αυτά να προκύψει μια παράσταση και μια ταινία μικρού μήκους.

e-go: Πώς προέκυψε η συνεργασία με ξένους καλλιτέχνες και τι αποκομίσατε από αυτή;

Η συνεργασία με ξένους καλλιτέχνες είναι η προϋπόθεση του προγράμματος. Αυτό χρηματοδοτούν ουσιαστικά. Την ένωση διαφορετικών χωρών σε μια κοινή δημιουργία. Δεν ξέρω ακόμα τι αποκόμισα. Νομίζω ότι θα μπορώ ν’ απαντήσω όταν θα κάνω την επόμενη δουλειά μου. Στην πράξη θα φανεί.

e-go: Τελικά ο δρόμος προς τον παράδεισο της Ελλάδας είναι υπό κατασκευή;

Θα ήθελα πολύ να πω ναι. Επίσης θα ήθελα πολύ να πω ίσως. Μάλλον όμως η Ελλάδα πάσχει από εργατικά χέρια για την κατασκευή.

e-go: Που θα ταξιδέψει η παράσταση και πως έγινε η επιλογή των χωρών αυτών;

Η παράσταση μετά την Ελευσίνα, ταξιδεύει στην Κων/πολη, στο Πλύμουθ και τέλος στη Σαραγόσα. Είναι οι χώρες των συνεργατών μας. Ψαχναμε χώρες που να έχουν λιμάνι ή να είναι κοντά στο νερό. Όπως η Ελλάδα. Οι άνθρωποι που ζουν στα λιμάνια είναι αλλιώς. Έχουν καθαρή ματιά. Ίσως γιατί όταν βλέπεις τη θάλασσα, δεν μπορείς να δεις πού τελειώνει.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]