Ο Ευκλείδης εμπνέει και στη... ζωγραφική

02.06.2014
Oμαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «το Καλοκαίρι του Ευκλείδη», εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο της συγγραφέως Κωνσταντίνας Τασσοπούλου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οσελότος παρουσιάζεται στο Café Bar Gallery offWHITE.


Στο βιβλίο: ο μικρός Ευκλείδης, γιος μαθηματικού, περνά τα καλοκαίρια στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, μαζί με έναν θείο που καπνίζει μανιωδώς και έναν σκύλο που γαβγίζει μετρημένα. Ο μικρός Ευκλείδης μετουσιώνει όσα ακούει, βλέπει, ζει, σε μια από τις θεμελιώδεις προτάσεις του συνονόματού του αρχαίου μαθηματικού Ευκλείδη.

Στην έκθεση: δέκα αξιόλογοι καλλιτέχνες γεμίζουν τις προτάσεις του Ευκλείδη με χρώμα και τις βοηθούν να ξεφύγουν από τον διαβήτη και τον κανόνα. Nα δραπετεύσουν από τους κανόνες. Τις γεμίζουν με ψυχή. Καταφέρνουν έτσι, να μετατρέψουν σε πραγματικά έργα τέχνης τα Ευκλείδεια «Αιτήματα» και «Αξιώματα ή Κοινές Έννοιες», δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν και τον μπαμπά του μικρού Ευκλείδη που πάντοτε υποστήριζε πως «στα μαθηματικά, μας ενδιαφέρει η ομορφότερη λύση και όχι απλώς η σωστή».

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Blanka Amezkua, Μελίτα Αντωνιάδου, Νίκος Βασιλειάδης, Τάκης Δημόπουλος, Ιάσονας Καμπάνης, Melina Moisidelis, Κωνσταντίνος Παπαδούκας, Φίλιππος Παπανικολάου, Χρύσα Σπυρίδωνος και «Τζίτζος» Γιώργος Φούρναρης.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα–Γείτονα, από το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΙΒ.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014 στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης από τις 11 έως τις 25 Ιουνίου
Καθημερινώς από τις 10:00 το πρωί
Café Bar Gallery offWHITE (facebook: offwhite cafegallery)
Αιόλου 10, Πλάκα, 211.4087.310
Σταθμός ΜΕΤΡΟ/ΗΣΑΠ Μοναστηράκι

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Café Bar Gallery offWHITE, των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα–Γείτονα και των Εκδόσεων Οσελότος.