«Bus και»: Δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή και είναι ...ψύχραιμοι!

30.09.2014
Οι «Bus και» είναι ένας θίασος θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Δημιουργούν θεατρικά έργα επί σκηνής, χωρίς κανένα σενάριο, βασισμένοι σε κάποια πρόταση του κοινού που παίρνουν εκείνη τη στιγμή. Δύο ηθοποιοί, αμέτρητοι χαρακτήρες, ταυτόχρονα!

Ο Μενέλαος Πρόκος (ιδρυτής της σχολής αυτοσχεδιασμού ImproVIBE) και η Βασιλική Κίσσα (ηθοποιός και εκπαιδεύτρια αυτοσχεδιασμού), από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, παρουσιάζουν μια απολαυστική σειρά πρωτότυπων παραστάσεων αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο ΠΚ του Νέου Κόσμου με τον τίτλο «Bus και αυτοσχεδιάζουν;».

Εμείς στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε πως οι παραστάσεις τους βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στον αυτοσχεδιασμό μιλήσαμε και με τους δύο….

e-go: Μιλήστε μας λίγο για την ομάδα «Bus και», την τεχνική της, αλλά και για το πώς εμπνευστήκατε τη σειρά αυτή παραστάσεων.

Mενέλαος Πρόκος: Οι «Bus Και» είναι ένας θίασος θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Απαρτίζεται από 3 άτομα. Τη Βασιλική Κίσσα και το Μενέλαο Πρόκο, και τον τεχνικό φώτων και ήχου, Ηλία Παπαϊωάννου.
Τα έργα που παίζουμε είναι κωμικά, αλλά χωρίς να έχουμε αυτοσκοπό το να βγει γέλιο. Κάθε έργο που παίζουμε είναι εξ ολοκλήρου αυτοσχεδιαστικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κείμενο. Ανεβαίνουμε στη σκηνή, ζητάμε κάποια απλή πρόταση από το κοινό, και με εργαλεία τον αυθορμητισμό και τη φαντασία μας, ολόκληρο το έργο εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών! Φυσικό επόμενο είναι μία παράσταση που παίχτηκε μία φορά, δεν πρόκειται να ξαναπαιχτεί ποτέ! Κύριο χαρακτηριστικό των παραστάσεών μας είναι ότι οι δυο μας παίζουμε πολλούς χαρακτήρες. Δύο ηθοποιοί. Αμέτρητοι χαρακτήρες. Ταυτόχρονα!
Η Βασιλική και εγώ διδάσκουμε αυτοσχεδιασμό στη σχολή αυτοσχεδιασμού ImproVIBE. Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές αυτοσχεδιαστικού θεάτρου, αλλά το αυτοσχεδιαστικό αφήγημα μακράς μορφής είναι αυτή που μας ενθουσιάζει πιο πολύ απ’όλες. Μιας και λειτουργούμε πολύ καλά μαζί, και μας αρέσει να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη, μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε μια τέτοια παράσταση με ένα θίασο 3 ατόμων.

e-go: Πόσο δύσκολο είναι να μας παρουσιάζετε κάθε βράδυ και μία διαφορετική παράσταση;

Βασιλική Κίσσα: Είναι εξίσου δύσκολο με το να πρέπει να δώσουμε μία παράσταση. Έχει το ίδιο ρίσκο, τους ίδιους κινδύνους, τα ίδια πιθανά προβλήματα. Κάθε βράδυ επιστρατεύουμε όλη μας τη φαντασία και τον αυθορμητισμό και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια συναρπαστική ιστορία. Όσο δύσκολο είναι όμως, είναι και εξίσου συναρπαστικό. Κάθε παράσταση είναι μια καινούρια περιπέτεια.

e-go: Έχετε την ανασφάλεια πως ένα βράδυ δεν θα μπορέσετε να... αυτοσχεδιάσετε;

Mενέλαος Πρόκος: Φυσικά! Σε μια οποιαδήποτε βραδιά, θα μπορούσαν πολλά πράγματα να πάνε στραβά. Κάποια από αυτά δεν είναι καν υπό τον έλεγχό μας. Αν μια βραδιά τύχει να μην εμπνέεται όσο συνήθως ο ηθοποιός, η όλη παράσταση μπορεί να βγει μέτρια. Το ρίσκο όμως είναι αυτό το οποίο πρεσβεύει αυτή η μορφή θεάτρου. Έχουμε μάθει να μην φοβόμαστε την αποτυχία. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε κάτι για να πετύχει. Κάνουμε αυτό που κάνουμε επειδή το θέλουμε και το απολαμβάνουμε. Έτσι μας διατάζει ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια των αντιδράσεών μας. Ταυτόχρονα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο σε κάθε μας παράσταση η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Αυτοσχεδιαστικό θέατρο είναι η τέχνη του να μην γνωρίζεις τί θα συμβεί την επόμενη στιγμή και να είσαι εντάξει με αυτό!

e-go: Η τεχνική που σας μοιάζει κάπως με αυτή του Stand up Comedy;

Βασιλική Κίσσα: Όχι. Οι κυρίως διαφορές είναι δύο. Πρώτα απ’όλα, στο Stand Up Comedy υπάρχει προσεκτικά μελετημένο, γραμμένο και αποστηθισμένο κείμενο. Ο καλλιτέχνης ξέρει ακριβώς τί θα πει και πώς θα το πει. Στις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού δεν έχει προϋπολογιστεί απολύτως τίποτα. Κάθε μας φράση ή αντίδραση είναι έκπληξη ακόμα και για τον ίδιο τον ηθοποιό που την δημιούργησε. Επίσης, ο πρωταρχικός σκοπός του Stand Up Comedy είναι να βγει γέλιο. Αν δεν γελάσει ο θεατής, κάτι έχει πάει στραβά. Στον αυτοσχεδιασμό, αν και κατά ένα μεγάλο βαθμό οι παραστάσεις βγαίνουν κωμικές, η κωμωδία δεν είναι αυτοσκοπός. Το γέλιο βγαίνει μετά από τις αυθόρμητες αντιδράσεις του ηθοποιού στο οποιοδήποτε ερέθισμα που μόλις έλαβε. Εμείς όμως δεν επιδιώκουμε να κάνουμε το κοινό να γελάσει πάση θυσία. Θέλουμε να προσφέρουμε μία απολαυστική παράσταση, την οποία θα θαυμάσει και θα θυμάται, ασχέτως με το πόσες φορές γέλασε.

e-go: Ο αυτοσχεδιασμός θέλει ταλέντο ή μπορεί απλώς να διδαχθεί;

Mενέλαος Πρόκος: Φυσικά και μπορεί να διδαχθεί. Όλοι μας οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικούς τρόπους ζωής, με διαφορετικές επιρροές και διαφορετικές εμπειρίες. Ο αυτοσχεδιασμός είναι νοοτροπία, διότι βασίζεται σε αρχές συμπεριφοράς. Έχει μια μέθοδο προσέγγισης όπου αντί να εξετάσουμε πώς μπορεί να εκφραστεί με συγκεκριμένο τρόπο ο μαθητής, ψάχνουμε να βρούμε τί είναι αυτό που τον εμποδίζει από το να εκφραστεί όπως θέλει. Στην ουσία, λοιπόν, δεν διδάσκουμε κάτι καινούριο. Δείχνουμε όμως στον κόσμο, με μια πολύ συγκεκριμένη (και αφάνταστα διασκεδαστική) μεθοδολογία πώς να εξωτερικεύσει αυτό που ήδη έχει μέσα του.


e-go: Πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας και σε τι μπορεί αυτός να μας βοηθήσει;

Mενέλαος Πρόκος: Με άπειρους τρόπους. Ο αυτοσχεδιασμός είναι μια πολύπλευρη ασχολία που εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Μας διδάσκει να παίρνουμε ρίσκα και να μην αφήνουμε μια αποτυχία να μας επηρεάζει αρνητικά. Μας διδάσκει να ακούμε πραγματικά τους άλλους και να συνεργαζόμαστε επιτυχώς. Μας διδάσκει πώς να ζούμε τη στιγμή και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επηρεάζεται από αυτήν. Μας διδάσκει αυτοπεποίθηση και να μην αμφιβάλουμε για τις επιλογές μας. Αν το σκεφτείς, δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή της καθημερινότητάς μας όπου δεν εφαρμόζεται τουλάχιστον ένα από αυτά τα εργαλεία.

e-go: Πώς αντιδρά το κοινό στις παραστάσεις σας;

Βασιλική Κίσσα: Απορία, θαυμασμός, δυσπιστία, βαρεμάρα, έκσταση... Τα βλέπουμε λίγο πολύ όλα. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα για το ελληνικό κοινό και πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να το εκλάβουν. Η πλειονότητα το απολαμβάνει και περνάει εκπληκτικά. Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον...

e-go: Μελλοντικά σχέδια

Mενέλαος Πρόκος: Έχω την ευλογία και κατάρα ότι γνώρισα τον αυτοσχεδιασμό και τον τρόπο λειτουργίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ευλογία διότι έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για το πού θέλω να φτάσει και πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει. Κατάρα διότι θέλω να υλοποιήσω όοοοολες μου τις ιδέες ΤΩΡΑ! Προφανώς αυτό δεν γίνεται και συμβιβαζόμαστε με το να εισάγουμε τον αυτοσχεδιασμό σιγά σιγά στην ζωή του κόσμου, υλόποιώντας μία ιδέα (άντε δύο) τη φορά. Μείνετε συντονισμένοι πάντως, διότι έρχονται πολλά συναρπαστικά πράγματα!

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]