Οι κυρίες της Χειροτέχνικα παροτρύνουν: «Ο τολμών νικά, δοκίμασε!»

03.10.2014
Μετά από 3 χρόνια επιτυχίας, η έκθεση Χειροτέχνικα εξελίσσεται και εξαπλώνεται. Εκτός από την καθιερωμένη πια 3ήμερη διοργάνωση της Αθήνας, που φέτος πραγματοποιείται στις 31/10, 1 & 2/11, στο Σ.Ε.Φ. (Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας), η Χειροτέχνικα ταξιδεύει, για πρώτη φορά, σε άλλες 2 πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη (11-12/10) και το Ηράκλειο Κρήτης (22-23/11)!

Η Χειροτέχνικα αποτελεί το καθιερωμένο πλέον ετήσιο ραντεβού για τον κόσμο του crafting και του DIY. Στα τρία χρόνια που πραγματοποιείται, πέτυχε να αναδειχθεί στο απόλυτο meeting point, τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου (προμηθευτές υλικών και εργαλείων, καλλιτεχνικά εργαστήρια, επαγγελματικές σχολές μόδας, κοπτικής/ ραπτικής, εκδοτικοί οίκοι), όσο και για το ευρύ κοινό που φλερτάρει με την ιδέα της χειροτεχνίας ή έχει ήδη μυηθεί στη γοητεία της.

Λίγο πριν τον πυρετό της φετινής έκθεσης, μιλήσαμε με τις κυρίες της «Χειροτέχνικα» και του ftiaxto.gr, Ελίνα Αντωνοπούλου και Βάλια Μπινίκου για την... χειροποίητη πλευρά της ζωής...

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την έκθεση ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ και για το "χειροποίητο" γενικά;


Η «Χειροτέχνικα», όπως και το ftiaxto.gr, ξεκίνησαν σαν ιδέες με σκοπό να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε στην χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι τώρα μια έκθεση, που να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε προμηθευτές ειδών χειροτεχνίας. Μια γιορτή που να μπορούν όσοι αγαπούν το χειροποίητο και δημιουργούν με τα χέρια τους να βρουν συγκεντρωμένους τους περισσότερους εμπόρους, εκδοτικούς οίκους και εργαστήρια σεμιναρίων. Οπότε είπαμε ότι, θα το κάνουμε εμείς! Η πρώτες διοργανώσεις της «Χειροτέχνικα» στην Αθήνα είχαν μεγάλη ανταπόκριση και πήγαν πολύ καλά, οπότε φέτος αποφασίσαμε ότι, θα ταξιδέψουμε την Χειροτέχνικα και εκτός Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη!

Κάνατε το χόμπι σας επάγγελμα; Πόσο σας έχει ανταμείψει αυτή η κίνηση;

Πολύ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το να κάνεις δουλειά αυτό που αγαπάς. Και ειδικά όταν αυτή τη δουλειά μπορείς να την κάνεις από όπου θέλεις (σπίτι, διακοπές κτλ.) αρκεί να έχεις μαζί σου μερικά υλικά και πρόσβαση στο internet. Όταν είσαι γονιός, αυτό σε βοηθάει ακόμη περισσότερο, αφού έτσι μπορείς και μοιράζεις σωστά και τον χρόνο σου με την οικογένειά σου.


Πόσο ανταποκρίνεται ο κόσμος; Είναι "μόδα" το χειροποίητο;

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε τόσο στο Ftiaxto.gr όσο και στη Χειροτέχνικα πολύ θετικά από την αρχή. Το χειροποίητο για εμάς δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη. Και ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που διανύουμε ο κόσμος έχει ανάγκη από δημιουργία... να νιώθει οτι φτιάχνει κάτι μόνος του, από το μηδέν! Είναι φοβερό συναίσθημα αυτό και δυνατό όπλο ενάντια στη μιζέρια των καιρών.

Η πιο απλή ερώτηση που ακούει κάποιος όταν αναφέρεται η λέξη χειροποίητο είναι «Μπορώ κι εγώ; Είναι δύσκολο;» Τι απαντάτε;

Φυσικά! Όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε. Όπως ακριβώς και τα παιδιά! Μεγαλώνοντας το αφήνουμε να μας αφήσει.


Ποιους αφορά η ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΑ και πώς εξελίσσεται στο χρόνο θεματικά;

Η Χειροτέχνικα αφορά όλους όσοι ασχολούνται με το χειροποίητο, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Είναι η ευκαιρία για αρχάριους και προχωρημένους να βρούν μέσα σε 2-3 ημέρες συγκεντρωμένους σε ένα μέρος όλους τους προμηθευτές υλικών και να αγοράσουν επιτόπου όσα τους χρειάζονται. Και φυσικά να ενημερωθούν και για τα καινούργια πράγματα του χώρου. Η προσπάθεια που γίνεται φέτος από την ομάδα του Ftiaxto.gr που διοργανώνει την γιορτή αυτή είναι να επεκταθούμε όσο το δυνατόν και σε άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία με τα χέρια, όπως τα μαστορέματα και την κηπουρική. Φέτος θα γίνουν δειλά δειλά τα πρώτα βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί οι προμηθευτές αυτών των υλικών δεν βλέπουν ακόμη την δυναμική αυτού του αγοραστικού κοινού.


Πώς βοήθησε το διαδίκτυο και τα νέα μέσα σε αυτή τη διαδικασία;

Χωρίς το διαδίκτυο η ραγδαία εξέλιξη που είχε το χειροποίητο στον κόσμο και στην χώρα μας δεν θα ήταν εφικτή. Η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει η πληροφορία και φυσικά η τεράστια πληθώρα υλικού, σχεδίων, video, συμβουλών κτλ που υπάρχει εκεί έξω και στην οποία έχει άμεσα πρόσβαση όποιος το επιθυμεί είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη του κινήματος DIY. Δυστυχώς, το περιεχόμενο που υπάρχει στα Ελληνικά είναι ακόμη φτωχό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά εμπλουτίζεται καθημερινά!


Παρακολουθείτε τις διεθνείς εξελίξεις; Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με οποιονδήποτε στον κόσμο ποιος θα ήταν;

Φυσικά! Καθημερινά παρακολουθούμε blogs και site του εξωτερικού, δοκιμάζουμε νέα πράγματα που βλέπουμε σε αυτά, είμαστε συνδρομητές σε ξένα περιοδικά και επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο μια τουλάχιστον έκθεση υλικών χειροτεχνίας στην Ευρώπη. Εάν μπορούσαμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε στον κόσμο, θα επιλέγαμε την Martha Stewart. Ήταν και παραμένει η μεγάλη κυρία της χειροτεχνίας.


Ποια μαθήματα ζωής πήρατε αυτά τα χρόνια;

Είναι πολλά τα μαθήματα... Αυτή τη στιγμή που είμαστε στη μέση της προετοιμασίας των Χειροτέχνικα και οι μηχανές μας δουλεύουν στο φουλ, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας από αυτά είναι το πόσο μεγάλη σημασία έχει να έχεις δίπλα σου τους κατάλληλους συνεργάτες, ανθρώπους που μοιράζονται το όραμά σου. Εμείς είχαμε την τύχη όχι μόνο να βρούμε η μια την άλλη, αλλά να έχουμε στην ομάδα μας ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουμε όσο κι εμείς!


Επόμενα σχέδια.

Μόλις ολοκληρώσουμε το μεγάλο ταξίδι της Χειροτέχνικα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη έχουμε στόχο να ανανεώσουμε όλο το Ftiaxto.gr και να ασχοληθούμε περισσότερο με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, το Ftiaxto eshop.



Τι θα λέγατε στους νέους που επιθυμούν να ξεφύγουν από την «πεπατημένη» και την περίφημη οικονομική κρίση;

Ο τολμών νικά! Εάν δεν σηκωθείς από τον καναπέ σου να δοκιμάσεις την τύχη σου και να δοκιμαστείς σε νέα πράγματα, δεν θα αλλάξει τίποτα ποτέ. Εμείς έχουμε την ζωή και τις ευκαιρίες στα χέρια μας!


Χριστίνα Τσατσαράγκου
[email protected]