Duo Fina: Δίδυμοι τενόροι κι έχουν κορμί αράπικο!

03.10.2014
Οι δίδυμοι Τάκης και Γιάννης Φίνας είναι οι DUO FINA και εμφανίζονται κάθε Κυριακή στο Half Note με τη μουσική κωμωδία «Δύο τενόροι στα μπουζούκια»...

Ο Τάκης και ο Γιάννης Φίνας γεννήθηκαν στη Γερμανία, έχουν ολοκληρώσει σπουδές πιάνου και κλασικού τραγουδιού, είναι διπλωματούχοι τραγουδιστές της Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου και στην καλλιτεχνική πορεία τους εμφανίζονται πάντα μαζί ως Duo Fina, ως οι μοναδικοί δίδυμοι τενόροι και πιανίστες.

Εκατοντάδες τα ρεσιτάλ τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι περιοδείες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγο πριν επαναλάβουν τις εμφανίσεις στους στο Half Note Jazz Club oι Duo Fina (www.duofina.gr) μίλησαν στο e-go.gr για την σάτιρα, τους φόρους και την αντίδραση του κόσμου όταν τραγουδούν ... «Άναψε το τσιγάρο... δως μου φωτιά!» σε... όπερα!


Πώς προέκυψε το όνομα Duo Fina;

Αβίαστα. Τo "Fina" είναι η αποτύπωση του πραγματικού μας ονόματος "Φίνα" έτσι όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό οπτικώς και ηχητικώς από κάποιον που δε γνωρίζει την ελληνική. Το "Duo", ως γνωστόν, σημαίνει "δύο". Καλλιτεχνικά, η λέξη απαντάται συχνά, δηλώνοντας τη στενή και ιδιαίτερη συνεργασία για κοινό αποτέλεσμα. Όσο αφορά στο "ιδιαίτερη", σε εμάς αποτυπώνετε μάλλον με.. αρκετά ιδιαίτερο τρόπο, διότι είμαστε βλέπετε και δίδυμα ομοζυγωτικά αδέρφια..!

Δίδυμοι, σπουδάσατε μαζί, εργάζεστε μαζί ... σε τι ταιριάζετε απόλυτα σε τι διαφέρετε απόλυτα;

Σας τη σκάσαμε!! Δε ταιριάζουμε σε τίποτα απόλυτα και δε διαφέρουμε επίσης σε τίποτα απόλυτα. Μας συμβαίνει κάτι.. ανεξήγητο(!) Ακόμα το ψάχνουμε...

Έχετε δηλώσει ότι το γέλιο είναι αντικαταθλιπτικό - Με τόσους φόρους σε αυτή τη χώρα δεν είναι λίγο δύσκολο να κάνετε το κοινό να γελάσει;

Έχετε ήδη δώσει την απάντηση μέσα στην ερώτησή σας... Οι άνθρωποι γελούν και χαμογελούν ακόμα και στις πιο σοβαρές στιγμές και εξ αιτίας αυτών! Είναι "αντί-βαρο".. Έχετε βρεθεί ποτέ σε κηδεία; Θυμηθείτε στη στιγμή του καφέ και του κονιάκ τα χαμογελαστά πρόσωπα όσων συναντιούνται και αγκαλιάζονται. Ενώ κάποιοι άλλοι που πάνε για τσιγάρο πιο πέρα μπορεί ακόμα και να σκάσουν στα γέλια από μια χαριτωμένη θύμηση του αποθανόντος. Για να μη μιλήσουμε για το τρικούβερτο γλέντι που στήνουν ολόκληρες κοινωνίες στο "τελευταίο ταξίδι" του συγγενή τους.

Λένε ότι πίσω από κάθε κωμική περσόνα κρύβεται μια πολύ σοβαρή… ψυχή! Ισχύει;

Μα, η κωμωδία δεν είναι μία πολύ "σοβαρή" τέχνη;
Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η υποκριτική μας πλευρά είναι ασπούδαστη. Εμείς τενόροι και πιανίστες είμαστε. Όμως, το χιούμορ είναι βασικό στοιχείο των χαρακτήρων μας και τρόπος ζωής και για τους δυο μας. Ίσως να είναι το δικό μας προσωπικό "αντίβαρο", για το οποίο μιλήσαμε πριν, να ξορκίσουμε τη... "βαριά" πλευρά του εαυτού μας. Και αυτό κατατέθηκε αβίαστα όταν γράφαμε το σενάριο της παράστασής μας. Από την άλλη, για να προκαλέσεις γέλιο, πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το αντίθετό του που είναι το δράμα.

Η τέχνη, ξέρετε, είναι μία ακραία κατάσταση όπου ο καλλιτέχνης καλείται, ή μάλλον οφείλει να βυθίζει τους άλλους βαθιά μέσα στη ψυχή τους. Αυτή η βαθιά "επίσκεψη" είναι πολύ σοβαρή υπόθεση... Αλλά πρέπει εσύ πρώτα να μπορείς να κάνεις αυτή τη σοβαρή βουτιά στη δική σου ψυχή.

Πώς συνδυάζονται δύο τενόροι στα μπουζούκια (λίγα λόγια για το κόνσεπτ της παράστασης)

Στη μουσική κωμωδία «Δυο τενόροι στα μπουζούκια», σύμφωνα με το σενάριο, το οποίο μαζί με την σκηνοθεσία, υπογράφουμε εμείς οι αδερφοί Φίνα, δύο διάσημοι τραγουδιστές της όπερας, λόγω της οικονομικής κρίσης, μένουν άνεργοι. Δίχως να έχουν άλλη επιλογή για την επιβίωσή τους, αποχαιρετούν την μεγάλη τους αγάπη που είναι το κλασικό τραγούδι και... με βαριά καρδιά αποφασίζουν να εργαστούν σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, υπό τον όρο να περάσουν με επιτυχία το στάδιο της... οντισιόν!... Όμως, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου μας ρεπερτορίου..(?)"

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου; Κάποια αστεία/παράξενη αντίδραση που θυμάστε χαρακτηριστικά;

Ο κόσμος ανταποκρίνεται θερμότατα και εκπλήσσεται από το πώς έχουμε μετατρέψει γνωστά λαϊκά τραγούδια σε "οπερατικό" στυλ (σύμφωνα πάντα με το σενάριο). Για εμάς, το να τραγουδήσουμε το "Άναψε Το Τσιγάρο" του Περπινιάδη με "λυρική" απόχρωση μας φαίνεται ... φυσιολογικό. Όμως, για φανταστείτε κάποιον που δεν έτυχε ποτέ να "φιλοξενήσει" στ' αυτιά του το μουσικό γούστο που υπηρετούμε και ξαφνικά ακούει το αγαπημένο του λαϊκό τραγούδι έτσι όπως ποτέ δε θα μπορούσε να το φανταστεί! Νομίζουμε οτι παθαίνει κάτι σαν σοκ(!)

Αλλά το πραγματικό σοκ το πάθαμε εμείς οι δύο, όταν είδαμε πόσο πολύ άρεσε στο κόσμο αυτή η "μετατροπή". Ήταν ξέρετε μεγάλη πρόκληση και για τους δυο μας να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια ιδέα, η οποία όσο αφορά στο γούστο κατατίθεται από θέση και άποψη, καθότι μας αρέσουν πολλά ελληνικά λαϊκά τραγούδια, κυρίως τα παλιά.

Όσο για κάποια αστεία αντίδραση του κόσμου, είχαμε γελάσει πολύ - καλοπροαίρετα φυσικά - με τη προσπάθεια ενός κυρίου να προσπαθεί να χτυπήσει ρυθμικά το ντέφι που δίνουμε κάποια στιγμή σε κάποιον που κάθεται μπροστά μας κοντά στη σκηνή. Ήταν αλλού γι' αλλού! Να' ναι καλά ο άνθρωπος...


Τρία αγαπημένα σας all time classic μουσικά κομμάτια...

"Nessun Dorma" του Πουτσίνι, "Τέταρτη Μπαλάντα" για πιάνο του Σοπέν, "Πρώτη Σουίτα" για βιολοντσέλο του Μπαχ.


Τρία αγαπημένα (πολύ) λαϊκά τραγούδια που έχετε τραγουδήσει ή θα θέλατε να ερμηνεύεστε/διασκευάσετε με τον μοναδικό σας τρόπο.

"Άναψε το τσιγάρο δως μου φωτιά" του Γεράσιμου Κλουβάτου, "Γιατί γλυκιά μου κλαις" του Απόστολου Καλδάρα, "Έχεις κορμί αράπικο" του Στέλιου Καζαντζίδη".

Μιλήστε μας για τη νέα μουσική εκπομπή που θα παρουσιάζετε στη ΝΕΡΙΤ...

Μας γίνεται η τιμή να παρουσιάζουμε από τον προσεχή Νοέμβριο τη νέα τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ "Μουσική Γεωγραφία" που αφορά στα νεοσυσταθέντα Μουσικά Σύνολα, μια εκπομπή που θα μας ταξιδεύσει σε μουσικές συνθετών από διάφορες χώρες, με τη μορφή εκπομπή και αφιέρωμα.
Καταρχήν χαιρόμαστε για τη πρωτοβουλία των επικεφαλείς για ένα τέτοιο εγχείρημα. Η τηλεοπτική παρουσία των Μουσικών Συνόλων της Δημόσιας Τηλεόρασης σε τακτή βάση με καθαρά δικό τους πρόγραμμα είναι ένα "βήμα" που δυναμικά θα έπρεπε να τους έχει δοθεί εδώ και πολλά χρόνια, ως αυτονόητη πράξη αρωγής αυτών των εξαίρετων και μοναδικών συνόλων. Όμως, η τιμή για μας μετατρέπεται σε συγκίνηση καθότι υπήρξαμε για χρόνια "παιδιά" των πρώην Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Το αίσθημα ευθύνης είναι τεράστιο γι' αυτό που αναλαμβάνουμε.


Μιλήστε μας τις επερχόμενες εμφανίσεις σας στην... Κίνα (!) Τι νέο/διαφορετικό θα παρουσιάσετε;

Πρόκειται για μία τεράστια περιοδεία που θα πραγματοποιήσουμε σε 15 περίπου πόλεις της Κίνας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2014 - Ιανουαρίου 2015 με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βόννης, μετά από πρόσκληση που δεχτήκαμε από ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γραφείο του Βερολίνου. Το πρόγραμμα θα έχει πολλά και ετερόκλητα πράγματα. Από άριες όπερας έως... parody show! για το οποίο - να σημειώσουμε χαριτολογώντας - καταθέσαμε ατελείωτες ώρες σκέψης να βρούμε, ή μάλλον, να υποθέσουμε, με τι θα μπορούσαν να γελάσουν οι Κινέζοι! Aν τελικά δεν το βρούμε, λέμε, απλά, μήπως να κάνουμε τον.. κινέζο..!

Χριστίνα Τσατσαράγκου

[email protected]