Πήγαμε σούπερ μάρκετ με τέσσερις αγαπημένες θεατρικές ομάδες! [photos]

06.11.2014
Οι Elephas Tiliensis, Patari Project, Ιδέα και WeMe έφτιαξαν τη λίστα με τα ψώνια τους, πήραν το καρότσι τους και διασκορπίστηκαν στο σούπερ μάρκετ με τη φωτογραφική μας να τους ακολουθεί. Γιατί πάντα είναι ωραίος ο αιφνιδιασμός κάποιων ταλαντούχων καλλιτεχνών που σε κάνουν να νομίζεις ότι μπάινεις σε ψιλικαντζίδικο και βγαίνεις από το πιο πολυτελές κατάστημα σούπερ μάρκετ όπως λέει κι ένας από τους παρακάτω κυρίους.

Το σούπερ μάρκετ είναι ένα μέρος που μπορούμε να συναντηθούμε όλοι κάποια στιγμή. Κάποιοι θεωρούν τη διαδικασία της βόλτας αγχολυτική (μέχρι να φτάσουν στο ταμείο), μερικοί τη θεωρούν απίστευτα βαρετή σαν ιδέα, άλλοι δε μπορούν ν' αντισταθούν στα εκτός λίστας πράγματα και ο Jarvis Cocker το έχει αναφέρει σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Pulp.

Εδώ το φανταστήκαμε κάπως αλλιώς. Ως μία αλληγορία με τη μεγάλη θεατρική αγορά της Αθήνας, όπου κυκλοφορούν αμέτρητοι θίασοι. Διαλέξαμε να γυρίσουμε τους διαδρόμους με τέσσερις αγαπημένες θεατρικές ομάδες ρωτώντας τους τι είναι αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν και πώς θα περιέγραφαν την παράσταση τους σε κάποιον που δεν ξέρει τίποτα γι' αυτήν και την ομάδα τους. Το αποτέλεσμα είναι στις παρακάτω γραμμές...

Φωτογραφίες/επιμέλεια: Κική Παπαδοπούλου

ELEPHAS TILIENSIS
Δημήτρης Αγαρντζίδης, Δέσποινα Κούρτη, Θανάσης Δόβρης, Ξένια Θεμελη, Νεφέλη Μαϊστράλη
Παράσταση: "Αλεξάνδρεια"

Αυτό που είναι πάντα η πρώτη ύλη είναι το κείμενο. Στην πρώτη μας δουλειά ως Elephas tiliensis είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με ένα εμβληματικό κείμενο της Ζυράννας Ζατέλη. Τώρα με αφορμή το Αλεξανδρινο Κουαρτέτο, ενα έργο σταθμός της σύγχρονης λογοτεχνίας, συνθέσαμε ενα κείμενο με τους ακαδημαϊκούς Θεοφανη Τάση και Βαλεντίνα Καραμπάγια για την εξουσία, την καταπίεση, τον έρωτα, την μοναξιά, την ηδονή, την ενοχή και την ελευθερία. Και φυσικά αυτό που ζωντανεύει τις ιδέες και τις κανει θέατρο είναι η συνάντηση με τους ηθοποιούς. Η Δέσποινα, ο Θανάσης, η Ξένια, η Νεφελη είναι η παράσταση.

Ο συγγραφέας του Κουαρτέτου είχε πει: Η πόλη γίνεται ο κόσμος όλος όταν αγαπάς κάποιον απο τους κατοίκους της. Μέσα σε μια πόλη-εν προκειμένω την Αλεξάνδρεια- οι ήρωες παλεύουν οχι μόνο για να επιβιώσουν σε μια σκληρή εποχή, αλλά και για να ερωτευτούν, να αγαπηθούν, να ενωθούν με αυτό που τους ξεπερνάει. Ο κεντρικός ήρωας λέει: "Δε ζητώ τίποτα. Μες στην αφάνταστη φθορά, είµαι ολοζώντανος γιατί σε επιθυµώ. Η αδύνατη αυτή ιστορία συνεχίζεται. Οι ιστορίες επαναλαµβάνονται, οι λέξεις δεν πρωτοτυπούν, γερνάµε. Μα πάλι σκέφτοµαι ότι αυτό ακριβώς είναι που θέλω. Στη µάταιη αυτή επανάληψη να χάσω την αίσθηση των λέξεων και των πραγµάτων.

Τους βρίσκεις προς τα εδώ και στα επίσημα τους

PATARI PROJECT
Γιάννης Γιαννούλης, Μιχάλης Κουμαριανός, Θεοδόσης Κώνστας, Εριφύλη Στεφανίδου, Σάντυ Σπυρίδη
Παράσταση: "Οδύσσεια"

Σαν χαρακτηριστικό μας ως προϊόν θα λέγαμε πως είμαστε ένα νέο είδος φρέσκο και πρωτόγνωρο βάζοντας τον θεατή σε μία καινούρια θέση απέναντι σε αυτό που παρακολουθεί και κάνοντας τον συμμέτοχο τον καλουμε να φανταστεί μαζί μας την ιστορία που δείχνουμε αλλά και που δε δείχνουμε. Είμαστε σαν την κρεμάλα (το παιχνίδι) κάποια γράμματα υπάρχουν κάποια όχι, μαζί θα βρούμε ολόκληρη την λέξη είναι σαν να μπαίνεις σε ψιλικατζίδικο και να βγαίνεις με την αίσθηση του Carrefour!

Το έργο μας είναι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ευρέως γνωστό για την ιστορία ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται και θαλασσοδέρνεται 10 χρόνια μέχρι να γυρίσει στην πατρίδα του. Οι προσεγγίσεις πολλές. Η δικιά μας είναι προσωποκεντρική. Εχει ως άξονα τον Οδυσσέα που όλοι κρύβουμε μέσα μας και τις πτυχές του εαυτού του που ανακαλύπτει κατα την διάρκεια του ταξιδιού. Το ενδιαφέρον πέρα απο όλα αυτά είναι ο τρόπος που λέμε την ιστορία. Σε ένα πατάρι 1*1,60 μόνο με το σώμα και την φωνή χωρίς σκηνικά και κοστούμια δείχνουμε έναν κόσμο που υπάρχει αλλά δεν τον βλέπουμε πάντα δυστυχώς...αυτόν της φαντασίας και της συμμετοχικοτητας!

Τους βρίσκεις προς τα εδώ

ΙΔΕΑ
Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Παράσταση: Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2

Κάτι που μας χαρακτηρίζει ως ομάδα είναι η διαρκής αναζήτηση αυτής της λεπτής ισορροπίας μεταξύ του κωμικού και του τραγικού στοιχείου. Είναι κατι που μας συναρπάζει και συνεχώς με σκληρή δουλεία προσπαθούμε στις δουλειές μας να εισχωρούμε κωμικά ακόμη και στις τραγικότερες στιγμές αλλα και το αντίστροφο. Πάντα βέβαια είμαστε απόλυτα πιστοί στην ιστορία που λέμε στον κόσμο και πασχίζουμε, ιδρώνουμε, φλεγόμαστε για να περάσουν ανάγλυφα όλα τα νοήματα της στη πλατεία. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που μας ξεχωρίζει πάντως σίγουρα είναι πολύ ξεχωριστό για μας.

Σε κάποιον που δεν ξέρει εμάς και την παράσταση θα του λέγαμε ότι όλα ξεκινούν από την όμορφη συνεργασία που είχαμε -και έχουμε- όταν πρωτοξεκινήσαμε πριν από δυο χρόνια να φτιάχνουμε το έργο. Νιώσαμε σαν μια ψυχή χωρισμένη στα τρία. Ο ένας συμπληρώνει απόλυτα τον άλλον. Και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η παράσταση έχει απήχηση. Γενικά πιστεύουμε πολυ σ αυτό και θα χαρούμε πολύ να μοιραστούμε μ' όσο περισσότερο κόσμο τη δουλειά μας. Για εμάς αυτό το έργο είναι η δροσιά της ύπαρξης μας, η λαβα μας και η κόλαση μας. Δυο ηθοποιοί προσπαθούν μ' όλη την ειλικρίνεια που έχουν να μεταφέρουν στο κοινό την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που χωρίς να χάνει το βάθος του κειμένου του Σαίξπηρ, εξιστορεί τον πιο μεγάλο έρωτα όλων των εποχών. Αξίζει κάποιος να δει αυτή μας την προσπάθεια..

ΜEWE
Κατερίνα μπερδέκα, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αθηνά Μπερδέκα, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης

Παράσταση: "L.O.L, Λέξεις Όλο Λέξεις" (στα προσεχώς είναι και το έργο "Βισσυνόκηπος στα παρασκήνια")

Λοιπόν, αν βρίσκεσαι σε σούπερ μάρκετ και ψάχνεις να μας βρεις, δώσε προσοχή. Άσε το καροτσάκι με τα ψώνια σε μια γωνία. Κοίτα στο βάθος του διαδρόμου προς την πλευρά των ταμείων και κατευθύνσου προς τα εκεί. Συνήθως σε αυτή την κατεύθυνση είναι η έξοδος. Βλέπεις μια πόρτα που ανοιγοκλείνει και γράφει έξοδος; Είναι επειδή είναι η έξοδος. Βγες. Φόρα τα γυαλιά σου γιατί έχει ήλιο. Στρίψε δεξιά και απομακρύνσου. Μόλις πάψεις να βλέπεις σακούλες από σούπερ μάρκετ και αγχωμένους οδηγούς να προσπαθούν να παρκάρουν θα αρχίσεις να μυρίζεις μπαχάρια. Πήγαινε προς τα εκεί. Θα δεις μπροστά σου ένα μικρό μαγαζί. Μπες. Είναι καθαρό, λιττό και στα αναρίθμητα ράφια και συρτάρια του, που είναι προσεκτικά, γεωμετρικά τοποθετημένα θα βρεις ό,τι ποθεί η ψυχή σου χωρίς συσκευασία. «Είναι εμφανές ότι αυτός που το έχει το αγαπάει» θα σκεφτείς. Κι έτσι κάπως θα το αγαπήσεις κι εσύ.

Το L.O.L Λέξεις Όλο Λέξεις είναι η συνύπαρξη 40 και πλέον προσωπικοτήτων που αγαπάμε και…λέξεις τους σε μια παράσταση. Τι αποδεικνύουμε με αυτό; Μα φυσικά ότι στο θέατρο μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μπορεί να ακούσουμε τον Μακρυγιάννη μαζί με τον Σωκράτη, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ με την Μάιριλυν Μονρόε(κυρίως με την Μαίριλυν), τον Τσάρλι Τσάπλιν μαζί με τον Σεφέρη και τον Ροΐδη μαζί με Όντρει Χέμπορν. Ο Στράτος Σωπύλης, ο Τάκης Σακελλαρίου, η Μαριάνθη Μπαιρακτάρη και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης οδηγούν σε ξέφρενους ρυθμούς αυτή την εξωφρενική θεατρική κούρσα χωρίς ανάσα. Δική τους και δική σου…

Τους βρίσκεις προς τα εδώ


*Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το κατάστημα Carrefour στο εμπορικό κέντρο Avenue