Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης μάς μιλά για την Γοργόνα του

06.11.2014
Ένα λαϊκό ελληνικό παραμύθι «Η Γοργόνα και το θαλασσάκι» παρουσιάζεται από τον Γιώργο Φρατζεσκάκη στην Παιδική Σκηνή Κιβωτός. Πρόκειται για ένα έργο για παιδιά, μια θαλασσινή ιστορία με έρωτα και συναισθήματα, με ήχους ακορντεόν, φυσαρμόνικας, κιθάρας και μαντολίνου.

Εμείς μιλήσαμε με τον Γιώργο Φρατζεσκάκη για την παράσταση αυτή που μιλάει στα παιδιά για αληθινά αισθήματα αγάπης και φιλίας, αλλά και για το παιδικό θέατρο γενικότερα.

e-go: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση
Γιώργος Φρατζεσκάκης: «Η Γοργόνα και το θαλασσάκι» μιλάει για αληθινά αισθήματα αγάπης και φιλίας. Η υπόθεση αναφέρεται σε μια γοργόνα που αγάπησε έναν στεριανό. Για χατίρι του έβγαινε στη στεριά αλλάζοντας την ψαρίσια της ουρά μ’ ένα ζευγάρι πόδια. Πόναγε όμως τόσο πολύ, σαν να περπατούσε πάνω σε σπασμένα γυαλιά. Κι όμως θυσιαζόταν! Ώσπου εκείνος μια μέρα παντρεύτηκε μιαν άλλη. Αυτή που αγαπούσε. Και το κορίτσι της θάλασσας βούτηξε πάλι στα βαθιά. Κι έγινε αφρός. Όπως γίνονται όλες οι γοργόνες. Με τραγούδια και χορούς, γέλια, ονειρική φαντασία και μαγεία, όλα τα παιδιά του νησιού ζουν μια ωραία ιστορία, που μπορεί να είναι και αληθινή...

e-go: Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο λαϊκό παραμύθι;
Επέλεξα αυτό το παραμύθι επειδή δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να δούνε μια παράσταση με χιούμορ, κωμικές καταστάσεις, μαγεία και ρεαλισμό. Το παραμύθι μπερδεύεται με την πραγματικότητα και δεν ξέρεις ποιο είναι το ψέμα και ποια είναι η αλήθεια.

e-go: Τι ρόλο παίζει η μουσική στην παράσταση;
Τα παιδιά μαθαίνουν την μουσική μας κληρονομιά. Ο Λοίζος, είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας όπως και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Αντί να γραφτεί μια καινούρια μουσική για την παράσταση, τα παιδιά γνωρίζουν και οι μεγάλοι θυμούνται τραγούδια που αγαπήσαμε. Γονείς και εκπαιδευτικοί, έχουν τη δυνατότητα στο σπίτι ή το σχολείο, να επαναλάβουν όλα τα τραγούδια της παράστασης και να χαϊδέψουν τα αυτιά των παιδιών υπέροχες μελωδίες.

e-go: Ποιος είναι ο στόχος σας με την παράσταση αυτή; Που εστιάζεστε;
Στόχος μου είναι μία παράσταση για όλη την οικογένεια, από μικρά ως μεγάλα παιδιά. Οι απλές, καθημερινές στιγμές στο νησί αλλά και η μαγεία του παραμυθιού της γοργόνας, μαγεύουν τα παιδιά και επιθυμία μου είναι να φύγουν με ένα γλυκό συναίσθημα. Κάτι που πιστεύω πως πρέπει να αναπτύξουμε στα παιδιά. Τα μαθαίνουμε να γίνουν σκληρά για να αντιμετωπίσουν την κοινωνία. Οι συναισθηματικοί άνθρωποι όμως βγαίνουν πάντα κερδισμένοι.

e-go: Τι πιστεύετε πως έχουν σήμερα μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά;
Καλούς γονείς, καλούς εκπαιδευτικούς και αγάπη να τα τυλίξει και να αισθανθούν ασφάλεια.

e-go: Πώς σχολιάζετε το γεγονός της μεγάλης πληθώρας παιδικών παραστάσεων τα τελευταία χρόνια και της συμμετοχής λαμπερών πρωταγωνιστών σ΄αυτές; Γίνεται απλώς γιατί το «παιδί» πάντοτε «πουλάει»;
Πολλές φορές γίνεται κι αυτό. Όμως το παιδί σε πουλάει και σ' αγοράζει. Ο γονιός επιλέγει την παράσταση που θα δει το παιδί του και σε εκείνον πέφτει η ευθύνη να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]