The Lost Fingers: Τι μας είπαν για τη Σαμάνθα Φοξ και το... μπουζούκι τους [vds]

17.11.2014
Έχουν συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς της τζαζ και έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 400.000 πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και μία σειρά από best seller άλμπουμ στον Καναδά. Οι The Lost Fingers ξεσηκώνουν το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση ανά τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη, μέχρι την Λιθουανία, την Τουρκία, τα Αραβικά Εμιράτα, τη Νέα Καληδονία και την Κολομβία.

Από τους AC/DC στον Stevie Wonders, τον Michael Jackson, τους Deee-Lite και τους Kool And The Gang, οι δημοφιλείς Kαναδοί παρουσιάζουν ένα φαντασμαγορικό show σχεδιασμένο για όλους τους μουσικόφιλους, τους αμετανόητους εραστές της pop κουλτούρας, αλλά και τους λάτρεις της κλασικής τζαζ.

Λίγο πριν το Gazarte μάς λένε για την καρμική τους σχέση με τη Σαμάνθα Φοξ, το πόσο λατρεύουν το μπουζούκι και πώς κατέληξαν να παίζουν γαλλική τσιγγάνικη τζαζ:

1. Πείτε μας την ιστορία πίσω από το όνομα του γκρουπ Τα Χαμένα Δάκτυλα, «The Lost Fingers». Ποιος είναι ο νονός;

Ο νονός της gypsy jazz, Django Reinhardt είναι και ο δικός μας. Το όνομά μας προέρχεται από το τραγικό δυστύχημα με φωτιά στο καραβάνι του, όπου ο Django Reinardt έχασε δύο δάκτυλα. Το όνομά μας παραπέμπει σε αυτή την τραγική απώλεια. Ο Django συνέχισε να παίζει μουσική και έφτιαξε ένα εκπληκτικό στυλ παιξίματος, χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο του δάκτυλα. Η επιρροή του είναι εμφανής σε πολλούς κιθαρίστες και μουσικούς του είδους. Η μπάντα του Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix) ονόματι Gypsys έχει επιρροές από τον Django.

2. Δεν είστε τσιγγάνοι, κι όμως παίζετε τσιγγάνικη τζαζ. Πως επιλέξατε να αφιερωθείτε σε αυτό το είδος μουσικής έκφρασης;

Ξεκίνησε πίσω περίπου δέκα χρόνια όταν πήγαμε σε μια συναυλία του Angelo Debarre. Έπαθα πλάκα, και αγόρασα τα άλμπουμ του και άρχισα να ακούω εκείνον και τον Django με θρησκευτική ευλάβεια. Ερωτεύτηκα τον στοιχειωμένο ήχο της τσιγγάνικης τζαζ, τη δεξιοτεχνία, τον εορταστικό ρυθμό.

3. Το να μιξάρετε κομμάτια του 80 με τζαζ είναι μια δημιουργική ιδέα. – πως πήρε σάρκα και οστά;

Όλα ξεκίνησαν σαν αστείο … να σου πω την αλήθεια… ο Κριστιάν ( ο προηγούμενος τραγουδιστής και κιθαρίστας μας, 2007-2013) ήμασταν σε ένα βενζινάδικο και βάζαμε βενζίνη. Στο ραδιόφωνο έπαιζε Σαμάνθα Φοξ και ο Κριστιάν έβγαλε την κιθάρα και άρχισε να τζαμάρει με τη μουσική. Όταν επιστρέψαμε μου τραγούδησε μια επανεκτέλεση του Touch Me… τα υπόλοιπα είναι ιστορία, χαχαχα. Δοκίμασε 400 τουλάχιστον διασκευές κομματιών από το '80 και μόλις είχαμε ακριβώς αυτό που θέλαμε φωνάξαμε τον Alex Morissette να παίξει μπάσο - και έτσι ηχογραφήθηκε «Lost in the 80’s», που έχει πουλήσει πάνω από 250.000 αντίτυπα διεθνώς.

4. Ποια είναι η σχέση σας με τη Σαμάνθα Φοξ και το Αγγιξέ με «Touch me»;

Χαχαχαχα … μια πολύ στενή (αστειάκι) ! Εκείνη και ο Django έχουν ίδια σημασία στην ιστορία του γκρουπ λόγω του περιστατικού στο βενζινάδικο. Είναι η αφορμή και ο Django είναι η αιτία. Χρησιμοποιούμε την ποπ μουσική/ κουλτούρα σαν λινκ στο ευρύτερο κοινό και χρησιμοποιούμε την gypsy jazz του Django σαν μηχανή και έμπνευσή μας.

Είναι μια πρόκληση γιατί είναι δύο τελείως διαφορετικές σχολές σκέψης. Πρέπει να είσαι συντονισμένος σε ό,τι φέρουν και οι δύο και πώς εξελίσσονται. Αυτή η έρευνα μας οδήγησε στο τελευταίο μας κόνσεπτ «Wonders of the World», το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ένα πιο δυνατό κόνσεπτ αναδιοργάνωσης των τραγουδιών του «One Hot Wonder». Δεν περιοριζόμαστε πια σε μια συγκεκριμένη δεκαετία, αλλά διαλέγουμε τραγούδια που αγαπάει ο κόσμος και αποτελούν αυτό που είναι η μουσική.

5. Ποια είναι η αγαπημένη σας μπάντα του 80;

Michael Jackson, Twisted Sister, Iron Maiden, Roger Troutman, INXS, Prince, Dire Straights, New Order, The Cars, Sade and Toto και η ένοχη απόλαυσή μας είναι οι Milli Vanilli και ο Rick Astley… (γελάει)

6. Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες της gypsy jazz που θαυμάζετε και γιατί;

Django Reinhardt. Respect. Bireli Lagrene γιατί είναι ο Bireli…! Ένας "τερατώδης" μουσικός με εκπληκτική τεχνική και αυτοσχεδιαστικές δυνατότητες. Angelo Debarre λόγω της τελειότητας και τους παραδοσιακού Djang-ικού ήχου του. Adrien Moignard λόγω της νέας μοντέρνας προσέγγισης, των ρυθμικών ιδεών και της αψεγάδιαστης τεχνικής.

7. Από πού εμπνέεστε και από πού έρχονται οι επιρροές σας. Από τα ταξίδια σας ίσως;

Οι επιρροές μας έρχονται από πολλά είδη μουσικής και καλλιτέχνες. Έχουμε πραγματικά πολύ ανοικτό μυαλό στη μουσική, και χαιρόμαστε τη μουσική, την καλή μουσική! Από τον Charles Mingus στους Daft Punk :-)! Φυσικά επηρεαζόμαστε από τα ταξίδια μας και έχουμε συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς που παίζουν τα παραδοσιακά όργανα της χώρας τους. Οι περιοδείες μας είναι φανταστικές και αυτό είναι η μουσική, να μοιράζεσαι ιδέες και να συναλλάσεις συναίσθημα.


8. Υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες που θαυμάζετε;

Ο Χρήστος Παμέλης παίζει τρελό μπουζούκι. Ο Μανώλης Χιώτης επίσης. Ο Νίκος Τατασόπουλος έχει εξαιρετική ετεχνική.


9. Τι θα ακούσουμε στο Gazarte in Greece?

Ένα mix όλων των άλμπουμ μας συν κάποιες εκπλήξεις. Αγαπάμε το Gazarte και αδημονούμε να παίξουμε στη σκηνή του.

Μήπως θα παίξετε παράδειγμα ένα ελληνικό τραγούδι;

Πρέπει να βρούμε το σωστό τραγούδι. Έχεις καμιά ιδέα, καμιά πρόταση; Κάτι ενδιαφέρον που ίσως δεν ήξερες: Στην πρόσφατη εκτέλεση του κομματιού Venus, στο άλμπουμ Wonders of the World, θα ακούσεις τον John Jorgenson (Elton John, Johnny Cash, Streisand) να παίζει … μπουζούκι…

10. Επόμενα σχέδια;

Αυτή η πληροφορία είναι μυστική και μπορεί να βάλουμε σε κίνδυνο το ανθρώπινο γένος αν την αποκαλύψουμε αυτή τη στιγμή … χαχαχα!

Οι The Lost Fingers έρχονται από τον Καναδά, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, για μία high energy βραδιά στο Gazarte, με τα πιο γνωστά pop/rock τραγούδια της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90 σε gipsy-swing εκδοχή!

Χριστίνα Τσατσαράγκου

http://www.thelostfingers.com