Αυτές οι κοπέλες σκόρπισαν μάγια στη Μεσογείων! [συνέντευξη]

17.12.2014
«Το παιδί και τα μάγια» της Default Company παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση που αντλεί την έμπνευσή της από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette “L’ enfant et les sortileges”.

Ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο που του επιβάλλεται και τον ξαναστήνει από την αρχή.

Εμείς μιλήσαμε με τις Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη και Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, τα μέλη δηλαδή της default company για την παράσταση αυτή και όχι μόνο…

Γιατί καταπιαστήκατε με τη όπερα του Maurice Ravel και της Colette “L' enfant et les sortileges”;

Η πρόταση για το συγκεκριμένο έργο έγινε από τον Θωμά Μοσχόπουλο. Θεωρήσαμε ότι είναι ένα έργο που πρόσφερε υλικό για σκέψεις και ερωτήματα πάνω σε ζητήματα επίκαιρα, μας άφηνε χώρο να δημιουργήσουμε εικόνες, να αφηγηθούμε την ιστορία με τα δικά μας μέσα, αφήνοντας στο τέλος ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

Την ακολουθήσατε πιστά και που εστιάσατε σκηνοθετικά;

Η όπερα αποτέλεσε έναρξη σκέψεων για εμάς και αφετηρία πάνω στην οποία κάναμε τη δική μας ελεύθερη απόδοση. Δραματουργικά εστιάσαμε στην κεντρική ιδέα του λιμπρέτου της Κολέτ και κάναμε μία δική μας μεταφορά βασισμένη στη δική μας καλλιτεχνική ευαισθησία και αισθητική. Προσπαθήσαμε με όσα μέσα διαθέταμε να στήσουμε σκηνοθετικά μία ευφάνταστη παράσταση γεμάτη κίνηση και εικαστικότητα.

Ποια είναι τα «Μάγια» της παράστασης;

Τα «μάγια» είναι το όνειρο, η ελπίδα των παιδιών, η κάτι τόσο απλό όσο ένα σύννεφο και μερικά αστέρια στα οποία ανεβαίνουμε για να τα πιάσουμε. Το «παιδί» της παράστασης μέσα από το ταξίδι του κάπου μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, θα συναντήσει έναν κόσμο όπου αντικείμενα, άνθρωποι και ζωόμορφα πλάσματα συνομιλούν, το έμψυχο συνυπάρχει με το άψυχο, μεγέθη και κλίμακες ανατρέπονται, χαρακτήρες εξαφανίζονται ως «δια μαγείας», σκιές και αντικατοπτρισμοί διασταυρώνονται. Στο παραμύθι που αφηγούμαστε «μάγια» είναι και η απόλυτη ελευθερία στο να φανταζόμαστε.

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να μας χαρίσετε μια χειροποίητη παράσταση, μία παράσταση που στήνεται μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών;

Οι παραστάσεις μας θέλουμε να έχουν χαρακτήρα χειροποίητο και να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τα επιμέρους στοιχεία της θεατρικής πράξης. Αφήνοντας χώρο στη φαντασία μικρών και μεγάλων, αφηγούμαστε το θέμα της παράστασης μέσα από όσο γίνεται πιο ομιλητικές εικόνες, εικόνες που συντονίζονται με παραπληρωματικές εκφραστικές γλώσσες: ακροβατικά, χορό, στοιχεία από θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο που εμπνέουν μικρούς και μεγάλους.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να πάρει το παιδί μαζί του φεύγοντας;

Πιστεύουμε σε μία πρόταση θεάτρου για παιδιά, η οποία, μέσα από τη διαδοχή εικόνων, από την κίνηση, τη μετακίνηση, τη μουσική και, συνολικότερα, μέσα από την αισθητηριακή πρόσληψη του βασικού μύθου, ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται συνεχώς όσα πρόλαβαν να μάθουν, όσα είναι σταθερά κι όσα μπορούν να αλλάζουν, να δοκιμάζουν και να ξαναδοκιμάζουν δικές τους εκδοχές του πραγματικού, να απομακρύνονται από την παθητική συμμόρφωση σε οδηγίες άλλες από τις οδηγίες των δικών τους επιθυμιών, μόνων ικανών να εκβάλλουν σε τοπία ασφάλειας και αγάπης.

Αγαπημένη σας σκηνή από την παράσταση;

Η κάθε σκηνή/ εικόνα του παραμυθιού μας έχει άλλη ευαισθησία και γι’ αυτό και την αγαπάμε διαφορετικά. Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, πως πολλά παιδιά που ρωτήσαμε, μετά από μιάμιση ώρα με ακροβατικά, χορό, μουσική και γεμάτες εικόνες επέλεξαν ως αγαπημένη τους σκηνή μία στιγμή ησυχίας, όπου το αγόρι ανεβαίνει στο σύννεφο και κατεβάζει ένα χανζαπλάστ.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι δεκάδες παιδικές παραστάσεις παρουσιάζονται στην Αθήνα, ακόμη και από ηθοποιούς σούπερ σταρ; Το παιδί τελικά είναι αυτό που «πουλάει» στα σίγουρα;

Το κρίνουμε ανάλογα με το πώς κρίνουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά. Αποτελεί άλλη μία ένδειξη από τις εκπτώσεις που χρειάζεται να κάνει κανείς στην ποιότητα της ζωής του και στις επιλογές του προκειμένου να επιβιώσει. Το παιδί σίγουρα μπαίνει σε μία ιεραρχία πρώτο, αλλά δυστυχώς μέσα στο ανακάτεμα των αξιών χάνεται λίγο και η ουσία των επιλογών των ενηλίκων/γονέων.

Μελλοντικά σχέδια;

Εφόσον συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να προσπαθούμε, στόχος μας είναι να κάνουμε παραστάσεις συνεργαζόμενες με τόσο σπουδαίους συνεργάτες όπως οι συντελεστές της παραγωγής «Το παιδί και τα μάγια». Αυτή τη στιγμή περιμένουμε μία απάντηση για μία πρόταση που έχουμε κάνει για ένα παραμύθι για παιδιά και μεγάλους.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]