Ο Πασχάλης Τσαρούχας αγάπησε τον... Παλαιοκώστα [συνέντευξη]

05.03.2015
Δεν ξέρουμε ποιος είναι. Ο θρυλικός Γιαγκούλας; Ο Νταβέλης; Ένας από τα τρομερά αδέλφια Ρέντζου, ο Θωμάς Γκαντάρας; Ο ληστής με τις γλαδιόλες; Ο Παλαιοκώστας; Ένα πρόσωπο που εμπεριέχει όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ή τίποτε από όλα αυτά παρά ένας τρελός που παραληρεί για μια ζωή που φαντάστηκε πως έγινε κάπως έτσι;

Ο Πασχάλης Τσαρούχας πρωταγωνιστεί αυτήν την περίοδο στον μονόλογο του Δημήτρη Μανιάτη ο «Ληστής» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Σε ένα ακαθόριστο χρονικά τοπίο, ο ληστής της παράστασης δεν είναι μόνο ένα παραβατικό -σύμφωνα με τις ισχύουσες δομές- πρόσωπο. Είναι ένας αντιφατικός, πολύσημος άνθρωπος με αγροτικό στακάτο λόγο, πάθη, ζήλιες, μίση, αγάπη. Μια φλεγόμενη φιγούρα που διηγείται την δική της ιστορία, την δική της εκδοχή της Ιστορίας, ένας αρνητής της τάξης που επικηρύχθηκε από τον κόσμο επειδή διατύπωσε τον δικό του.

Εμείς μιλήσαμε με τον Πασχάλη Τσαρούχα για το έργο αυτό και για το πώς νιώθει που υποδύεται αυτόν τον παράξενο… ήρωα

Πείτε μας λίγα λόγια για το τι θα δούμε

Ο ΛΗΣΤΗΣ είναι μια παράσταση που φωτίζει κατά μία έννοια μια Ελλάδα η οποία έχει αποκρυφτεί συστηματικά από την σύγχρονη ιστορία. Είναι η απεγνωσμένη κραυγή μιας "άλλης αλήθειας" αν θέλετε. Είναι μια αναφορά στην αγωνία του ανθρώπου να ζήσει ελεύθερος.

Τι σας γοητεύει ιδιαίτερα στο έργο αυτό;

Ακριβώς τα στοιχεία που σας ανέφερα και πιο πάνω. Η ελληνικότητα και η αλήθεια του. Το εξαιρετικό κείμενο του Μανιάτη. Οι προβολές και τα κοστούμια του Παπατσαρούχα. Η εξαιρετικά αρμονική συνεργασία που είχα την τύχη να έχω με τον Κραουνάκη και φυσικά, η απόλυτη σιγή του κοινού κατά τα 75 λεπτά που διαρκεί η παράσταση. Αυτή η κοινή συμμετοχή στη μέθεξη.

Τον συμπαθείτε αυτόν τον… ληστή και γιατί;

Τον αγαπώ βαθιά τον ΛΗΣΤΗ μας. Είναι δική μου ιδέα κατ' αρχήν και είναι επίσης μια ευκαιρία για να μιλήσω για αυτό το θέμα που με απασχολεί από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Για το περί δικαίου αίσθημα, για το τι είναι δικαιοσύνη, αν υπάρχει και φυσικά και πώς αυτή εκφράζεται μέσα από το πέρασμα των αιώνων, αλλά και στις μέρες μας.

Βρήκατε στον ήρωά σας στοιχεία του εαυτού σας και ποια;

Σε κάθε ρόλο πιστεύω αναγνωρίζουμε στοιχεία του εαυτού μας. Προσαρμοζόμαστε στους ήρωες τους οποίους ενσαρκώνουμε. Δίνουμε ζωή από την ζωή μας προσπαθώντας να υποψιαστούμε, να "μυρίσουμε" γεύσεις από την ψυχή του ήρωα. Δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένα κοινά στοιχεία με τον ΛΗΣΤΗ. Αισθάνθηκα, ωστόσο, στη διάρκεια των προβών ότι μου δινόταν η δυνατότητα να πάω πολύ κοντά του. Να πλησιάσω τον ψυχισμό του. Διδασκαλία κειμένου από τον αρχιμάστορα Κραουνάκη βλέπετε.

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Σταμάτη Κραουνάκη;

Με μία μόνο λέξη, αρμονική.

Πού αγγίζει η παράσταση το δύσκολο παρόν μας;

Έχω την εντύπωση στο, κυρίαρχο μέχρι χθες ακόμα, αίσθημα της απόγνωσης του λαού μας. Σ' αυτήν την απόλυτη ανάγκη του ανθρώπου να ζήσει ελεύθερος τη ζωή του. Στην ανάγκη κάθε ανθρώπου για ειλικρινή και ισότιμο διάλογο με το περιβάλλον και τον εαυτό του.

Μελλοντικά σχέδια;

Από τις εκδόσεις CAROUSEL κυκλοφόρησε ο ΛΗΣΤΗΣ του Μανιάτη, καθώς και το Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που είναι δικό μου. Συζητώ στην Κύπρο για μια νέα σειρά στην τηλεόραση και βέβαια, το σημαντικότερο όλων κατά την άποψή μου, η προετοιμασία της μεγάλης περιοδείας του ΛΗΣΤΗ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]