Ελένη Ουζουνίδου: H Σταματία, το γένος Αργυροπούλου που αγαπήσαμε [συνέντευξη]

21.04.2015
Η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» έγινε ιδιαίτερα αγαπητή φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ η ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου έκανε πολλούς να μιλήσουν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια γι΄αυτήν. Η παράσταση, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 22 Απριλίου έως την Κυριακή 17 Μαΐου, στο Θέατρο Άνετον.

Με αφορμή τις νέες αυτές παραστάσεις εμείς μιλήσαμε με την Ελένη Ουζουνίδου για την ξεχωριστή αυτή παράσταση.

Πείτε μας λίγα λόγια για την «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»

Η ηρωίδα του Κώστα Σωτηρίου είναι μια γυναίκα γεννημένη στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 μεγαλωμένη σύμφωνα με τα χρηστά ήθη της εποχής και με τις συντηρητικές απόψεις του πατρός της . Ο κόσμος της σιγά – σιγά καταρρέει και η ίδια αρνείται να παρακολουθήσει τον κόσμο που αλλάζει.

Τι σας γοητεύει περισσότερο στη γυναίκα αυτή;

Η ανιδιοτέλεια και η τρυφερότητα που δείχνει στην αδερφή της και στα ανήψια της.

Γιατί αρνείται τόσο πεισματικά να δει την πραγματικότητα και να την αποδεχτεί;

Διότι δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να βγει απ τον περίγυρο του σπιτιού της και ούσα ημιμαθής (κατάφερε μόνο να μελετήσει βιβλία γεωγραφικά και χριστιανικά) φοβάται και δεν γνωρίζει πως ν’ αντιμετωπίσει τον κόσμο που εξελίσσεται.

Τελικά η μοναξιά είναι μονόδρομος γι΄ αυτήν;

Δε νομίζω πως της αρέσει η μοναξιά, αλλά παρ’ όλα αυτά το συντηρητικό και φοβισμένο της μυαλό την οδηγούν δυστυχώς εκεί.

Πώς θεωρείτε πως εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα;

Είναι πολύ υποκειμενικός ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος τη ζωή. Πιστεύω όμως πως ο σύγχρονος Έλληνας προσπαθεί όλο και περισσότερο να μορφωθεί, να γίνει πιο πνευματικό ον και να απεγκλωβιστεί από τα λάθη και τα κόμπλεξ των προγόνων του

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο;

Υπέροχη. Ο Βαγγέλης είναι ένας χαρισματικός σκηνοθέτης με πολύ χιούμορ, ήρεμος, ουσιαστικός και βαθύς. Αντιμετωπίζει δε τον -την ηθοποιό του όχι απλά σα συνεργάτη, αλλά σαν έναν πολύ καλό του φίλο και αυτό σου δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σου δίνει την ελευθερία να εκφραστείς, να προτείνεις και να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό !

Τι το ιδιαίτερο πιστεύετε πως έχει και γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία;

Είναι απ τις λίγες και μοναδικές φορές που στο θέατρο η ιστορία λέγεται, περιγράφεται από μια πιο δεξιά μάτια με απόλυτη τρυφερότητα αθωότητα και με πραγματικό χιούμορ! Συν το ότι η Σταματία είναι ένας αναγνωρίσιμος τύπος γυναίκας που τελικά την συναντούμε σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια ... Ακόμα και τώρα !!

Μελλοντικά σχέδια…

«Αίαντας» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

Γεωργία Οικονόμου