H Γιούλη Ζήκου συστήνει τη δικιά της Μάρθα Φρόυντ [συνέντευξη]

15.01.2016
Η Μάρθα, η γυναίκα του Φρόυντ, επιστρέφει, σπάει τη σιωπή και αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Είναι μια φανταστική κατάδυση στον ψυχικό κόσμο μιας γυναίκας για την οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε.

Πώς είναι η ζωή κοντά σε έναν άνθρωπο, που με το έργο του ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της ψυχικής μας ύπαρξης; Η Μάρθα Φρόυντ δεν είναι μόνο αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα έξι παιδιών, ζει και μια άλλη ζωή, που συνορεύει με το όνειρο και τα σκοτεινά βάθη της επιθυμίας. «Ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δε θα υπάρξει ποτέ», δηλώνει. Σκέψεις απαγορευμένες, ανατρεπτικές επιθυμίες, ξεδιάντροπες πράξεις, όλα επιτρέπονται.

Ο λόγος για την παράσταση «ΕΓΩ, Η ΜΑΡΘΑ ΦΡΟΥΝΤ» της Γιούλης Ζήκου, ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου.
Εμείς μιλήσαμε με τη Γιούλη Ζήκου στην προσπάθειά μας να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση αυτή

Είναι η ιστορία μιας παράφορα ερωτευμένης γυναίκας. Μια παράσταση για τον έρωτα, την ψυχανάλυση, τη γυναικεία σεξουαλικότητα, την τρέλα, το θάνατο. Η Μάρθα, η γυναίκα του Φρόυντ, επιστρέφει, σπάει τη σιωπή και αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Είναι μια φανταστική κατάδυση στον ψυχικό κόσμο μιας γυναίκας για την οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε. Πώς είναι η ζωή κοντά σε έναν άνθρωπο, που με το έργο του ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της ψυχικής μας ύπαρξης; Η Μάρθα Φρόυντ δεν είναι μόνο αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα έξι παιδιών, ζει και μια άλλη ζωή, που συνορεύει με το όνειρο και τα σκοτεινά βάθη της επιθυμίας. «Ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δε θα υπάρξει ποτέ», δηλώνει. Σκέψεις απαγορευμένες, ανατρεπτικές επιθυμίες, ξεδιάντροπες πράξεις, όλα επιτρέπονται.

Τι είναι αυτό που σας κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον προκειμένου να μεταφέρετε το ομώνυμο μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου στο θέατρο;

Η ψυχοσύνθεση, η προσωπικότητα της Μάρθας Φρόυντ. Η πρόκληση να χτίσω ένα χαρακτήρα τόσο σύνθετο και πολύπλοκο και να τον μεταφέρω στη σκηνή. Μια γυναίκα που δεν φοβάται να φανεί γελοία ή απρεπής, που αρνείται τη λογική γιατί προτιμά τον παραλογισμό του έρωτα από τη λογική της ευπρέπειας. Μια γυναίκα που έχει τη δύναμη να δηλώνει ότι θέλει να φθονεί, να επιτρέπει στον εαυτό της σκέψεις ποταπές και πράξεις ελεεινές και να είναι ειλικρινής με το σκοτεινό κομμάτι του εαυτού της.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες σ΄αυτό σας το εγχείρημα και αν ναι, ποιες;

Στην αρχή ανέθεσα τη μεταφορά του μυθιστορήματος σε θεατρικούς συγγραφείς αλλά η πρότασή τους περιοριζόταν σε μονόλογο και όχι σε θεατρικό κείμενο με διαλόγους όπως το ήθελα εγώ. Έτσι αποφάσισα να το γράψω μόνη μου. Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσω το γράψιμο του θεατρικού έργου και παράλληλα έχτιζα και τις σκηνικές εικόνες οπότε το κομμάτι της σκηνοθεσίας δεν με δυσκόλεψε. Ερμηνευτικά όμως συνάντησα αρκετές δυσκολίες όσον αφορά το χτίσιμο του ρόλου. Η ψυχοσύνθεση της Μάρθας Φρόυντ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη δική μου.

Οι επιρροές που έχω από τον κινηματογράφο, τα εικαστικά και την όπερα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην σκηνοθεσία. Κάθε σκηνή την αντιμετώπισα σαν έναν πίνακα ζωγραφικής. Τα όνειρα δένονται μεταξύ τους τόσο θεατρικά όσο και κινηματογραφικά μέσα στην παράσταση. Οι ήχοι δένονται με τις εικόνες και τα σκοτάδια μαγικά. Την χαρακτήρισαν αιρετική και ρηξικέλευθη την σκηνοθεσία οι κριτικοί που έγραψαν για την παράσταση.

Τι σας γοήτευσε ιδιαίτερα στον χαρακτήρα της Μάρθα Φρόυντ;

Με γοήτευσε το πάθος της και η δύναμη με την οποία έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια.

Τι θέλετε να πάρει μαζί του ο θεατής από την παράσταση αυτή;

Ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στη ζωή μας και ότι «Ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δεν θα υπάρξει ποτέ».

Μελλοντικά σχέδια

Θα υποδυθώ την Έλενα Σκυλίτση - Βενιζέλου την σύζυγο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο θεατρικό έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου που θα σκηνοθετήσει ο Δάσκαλός μου Γιάννης Μόρτζος και που θα υποδυθεί και τον ομώνυμο ρόλο. Επίσης θα πρωταγωνιστήσω στο θεατρικό έργο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου "Το ζεϊμπέκικο της Τζοκόντα". Θυμίζω ότι ο Χριστοδούλου είναι ο συγγραφέας του έργου "Γιαννούλης Χαλεπάς η κοιμωμένη μου", που μας χάρισε μεγάλη επιτυχία και παίχθηκε για τέσσερα χρόνια (οχτώ σεζόν). Όλα αυτά θα παρασταθούν στο "Θέατρο Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος" στην Μοσχονησίων 36 και Σπάρτης στην Πλατεία Αμερικής στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο που αποτελεί την νέα θεατρική μας στέγη.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]