Γιώργος Χατζηπαύλου: Σαρανταρίζει και αλλάζει τη ζωή του σε 72 ώρες! [συνέντευξη]

19.01.2016
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι παραστάσεις του γνωρίζουν το απόλυτο sold out, καθώς απευθύνονται στην... καρδιά των προβλημάτων και αναζητήσεων του σύγχρονου Έλληνα.

Αυτήν την περίοδο, παράλληλα με την παράταση των παραστάσεων της περσινής του παράστασης “Σχεδόν Σαράντα”, επιστρέφει με μία νέα παράσταση, τις ”72 ώρες” όπου και αναλύει όλα τα στάδια στη ζωή ενός άντρα, αλλά και τη σχέση του με το άλλο φύλο, τη σημερινή εποχή και όλα τα παράξενα που βλέπουμε και βιώνουμε γύρω μας.

Εμείς είχαμε μαζί του μία συζήτηση εφ όλης της ύλης!

Πείτε μας δύο λόγια για τις 72 ώρες.

Είναι μια κωμωδία για δύο ανθρώπους που ερωτεύονται αμέσως και την έκτη εβδομάδα της σχέσης τους συγκατοικούν. Έχουν ανταλλάξει όρκους αιώνιας αγάπης και το πιστεύουν βαθιά. Την έβδομη εβδομάδα όμως σπάει το προφυλακτικό οπότε στη σχέση τους μπαίνει και η πραγματικότητα. Εκεί πρέπει να αποδείξουν αν εννοούν όσα είπαν ή όχι. Στη διάθεσή τους έχουν 72 ώρες, όση και η διορία για να πάρει η κοπέλα το χάπι της επόμενης μέρας.

Τι σας ενέπνευσε στη συγγραφή του;

Ήταν μια ιδέα της Αστερόπης Λαζαρίδου που βρήκα θαυμάσια ευκαιρία να γράψουμε μαζί, κάτι που κατά καιρούς συζητούσαμε, αλλά και μία υπόθεση που μου έφερε ένα σωρό ιδέες και διαλόγους αμέσως.

Πόσο και σε ποια σημεία διαφέρει ο έρωτας σήμερα, στην εποχή του Facebook, αναλογικά με το παρελθόν; Τα social media έκαναν πιο εύκολα τα πράγματα ή τα έμπλεξαν ακόμη πιο πολύ;

Η τεχνολογία σε κάποιες περιπτώσεις αντικαθιστά τη φαντασία. Οι σχέσεις την έχουν ανάγκη μεν αλλά προσαρμόζονται στην εποχή δε. Απλά στο μέλλον δεν θα έχουμε και πολλά βιβλία με αλληλογραφία εραστών. Εκτός κι αν κάποιοι κρατάνε τα μέιλ σε εκτύπωση οπότε θα διαβάζουμε βαθιά λόγια ερωτευμένων και δίπλα pop ups για ερωτικά βοηθήματα.

Τι θα θέλατε να πάρει μαζί του ο θεατής φεύγοντας από την παράσταση;

Τη διάθεση ότι πέρασε καλά και γέλασε αλλά και μια μικρή συμπάθεια για τους χαρακτήρες του έργου γιατί αναγνώρισε σε αυτούς και όσα ζουν στοιχεία της δικής του ζωής και σχέσης. Α! Και εισιτήρια για την παράσταση! Είτε σαν δώρο για κάποιον είτε για να έρθει ξανά.

Πού πιστεύετε ότι οφείλει το Σχεδόν Σαράντα την επιτυχία του;

Η μόνη απάντηση, πέραν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνταγή, είναι η απάντηση που ισχύει σε κάθε παράσταση stand up comedy: Το κείμενο που παρουσιάζει ο κωμικός δουλεύεται για μήνες και δοκιμάζεται σε κοινό πριν γίνει μέρος μιας παράστασης. Οπότε έχεις τη δυνατότητα για αλλαγές, προσθήκες και δοκιμές.

Βρήκατε την απάντηση στο μυστήριο του «τι συμβαίνει μετά τα σαράντα»;

Μάλλον αυτό που συμβαίνει δεν έχει να κάνει με όσα νιώθεις ή ζεις εσύ αλλά πώς σε βλέπουν οι άλλοι όταν λες ότι είναι σαράντα. Για κάποιο λόγο είναι το τελευταίο προπύργιο της ανωριμότητας. Μέχρι να φτάσεις στην ηλικία αυτή σπάνια ακούς την φράση “είσαι μεγάλος για αυτό” κι ακόμα πιο σπάνια τη λες στον εαυτό σου.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας στα γεράματα;

Συνταξιούχο! Τολμώ να το πω γιατί χρησιμοποιήσατε το ρήμα “φαντάζομαι”.

Ποια είναι η γνώμη σας για το stand up comedy στην Ελλάδα;

Είναι ίσως το πιο γρήγορα εξελισσόμενο θεατρικό είδος στη χώρα μας και εδώ και αρκετά χρόνια προσφέρει ορισμένες από τις πιο αστείες παραστάσεις της χρονιάς.

Ποιος είναι ο ρόλος της σάτιρας στην Ελλάδα της γενικευμένης κρίσης;

Δυστυχώς η συζήτηση για τον ρόλο και τα όρια της σάτιρας περιορίζεται στο πόσο επιτρέπεται να θίγονται πρόσωπα ή καταστάσεις ενώ αφήνουμε έκτος ένα άλλο κομμάτι του μεγαλείου της που είναι η δύναμη να σατιρίζουμε, εκτός από όσα μας θυμώνουν, όσα μας τρομάζουν. Έχω παρακολουθήσει παραστάσεις με θέματα πολύ δύσκολα, παραστάσεις με αφορμές στα όρια της ζωής και του θανάτου που έκαναν τον κόσμο να γελάει. Αυτή η σάτιρα είναι ιδιαίτερα ουσιαστική και ψυχαγωγική με την αυστηρή έννοια της λέξης.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα συνεχίσω κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και παράλληλα θα κάνω περιοδεία με την παράστασή μου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]