Εύη Σούλη: Ακροβατεί ανάμεσα στην ουτοπία και την κατάρρευση [συνέντευξη]

20.04.2016
Μία ομάδα νέων προσπαθούν να χτίσουν τη δική τους ευδαιμονία με γνώριμα υλικά χωρίς να γνωρίζουν ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα σε ένα χώρο απόλυτα ελεγχόμενο που τους εμποδίζει τη πορεία προς τα έξω, προς τα πάνω, προς πέρα. Υπάρχει άλλος δρόμος ή θα μείνουν δέσμιοι σε ένα έξωθεν δεσμευμένο περιβάλλον;

Η νεαρή χορογράφος Εύη Σούλη δημιουργεί την παράσταση «Beyond Collapse» και ο Παύλος Παυλίδης συνθέτει για πρώτη φορά μουσική για τον χορό και το θέατρο. Εναλλασσόμενα εύθραυστες οριακές καταστάσεις σε μια πορεία με καταρρεύσεις και ανοικοδομήσεις με τη λαχτάρα για μια βαθιά ανάσα λύτρωσης.

Eμείς μιλήσαμε με την Εύη Σούλη στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε λίγο παραπάνω την παράσταση αυτή.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Beyond Collapse.

Eίναι μια παράσταση σύγχρονου χορού με έντονα δραματουργικά στοιχεία . Ο άξονας της δουλειάς αυτής είναι η αναζήτηση της ουτοπίας μέσα από ένα δρόμο με συνεχείς καταρρεύσεις και ανοικοδομήσεις .


Τι σας ενέπνευσε ώστε να το παρουσιάσετε;

Η ανάγκη μου να ανακαλύψω τι κρύβεται πέρα από τις καταρρεύσεις και μια δεύτερη ανάγκη για συνεργασία και δημιουργία .

Πού αγγίζει η παράσταση αυτή το σήμερα;

Αυτή η δουλειά είναι το σήμερα που κοιτάζει το αύριο . Αυτή τη χρονική στιγμή που όλα βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη ,που η κοινωνία έχει δεχτεί σοκ, προσπαθούμε να μιλήσουμε για τόπους φανταστικούς και ιδανικούς μόνο και μόνο για να τροφοδοτήσουμε το παρόν .

Από τι τελικά αποτελείται η ουτοπία;

Η δική μου ουτοπία έχει πολύ απλά υλικά το βασικότερο αγάπη .


H παιδική ηλικία, ο έρωτας και η επανάσταση είναι συστατικά της ουτοπίας;

Μπορούν να είναι συστατικά της ουτοπίας, όπως μπορούν να είναι και συστατικά της κατάρρευσης . It 's up to you !


Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Παύλο Παυλίδη;

O Παύλος είχε δει τη πρώτη μου παράσταση και μάλλον κάτι διέκρινε . Μου έκανε τη πρόταση να συνεργαστούμε και φυσικά αμέσως άρχισα να σκέφτομαι μουσικές του για το νέο έργο .

Ποιες είναι οι κυρίαρχες επιρροές σας αναφορικά με το χορό;

Ασχολούμαι με το χορό από πάντα οπότε τα περισσότερα πράγματα που έχω δει και έχουν περάσει στο σώμα μου βγαίνουν υποσυνείδητα . Αλλά μπορώ να πω ότι σαφώς ο Δημήτρης Παπαιωάννου , η Anne Teresa de Keersmaeker , η Pina Bausch είναι καλλιτέχνες που αγαπώ και με το τρόπο τους με έχουν επηρεάσει .

Πώς αισθάνεστε σαν νέα καλλιτέχνιδα στην σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης;

Ζω μια μεγάλη αντίθεση . Ενώ καλλιτεχνικά η Αθήνα βράζει δυστυχώς οι πολιτικο-κοινωνικές καταστάσεις είναι αυτές που γνωρίζουμε . Προσπαθούμε να βιοποριστούμε από αυτό που αγαπάμε είναι δύσκολο πράγμα πάντα ήταν και θα είναι μάλλον .

Μελλοντικά σχέδια

Ελπίζω το beyond collapse να ταξιδέψει στη περιφέρεια και σε φεστιβάλ του εξωτερικού . Το επόμενο έργο υπάρχει σαν ιδέα θα είναι μια έρευνα πάνω στο λαϊκό ιδίωμα .

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]